Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladí Slováci ďalšieho favorita nezaskočili. Proti Dánom potrebujú bodovať

Slovenskí hokejisti prehrali v sobotňajšom zápase A-skupiny na juniorských MS s Fínskom 2:5. Po vyrovnanej prvej tretine si Fíni vypracovali v druhom dejstve jednogólový náskok, ktorý v treťom ešte zveľadili.

30.12.2017 15:33 , aktualizované: 31.12.2017 00:49
Martin Fehérváry, Filip Krivošík, Jere Innala Foto: ,
Martin Fehérváry a Filip Krivošík sa snažia zastaviť Jereho Innalu.
debata (10)

Zverencov trénera Ernesta Bokroša čaká posledný zápas v A-skupine v nedeľu na prelome rokov so začiatkom o 00.00 SEČ proti Dánsku.

MS hráčov do 20 rokov, A-skupina:

Fínsko – Slovensko 5:2 (0:0, 2:1, 3:1)

  • Góly: 28. Koppanen (Nurmi, Jääskä), 40. Räsänen (Juolevi, Tolvanen), 47. Heponiemi (Kuokkanen), 53. Ikonen, 55. Nurmi (Koppanen) – 35. Bodák (Tamáši, Ivan), 50. Buček (Krivošík, Ružička). Rozhodovali: Schukies (Nem.), Thomson (USA) – McCrank (Kan.), Ondráček (ČR), vylúčení: 2:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.
  • Fínsko: Luukkonen – Heiskanen, Välimäki, Juolevi, Jokiharju, Vaakanainen, Kotkansalo, Salo – Kuokkanen, Vesalainen, Tolvanen – Koivula, Ikonen, Heponiemi – Tuulola, Räsänen, Innala – Koppanen, Nurmi, Kupari – Jääskä.
  • Slovensko: Durný – Hedera, Korenčík, Bodák, Ivan, Fehérváry, Zeleňák, Matejovič, Fereta – Smolka, Kelemen, Kundrik – Studenič, Tamáši, Roman – Buček, Krivošík, Ružička – Čacho, Liška, Solenský.

Zápas Slovákov s Fínmi priniesol od úvodu veľmi svieži hokej, akcie sa striedali na oboch stranách. Slováci pokračovali v aktivite zo zápasu proti USA a brankár Luukkonen sa nemohol sťažovať na nedostatok práce.

Studenič dokonca v 5. minúte opečiatkoval spojnicu jeho bránky. Pár dôležitých zákrokov si pripísal aj Durný, ktorými podporil snahu Slovákov o ofenzívne výpady. Obrovskú šancu na úvodný gól mal v presilovke Ružička v 16. minúte, ale jeho strelu fínsky obranca odvrátil z bránkovej čiary. V závere tretiny pomohla konštrukcia bránky aj Durnému.

V druhej tretine sa obraz hry zmenil, Fíni pridali na pohybe a spresnili prihrávky. Z toho pramenila ich herná prevaha a neskôr aj zaslúžený vedúci gól. V 28. minúte sa Koppanen natlačil pred Durného a otvoril skóre.

Vojtech Zeleňák v súboji s Jerem Innalom. Foto: SITA/AP, Mark Blinch
Vojtech Zeleňák, Jere Innala Vojtech Zeleňák v súboji s Jerem Innalom.

O sedem minút neskôr však bolo opäť vyrovnané, keď Martin Bodák prestrelil fínskeho brankára strelou pomedzi betóny. V závere druhého dejstva mali Fíni k dispozícii presilovku, ktorú napokon dokázali využiť 58 sekúnd pred koncom zásluhou Räsänena.

Hráči z krajiny tisícich jazier zvyšovali pomer striel aj v treťom dejstve, Durný sa vyznamenal najmä pri pokuse Räsänena, kedy zázračne zabránil prejsť puku do siete pravým betónom. V 47. minúte už však nestačil na zakončenie Heponiemiho po rýchlom protiútoku. Slováci sa nevzdávali a mali snahu dostať sa do zápasu, čo sa im podarilo v 50. minúte.

Krivošík našiel pred bránkou Samuela Bučeka a ten znížil na 2:3. Kurióznu poistku napokon Fíni pridali sedem minút pred koncom, keď priamo z vhadzovania poslal puk do vlastnej siete Ružička, gól pripísali Ikonenovi. Slovenský brankár napokon lovil puk zo siete aj po piatykrát, skóre zápasu uzavrel Nurmi.

Zápas Fínsko - Slovensko Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Fín Jere Innala v obkľúčení Slovákov Martina...
Tabuľka A-skupiny
1. Kanada 3 2 0 1 0 13:6 7
2. Fínsko 3 2 0 0 1 11:7 6
3. USA 3 1 1 0 1 15:6 5
4. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 5:13 3
5. Dánsko 2 0 0 0 2 1:13 0

Hlasy (zdroj: web SZĽH, YLE a web MS do 20 rokov):

Ernest Bokroš (tréner SR „20“): „Veľmi sme chceli získať aspoň jeden bod. Zápas bol solídne rozohraný. Žiaľ, rozhodlo, že sme mali štyroch vylúčených a práve jedno z vylúčení sme neubránili, ktoré bolo za vyhodený puk. Súper sa tam dostal do náskoku 2:1 a hoci sme stále vtedy boli v hre, keď sme si dali po buly vlastný gól, tak nás to trochu ovplyvnilo. Chlapci sa aj v závere snažili skórovať, žiaľ, spomenutý štvrtý gól bol ‚klinec‘ do nášho výkonu.“

Filip Krivošík (útočník Slovenska „20“): „Zápas so Spojenými štátmi americkými sme hodili za hlavu a sústredili sa na nový proti Fínom. Chceli sme veľmi získať jeden bod, ktorý by nám zaručil štvrťfinále, ale nepodarilo sa nám to. Teraz treba zabudnúť na túto prehru, dopriať si dobrý spánok a pripraviť sa na rozhodujúci duel proti Dánom.“

Jussi Ahokas (tréner Fínska „20“): „Odohrali sme dobrý zápas. Po prehre s Kanadou sme opäť našli hernú tvár a hrali vo vyššom rytme. Musíme však byť ešte rýchlejší a pohotovejší v niektorých situáciách. Veľmi sa mi páčila hra Joonu Koppanena. Jeho výkon v oslabení, ale aj celkovo bol taký, aký od neho vyžadujeme. Tento zápas priniesol pre nás veľa pozitívneho, som spokojný s hrou v oslabeniach.“

Olli Juolevi (obranca Fínska „20“): „Napriek tomu, že nás považujú za veľkú hokejovú krajinu, Slováci majú tiež dobré mužstvo. Bol to pre nás veľmi náročný súper. Som preto rád, že sme zvíťazili.“

Ukko-Pekka Luukkonen (brankár Fínska „20“): „Po zápase proti Kanade sme dokázali vylepšiť svoju hru a máme dve víťazstvá. Samozrejme, dalo sa vyhrať aj nad Kanaďanmi, ale s tým už nič nenarobíme. Teraz sa musíme čo najlepšie pripraviť na zápas proti Američanom.“

10 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 20 rokov #MS v hokeji do 20 rokov #fínski hokejisti do 20 rokov