Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladíci na prelome rokov ciele nemenia. Túžia po štvrťfinále

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov strávi prelom rokov už tradične na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie, ktorý tentoraz privíta americké Buffalo (26. decembra 2017 - 5. januára 2018).

25.12.2017 13:00
MS do 20 rokov, Slovensko, Švédsko Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Zverenci Ernesta Bokroša odcestovali do USA už skôr a absolvovali aj dve prípravné stretnutia proti rovesníkom z Bieloruska (4:1) a Ruska (2:3 po sa. nájazdoch).

Prvý duel na MS na Slovákov čaká v stredu 27. decembra o 19.00 h miestneho času (1.00 h SEČ už vo štvrtok ráno) proti favorizovanému výberu Kanady. Ďalšími súpermi SR „20“ v základnej A-skupine, ktorú odohrajú v halách Key Bank Center a Harborcenter, budú postupne Američania (štvrtok 28. 12. o 20.00 h / 2.00 h SEČ už v piatok ráno), Fíni (sobota 30. 12. o 16.00 h / 22.00 h SEČ) a úradujúci napokon Dáni (31. 12. o 18.00 h / 24.00 h SEČ).

V B-skupine bude hrať tímy Ruska, Švédska, Česka, Švajčiarska a Bieloruska. USA budú hostiť juniorský šampionát po sedemročnej pauze, na prelome rokov 2010 a 2011 sa MSJ konali Buffale a Lewistone. Predchádzajúci turnaj hostili kanadské mestá Toronto a Montreal.

Hlavným cieľom tímu SR „20“ na svetovom šampionáte je tradične postup do štvrťfinále. Z tohto pohľadu bude najdôležitejší duel Slovákov proti Dánom v nedeľu 31. decembra, teda ich posledný súboj v základnej A-skupine.

"Ja osobne by som hral tento súboj hneď v úvode. Rozpis turnaja, keď hráme v úvode s Kanadou, to neovplyvníme. O postup tak budeme hrať až na konci, no bojovať budeme aj v ostatných dueloch proti výberom Kanady, USA a Fínska. Musíme sa však pozrieť realite priamo do očí a myslím si, že rozhodne až posledný súboj v skupine,“ povedal pre agentúru SITA kouč Ernest Bokroš.

Priamo v USA tím SR „20“ odohral dva prípravné zápasy. V prvom zdolal rovesníkom z Bieloruska 4:1 a v druhom podľahol favorizovaným Rusom 2:3 po samostatných nájazdoch. „Bol som milo prekvapený, ako sme proti Rusom začali prvú tretinu. Naozaj sme hrali veľmi dobre, koncentrovane a v systéme. Mali sme pohyb, presné prihrávky a myslím si, že práve týmto sme Rusov zaskočili. Ak sme neboli lepší, tak sme boli minimálne vyrovnaným súperom. Pre mňa to bol potešujúci hlavne výkon, ktorý chlapci predviedli,“ hovoril kouč Bokroš.

Smerom dopredu sa hlavný kouč bude spoliehať aj na krídelníka Erika Smolku, ktorý v Tipsport lige nazbieral 14 bodov (6+8) a bol najproduktívnejší hráč v tíme HK Orange 20. „Všetci sme plní očakávania, na turnaj sa veľmi tešíme. Čakajú nás veľmi kvalitní súperi, no zdolať sa dá každý tím. Nesmieme sa vopred vzdávať a musíme bojovať,“ povedal 19-ročný útočník.

Filip Krivošík v minulej sezóne hral za reprezentačnú osemnástku, na klubovej úrovni pôsobí vo Fínsku. „Do turnaja vstupujeme ako jeden tím, v Buffale chceme uspieť,“ poznamenal 18-ročný bratislavský rodák.

Roman Durný bude o post v bránke bojovať s Dávidom Hrenákom, tretí do partie je Jakub Kostelný. „Uvedomujem si, že má v tejto sezóne viac odchytaných súťažných duelov ako Dávid. Dôležité bude, v akej forme budeme. Všetko je na trénerovi,“ poznamenal Durný.

V Buffale sa juniorský šampionát uskutoční podľa modelu z predchádzajúcich štyroch rokov – vo štvrťfinále sa predstavia po štyri najúspešnejšie kolektívy z oboch základných skupín a o zotrvanie v najvyššej kategórii budú bojovať iba piate družstvá z A a B-skupiny. Menej úspešného súpera v boji o udržanie nahradia o rok mladí Kazachovia, ktorí si miestenku medzi juniorskou elitou zabezpečili na turnaji vo Francúzsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ernest Bokroš #MS do 20 rokov #slovenskí hokejisti do 20 rokov