Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na ZOH budeme konkurencieschopní. Najviac otáznikov je v útoku, tvrdí Šatan

Neskrýva, že pred začiatkom sezóny mal spolu s novým trénerom národného tímu Craigom Ramsaym obavy, ako si slovenskí hokejisti za krátky čas zvyknú na zmenu herného systému. Teraz priznáva, že ho viacerí adepti na olympijskú nomináciu príjemne prekvapili.

18.12.2017 12:45
Miroslav Šatan Foto: ,
Miroslav Šatan.
debata (2)

„Niektoré veci s výhľadom na Pjongčang sa nám po turnaji v Hamare vyjasnili a iné zas zamotali,“ prezrádza generálny manažér reprezentácií Miroslav Šatan.

Laco by nemal chýbať

Slovenský tím obsadil v Nórsku druhú priečku – rovnako ako pred čosi viac ako mesiacom v Augsburgu. Nad jeho sily bol opäť len olympijský výber Ruska, aj tomu však podľahol až po predĺžení. Šatan potvrdil, že turnajová previerka dopadla z jeho pohľadu veľmi dobre a výkony hráčov ho potešili.

„Vo všetkých troch stretnutiach sme s nimi boli spokojní. Najmä náročné zápasy s Ruskom a Nórskom chlapcov dostatočne preverili. Prejavila sa v nich už aj únava, bolo to o veľkom úsilí, ale hráči to zvládli. Sme spokojní, ako dodržiavali zavedený herný systém,“ tvrdí Šatan.

Najmä brankári (Hudáček, Godla, Konrád), ktorí boli v Hamare oporami mužstva, dokonale zamotali hlavy členom realizačného tímu. Aj na Nemeckom pohári totiž chytali adepti na Pjongčang (Laco, Rybár, Čiliak) veľmi dobre.

Miroslav Šatan s Jánom Lašákom na turnaji v... Foto: Reuters, NTB SCANPIX
Miroslav Šatan Miroslav Šatan s Jánom Lašákom na turnaji v Nórsku.

„Situácia na brankárskom poste veru nie je jasná. Stále však platí, že počítame s Jánom Lacom. Na Nemeckom pohári podal veľmi dobrý výkon a boli sme s ním spokojní. Ak sa nezraní, radi by sme využili jeho služby aj na olympiáde,“ naznačuje.

Mladí hráči si pýtajú miesto

Potešili ho aj výkony viacerých skúsených obrancov, ktorí sa do reprezentácie vrátili po dlhšej či kratšej pauze.

„Graňák, Baranka či Starosta podali výborný výkon a budeme nad nimi uvažovať pri skladaní záverečnej nominácie. Videli sme aj ďalších útočníkov, ktorých sme doteraz nemali k dispozícii. Nesklamali nás ani mladí hráči. Svojimi výkonmi si jednoznačne pýtajú miesto. O olympijskej zostave máme predstavu možno na 80 percent, ale necháme do nej prehovoriť aj januárové výkony jednotlivých hráčov. Budeme ju robiť asi medzi 15. a 20. januárom,“ hovorí bývalý dlhoročný kapitán národného tímu.

V bránke a obrane je momentálne najkvalitnejšia konkurencia, pri skladaní útoku zas majú Ramsay, Šatan a spol. najväčší výber.

„Tam ostáva asi najviac otáznikov, môže prísť k väčšiemu počtu zmien v porovnaní s našou súčasnou predstavou. Pokúsime sa zložiť vhodný mix hráčov, aby tam boli skúsenejší hokejisti, ktorí budú zároveň lídri v kabíne, ale aj mladší s dostatkom fyzických síl a výborným korčuľovaním. Potrebujeme skĺbiť skúsenosti s rýchlosťou a mladíckou energiou. Nech máme v mužstve všetky elementy, ktoré sú potrebné, aby sme boli úspešní,“ približuje Šatan.

