Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Buček: Víťazstvo nad Američanmi som si vysníval pred 9 rokmi. Pri televízii

Senzačne zaskočili jedného z favoritov turnaja. Slovenskí hokejisti do 20 rokov podali na svetovom šampionáte v Buffale deň po vysokej prehre 0:6 s Kanadou obetavý a veľmi koncentrovaný výkon. Odmenou je im cenné víťazstvo 3:2 nad obhajcami titulu - Američanmi.

29.12.2017 17:49
debata (2)
Zľava Roman Durný, Miloš Roman, Martin Bodák a... Foto: SITA/AP, Mark Blinch
Roman Durný, Miloš Roman, Martin Bodák, Samuel Buček Zľava Roman Durný, Miloš Roman, Martin Bodák a Samuel Buček po triumfe nad USA.

„Klobúk dole pred chalanmi aj celým realizačným tímom. Všetkým sa nám podarilo hodiť úvodnú prehru za hlavu,“ tvrdí Samuel Buček (19), autor víťazného gólu a dvoch asistencií.

Čomu vďačíte za víťazstvo nad USA?

Do zápasu sme šli s tým, že sa pokúsime dosiahnuť čo najlepší výsledok a budeme sa držať taktiky. Podarilo sa nám to a vďaka tomu sme vyhrali. V stretnutí bolo veľa kľúčových momentov, ale najdôležitejšie bolo, že sme sa držali systému a súperovi nedávali priestor.

S Kanadou ste doplatili na priveľa vylúčených, tri góly ste inkasovali v oslabení. Dávali ste si na to proti Američanom väčší pozor?

Snažili sme sa hrať disciplinovane. Aj tréner nám prízvukoval, že ak Američanom doprajeme priveľa presiloviek, nemáme šancu uhrať dobrý výsledok. Majú veľa šikovných hráčov a vedia ich využiť. Pri hre piatich proti piatim fungovala naša taktika veľmi dobre.

Verili ste si na Američanov viac ako proti Kanade?

Vedeli sme, že majú obrovskú kvalitu a bude to asi podobný zápas ako s Kanadou. Rozdiel bol v tom, že sme tentoraz ustáli prvú tretinu bez inkasovaného gólu. Každým ďalším striedaním sme si verili viac a viac, navzájom sme sa povzbudzovali a hrali jeden za druhého.

Samuel Buček vo vzduchu po súboji s Kanaďanom... Foto: SITA/AP, Mark Blinch
Samuel Buček, Cale Makar Samuel Buček vo vzduchu po súboji s Kanaďanom Calom Makarom v úvodnom zápase na MS.

Čo ste v závere prežívali?

Boli to neopísateľné emócie. Každý z nás si to na ľade užil. Som veľmi rád, že som pri tom mohol byť aj ja a svojou trochou mužstvu pomohol. Podarila sa nám veľká vec a budeme si to pamätať do konca života. Na tomto výkone i výsledku môžeme stavať. Turnaj sa stále len rozbieha. Ak budeme hrať disciplinovane a tímovo, môžeme dokázať veľké veci.

Stále však nesmiete lietať v oblakoch. Na postup do štvrťfinále potrebujete získať ešte minimálne bod…

Samozrejme, to dobre vieme. Pokúsime sa získať viac ako jeden. Bolo by lepšie, keby sme skončili tretí alebo nebodaj aj druhí v skupine. Bude to náročné, ale po tomto víťazstve si veríme. Naša psychika išla hore.

Bolo ťažké zabudnúť na nevydarený prvý zápas?

Áno. No vyrovnali sme sa s tým. Američania hrajú podobným štýlom ako Kanaďania, takže sme presne vedeli, čo nás čaká. Klobúk dole pred chalanmi aj celým realizačným tímom, ako sa nám spoločne podarilo hodiť prehru za hlavu. Navzájom sme sa povzbudzovali, hoci nám prvý duel nevyšiel a robili sme v ňom chyby.

Neprekvapilo vás, že ani v súboji s domácimi nebol plný štadión?

Prekvapilo, očakával som hľadisko zaplnené do posledného miestečka. V Kanade by sa to iste nestalo. Americkí fanúšikovia nás asi podcenili, očakávali víťazstvo o šesť, sedem gólov. Azda sme im ukázali, že sa im oplatí prísť sa pozrieť aj na nás.

Strelili ste parádny gól. Celý čas ste vedeli, čo chcete urobiť alebo šlo o improvizáciu?

Musel som reagovať na to, čo sa dialo. Zobral som puk už v našom obrannom pásme a vyhral osobný súboj pri mantineli. Presne to od nás tréner vyžaduje – aby sme súboje vyhrávali a nestrácali v nich hlúpo puky. Keďže som mal pred sebou otvorený priestor, vošiel som do tretiny a vyzeralo to na nájazd dvoch na jedného. Medzi kruhmi som chcel vystreliť, ale do cesty sa mi postavil obranca, tak som to potiahol ďalej. Tam už čakal ďalší, vzápätí mi prekážal brankár, musel som teda puk stále ťahať ďalej – až za bránku. Už na prvýkrát sa puk dostal za čiaru, ale pre istotu som ho poslal dnu aj z dorážky.

Už ste pri góle zažili podobné emócie?

Keď sme na domácom šampionáte osemnástok hrali posledný zápas skupiny s Českom a minútu a pol pred koncom som strelil víťazný gól, bolo to podobné. Toto sú moje zatiaľ najvzácnejšie momenty.

Čo hovoríte na výkon brankára Romana Durného?

Bol neskutočný! Držal nás nad vodou. Parádny zákrok predviedol približne päť minút pred koncom, keď sme si už všetci mysleli, že padol gól, ale on tam stihol dať betón. Všetci ľudia už stáli. Dodával nám sebavedomie tým, ako si bol sám sebou istý. Všetci sme to z neho cítili. On bol najväčší faktor, prečo sme uspeli.

Tréner Bokroš po Kanade kritizoval výkon útočníkov. Teraz vás pochválil?

Pochválil celé mužstvo. To je v poriadku, lebo sme podali veľmi dobrý tímový výkon. Naša formácia strelila všetky tri góly, ale nabudúce nás možno potiahne iná lajna. Všetky štyri sú dobre poskladané a rozumejú si. To, že po Kanade nebol spokojný s ofenzívou, bolo pochopiteľné. Na mítingu sme sa dohodli, že čiastočne zmeníme systém a žalo to úspech.

Mladí Slováci šokovali USA Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Gólman SR Roman Ďurný zasahuje pred americkým...

Najbližšie vás čakajú Fíni. Už ste ich videli? Čím sú najnebezpečnejší?

Videli sme ich zápas s Kanadou. Nehrajú nátlakový hokej, nezrážajú sa ako zámorské celky, no sú veľmi dobrí kombinačne a majú rýchly prechod do útoku. Majú veľmi veľa dobrých aj draftovaných hráčov. Čaká nás veľmi náročný zápas. Ak budeme hrať disciplinovane a so srdcom za Slovensko, môžeme uspieť proti komukoľvek.

Koľko esemesiek vám píplo, keď vám po zápase rozdali telefóny?

Milión (smiech). Všetkým veľmi pekne ďakujem. Potešilo ma, ako nám ľudia prajú a že sme im urobili radosť. Ak mám dobré informácie, zdolali sme USA po prvý raz od roku 2009. Vtedy za nás chytal Jaro Janus a ja som zápas sledoval v televízii. Rodičom som hovoril, že raz by som čosi také chcel dokázať aj ja. Je to teda pre mňa menší splnený sen.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 20 rokov #Samuel Buček #MS v hokeji do 20 rokov