Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Generálny manažér Šatan vyhlásil hokejovú amnestiu

Dve sezóny to v slovenskom hokeji vrelo. Situácia sa neupokojila ani pred rokom v lete - po zvolení nového prezidenta zväzu. Po skončení tohtoročných majstrovstiev sveta napätie ešte eskalovalo.

31.12.2017 12:00
Július Hudáček, Andrej Mironov Foto: ,
Typický obrázok. Slovenský smútok, gólová oslava súpera. Hokejisti spod Tatier obsadili na tohtoročných MS štrnáste miesto.
debata (13)

Všetci veria, že príchodom bývalého reprezentačného kapitána Miroslava Šatana sa trecie hrany obrúsia a atmosféra vyčistí.

Hoci vzťahy medzi šéfom zväzu Martinom Kohútom a trénerom Zdenom Cígerom s generálnym manažérom Róbertom Švehlom neboli ideálne už dlhšie, obe strany držali emócie dlho pod pokrievkou. Len Kohút otvorene hovoril, že stále túži po tom, aby do pozície generálneho manažéra dotiahol práve Šatana.

„Nikdy nič neľutujem, hoci dva roky, ktoré som zažil pri reprezentácii, boli katastrofa. S Martinom Kohútom som sa v Kolíne nestretol. Nemal som záujem. S takým človekom sa nebudem rozprávať, robil jeden podraz za druhým,“ posťažoval sa Cíger po poslednom zápase na MS v Kolíne so Švédskom.

Miroslav Šatan potvrdil, že do reprezentácie má... Foto: Reuters, NTB SCANPIX
Miroslav Šatan Miroslav Šatan potvrdil, že do reprezentácie má každý otvorené dvere.

Dodal, že pred šampionátom začal zväz šetriť na základných hokejových veciach – hokejkách, korčuliach či pitnom režime. Zároveň naznačil, že bojkot hráčov z NHL sa neskončil pred viac ako rokom, ale pretrval.

Prezident Kohút najprv sťažnosti Cígera a Švehlu zľahčoval. „Nijaké napätie medzi nami som doteraz nevnímal,“ vravel v deň návratu hokejistov zo šampionátu. Cíger si doprial krátky čas na oddych, no potom sa ku problémom vrátil. Vyhlásil, že Kohút by po svojich lapsusoch nemal pokračovať vo funkcii, pričom zodpovednosti za neúspešné vystúpenie na MS sa nevzdáva.

K Cígerovi sa verejne pridali Žigmund Pálffy, Róbert Ľupták (šéf hokeja v Detve a člen VV SZĽH) či Andrej Gmitter (vtedy generálny manažér Bardejova). Proklamovali, že na Rade SZĽH podajú návrh na vyslovenie nedôvery Kohútovi. O dôvere sa však napokon nehlasovalo a vo VV SZĽH nahradil Švehlu Šatan.

O niekoľko dní prišlo k rovnakej výmene aj na pozícii generálneho manažéra. „Podpísal som len ročnú zmluvu. Chcem si to najskôr vyskúšať a po roku môžeme spoluprácu prehodnotiť. Moje rozhodovanie nebolo o peniazoch. Presvedčili ma bývalí spoluhráči – všetci chcú, aby sa v našom hokeji niečo zmenilo. Pre mňa bolo najnáročnejšie zmeniť to, ako doteraz fungovala celá moja rodina. Dohodli sme sa, že budeme bývať na Slovensku,“ prezradil Šatan po vymenovaní do funkcie.

„Začíname s čistým stolom. Vyhlásime amnestiu na všetko, čo sa udialo v minulosti. Do reprezentácie má každý otvorené dvere, aby mohol pomôcť. To je cesta aj pre celé hnutie,“ doplnil svoju víziu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan #Ročenka Pravdy 2017