Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fehérváry: Úspech? Bude ním medaila

Čaká ho už štvrtý mládežnícky šampionát. Dvakrát sa predstavil na MS hokejistov do 18 rokov (v apríli bol kapitán tímu) a pred rokom absolvoval premiéru už v kategórii dvadsaťročných. Talentovaný obranca Martin Fehérváry (18) by mal byť v Buffale jedným z lídrov slovenského mužstva. "Samozrejme, Dáni sú pre nás najprijateľnejší súper. No hrať môžeme s každým, tak ako sme to dokázali na domácom šampionáte osemnástok," tvrdí hráč IK Oskarshamn v druhej švédskej seniorskej lige.

27.12.2017 06:00
Martin Feherváry Foto:
Martin Feherváry.
debata (2)

Na čo sa pred turnajom najviac tešíte?

Že zase budeme spolu a pokúsime sa urobiť čo najlepší výsledok. Sme super partia, mnohí sme spolu vyrastali. Hlavný ročník na šampionáte sú 98-čky, ale navzájom sa z reprezentačných akcií poznáme už od pätnástich rokov. V roku 2016 sme boli spolu na osemnástkach v Amerike a tiež sme odohrali vydarený turnaj.

Fanúšikovia majú po domácom šampionáte osemnástok i bilancii dvadsiatky v Tipsport Lige väčšie očakávania než zvyčajne. Nebudete pod priveľkým tlakom?

Určitý tlak pociťujeme, no sústreďujeme sa len na našu hru. Pokúsime sa vyhrať každý zápas, do ktorého nastúpime. Ťažko vopred odhadovať, aké to bude. Čakajú nás silní súperi a každý zápas bude náročný. No myslím si, že by to mohlo byť fajn.

Ako vnímate zloženie A-skupiny, kde vás postupne čakajú Kanada, USA, Fínsko a Dánsko?

Je veľmi náročná, ale teším sa, že zápasy ukážu, na čo naozaj máme. Vždy je úžasné hrať proti hokejistom, ktorí budú o pár rokov, ba možno už o rok, v NHL. Očakávam, že zápasy budú mať vynikajúcu úroveň a pevne verím, že potešíme výkonmi i výsledkami našich fanúšikov.

Hneď v úvode vás čaká dvojzápas so zámorskými súpermi. Na čo si trúfate?

Bude to veľmi náročné, ale som presvedčený, že sme sa na obe stretnutia veľmi dobre pripravili. Uvidíme, ako nám to pôjde. V prípravných zápasoch sme sa ukázali v dobrom svetle. Dúfam, že oba zápasy vyhráme.

Viete niečo o papierovo najslabšom tíme Dánska?

Dánov poznám veľmi dobre, v ich tíme mám niektorých bývalých spoluhráčov. Veľa korčuľujú, hrajú v dobrých ligách, budú nepríjemní. Veľa hráčov pôsobí vo Švédsku a nejakí aj v Kanade. No nepozerám sa špeciálne na Dánov, s každým súperom na turnaji môžeme hrať. Tak, ako sme to dokázali na domácom šampionáte osemnástok, môžeme to potvrdiť aj teraz.

S čím budete po šampionáte spokojný?

Keď dosiahneme úspech.

Čo to znamená?

Základom je predvádzať dobrú hru, ale úspechom je pre mňa medaila.

Ako ste spokojný s doterajším priebehom sezóny v Oskarshamne?

Zaumienil som si vybudovať si čo najlepšiu pozíciu v prvom tíme, chcem hrávať čo najviac. To sa mi darí, hoci hra môže byť vždy aj lepšia. Mám veľký priestor na ľade, tréner mi dôveruje a je len na mne, ako to využijem. Azda len bodov by som mohol mať o čosi viac, ale verím, že sa zlepším.

V lete ste z prvoligového Malmö zamierili o súťaž nižšie. Neoľutovali ste tento krok?

Určite nie. Teší ma, že som sa takto rozhodol. Bolo to správne riešenie. Druhá švédska liga má výbornú úroveň. Najdôležitejšie je, že pravidelne hrávam seniorskú súťaž.

Chodia sa na vás pozerať skauti z NHL?

Druhá švédska liga je dobre sledovaná. Azda za všetko hovorí fakt, že Elias Pettersson z tejto súťaže bol naposledy päťka draftu. Aj ja často komunikujem so skautmi, ale snažím sa na draft nemyslieť. Neovplyvním, či sa niekto príde pozrieť alebo nie, len sa snažím hrať dobre, aby som zanechal čo najlepší dojem.

Martin Feherváry tlieska slovenským divákom... Foto: Peter Jesenský
Martin Feherváry, slovensko Martin Feherváry tlieska slovenským divákom počas MS do 18 rokov.

Kedy začnete sledovať preddraftové rebríčky?

Vôbec sa na ne nebudem pozerať. Nemám to ako ovplyvniť. Musím pracovať na svojej hre a vystupovaní. Či si ma vyberú v prvom, druhom kole alebo vôbec, to je len na manažéroch. Chcem však byť čo najlepšie fyzicky aj psychicky pripravený.

Aj tak sa k vám istotne dostane, na ktorom mieste sa akurát nachádzate…

Samozrejme, že sa to dozviem, ale ťažkú hlavu si z toho nerobím. Občas si nejaký rebríček pozriem aj ja, aby som zistil, ako sú na tom ostatní naši chalani.

Začiatkom decembra ste boli v jednom zápase kapitán svojho tímu. Čo to pre vás znamenalo?

Stal som sa vôbec najmladším kapitánom v histórii druhej švédskej ligy, čo je super. Cením si dôveru trénera a že aj chalani to – napriek drobným podpichovačkách – zobrali v pohode. V tíme máme aj viac ako tridsaťročných hráčov, preto aj fakt, že som asistent kapitána, je pre mňa veľká vec.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 20 rokov #Martin Fehérváry #MS v hokeji do 20 rokov