„Tím budeme tvoriť na základe zápasov na Nemeckom pohári a v Nórsku. V šiestich zápasoch sme videli takmer všetkých, ktorých sme chceli. Z nich si vyberieme olympijské družstvo.“

Záverečná príprava bez generálky

Zápasy v Hamare boli pre slovenských hokejistov posledné v rámci prípravy na Pjongčang. Tesne pred olympijským turnajom už vybratých hráčov nečaká žiaden súboj.

„Mohli sme odohrať jeden duel v Soule, no cesta tam by trvala päť hodín. Celé by nám to zabralo až dva dni. Keď berieme do úvahy dlhú cestu do Pjongčangu a obrovský časový posun, mužstvu by to neprospelo. Odlet je naplánovaný na 6. februára, stretneme sa zopár dní pred ním,“ hovorí Šatan.

Pozdáva sa mu, ako si väčšina hráčov rýchlo zvykla na to, čo od nich vyžaduje kanadský kouč.

Niektoré veci s výhľadom na Pjongčang sa nám po... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Miroslav Šatan Niektoré veci s výhľadom na Pjongčang sa nám po turnaji v Hamare vyjasnili a iné zas zamotali, prezradil Miroslav Šatan.

„Báli sme sa, že šesť zápasov bude málo, aby si na systém zvykli. Všetci v tíme ho považujeme za správnu cestu, ako hrať moderný hokej – robiť presne to isté, čo všetky úspešné mužstvá. Ešte to nebolo perfektné, ale bolo to oveľa lepšie ako sme čakali. Mnohé veci si už osvojili a bolo to v zápasoch vidieť,“ doplnil.

Každý musí zvládať svoje úlohy

Verí Šatan, že slovenský výber bude pod piatimi kruhmi konkurencieschopný aj v súbojoch s najväčšími favoritmi prestížneho turnaja?

„Myslím si, že áno. Hru chceme postaviť na bojovnosti. Každý hráč musí dodržať pokyny, splniť svoje úlohy a vyhrať osobné súboje, ktoré sú v systéme dôležité. Hráči vo všetkých prípravných stretnutiach príkladne bojovali, čo nás povzbudilo. Malo by to fungovať aj na olympiáde,“ naznačuje.

Na čo si môžu Slováci trúfať?

„Pokiaľ budú chlapci hrať ako na oboch turnajoch, o výsledky sa neobávam. Budú tesné a v každom zápase budeme bojovať o víťazstvo.“

Dravecký nebol v stave hrať

Nepríjemnou škvrnou inak vydareného účinkovania v Nórsku bolo vyradenie Vladimíra Draveckého z kádra bez toho, aby odohral jediný zápas.

„Nechceme zlyhanie jedného hráča veľmi rozoberať ani nanovo otvárať a zakryť tým dobré výkony mužstva. K prvotnej reakcii hráča však musím doplniť, že sme ho neposlali domov za to, že porušil večierku. Nás nezaujíma, koľkí hráči boli vonku, ani kedy sa vrátili. Vlado však nebol ráno na tréningu v potrebnom fyzickom a psychickom stave, aby ho absolvoval a mohol odohrať tri náročné zápasy, ktoré nás čakali,“ vysvetlil Šatan.

Pri otázke, či bol Dravecký spoločensky unavený, len zopakoval: „Nebol v stave, aby mohol trénovať a hrať. Preto sme sa rozhodli, ako sme sa rozhodli.“

Skúsený útočník, ktorý bol počas minulej sezóny kapitánom reprezentácie, si tak zavrel dvere do olympijského výberu. „Samozrejme, že takáto skutočnosť pri rozhodovaní zaváži. Už sa tým nechceme zaoberať. V budúcnosti však budeme radi, keď si Vlado vyrieši svoje problémy, nech už sú akékoľvek. Možno si ho ešte niekedy budeme vedieť v tíme predstaviť,“ poznamenal Šatan.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan #Vladimír Dravecký