Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Starosta: Keby sa nekonala olympiáda, do mužstva ma nevolajú

Po trinástich rokoch pôsobenia v ruskej lige a následne v KHL sa vrátil do materskej Dukly Trenčín. Tomáš Starosta (36) si pochvaľuje atmosféru v šatni, ktorá sa odvíja od výborných výsledkov.

12.12.2017 09:00
debata
Tomáš Starosta sa do reprezentácie vrátil po... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Tomáš Starosta Tomáš Starosta sa do reprezentácie vrátil po troch rokoch.

Trenčianski hokejisti po polovici základnej časti zaslúžene vládnu Tipsport Lige. Skúsený obranca sa po troch rokoch vracia i do národného tímu.

„Neprišiel som sa ukazovať, ale zabojovať o miestenku na olympiádu. Každý z nás odovzdá maximum, čo vytvára zdravú rivalitu,“ tvrdí strieborný medailista z Helsínk 2012.

Čo pre vás znamená, že sa Dukla aj po polovici súťaže drží na prvej priečke?

Na tréningy chodíme s radosťou. Do každého zápasu s tým, že ideme vyhrať. Po minulej sezóne sa dalo dokopy nové mužstvo. Je postavené na odchovancoch, Trenčanoch. Ani my sme nečakali, že nám tak skvele vyjde štart do sezóny a vyhráme dvanásť zápasov. Stúpalo nám sebavedomie, vznikla pohoda a tú si držíme stále.

V čom je najväčšia zmena v porovnaní s predošlou sezónou?

Prišiel skúsený tréner Peter Oremus, k nemu Jano Pardavý. Veľkú zásluhu na zmene má aj Branko Radivojevič. Na ľade aj mimo neho je najvýraznejší líder. Dukla je značka. Posledné roky rozhodne neboli, aké by mali byť. Vyvrcholilo to minulou sezónou, kde sme v baráži bojovali do posledného zápasu o udržanie sa medzi elitou. Vtedy si každý uvedomil, že ide o vážne varovanie. Momentálne je to veľmi dobré, ale sezóna je ešte len v polovici. Musíme pokračovať v doterajších výkonoch. Urobíme maximum, aby sme ostali čo najvyššie. Ideálne na prvom mieste, minimálne tak, aby sme začínali play off doma.

Rozdelila sa súťaž výkonnostne na prvú päťku a zvyšok?

Áno. Momentálne je to o piatich silnejších tímoch. Zvolen je na víťaznej vlne, darí sa Košiciam, majstrovská Banská Bystrica je štvrtá a dotiahla sa už i Nitra. Je to zaujímavé a každý z tejto pätice chce skončiť čo najvyššie. Súboj štvrtého s piatym bude v play off veľmi náročný. Poradie sa ešte môže výrazne pomeniť. Niekto chytí výbornú sériu a hneď sa to odzrkadlí na tabuľke.

Tomáš Starosta v drese Dukly Trenčín. Foto: SITA, Tomáš Somr
Starosta Tomáš Starosta v drese Dukly Trenčín.

Z defenzívneho obrancu v KHL je opäť hráč nebezpečný aj vpredu, najmä pri presilovkách. Príjemná zmena?

Je rozdiel, keď hráte v tretej päťke, oslabenia a žiadne presilové hry. Body zbierate ťažšie. V Trenčíne som často na ľade, hrám presilovky… Darí sa mi, ale do Dukly som neprišiel zbierať kanadské body. Chcem pomôcť pozdvihnúť Duklu, kam patrí.

Občas vás vidieť na domácich zápasoch Slovana. Chýba vám niečo z KHL či bratislavského klu­bu?

Zázemie pre mužstvo. Asi len tri či štyri kluby v KHL ho majú lepšie, než Slovan. Navyše tam vždy bola skvelá partia – hráči, maséri a ľudia okolo tímu. Za tie roky som si zvykol aj na Rusko. Síce som tam skončil aj preto, aby som mal pokoj od lietania, letísk a hotelov, no zároveň mi krajina chýba. Občas by som do Ruska rád vycestoval, aby som sa stretol s kamarátmi a známymi. Aj preto chodievam na domáce zápasy Slovana, skočím za chalanmi do šatne a zároveň sa stretnem s hráčmi z tímu súpera. Chalani sa teraz trápia, ťahá sa to už od začiatku, keď nebol káder dostatočne stabilizovaný. Dá sa povedať, že sezóna je už pre Slovan stratená.

Hrali ste v Bratislave, teraz pôsobíte v Tipsport Lige. V ktorej súťaži by mali štartovať slovanisti?

Na to sa ťažko odpovedá. Bolo by dobré, keby hrali v KHL, ale v mužstve by bolo aspoň 70 % slovenských hráčov, ktorí by vďaka tomu hrali v kvalitnej lige a výkonnostne by ich to posúvalo vyššie. Bohužiaľ, teraz ich tam veľa nie je. Zároveň vieme, že Slovan sa do domácej ligy vrátiť nechce. Súťaži by to jednoznačne pomohlo – stúpla by kvalita a zvýšila by sa návštevnosť, lebo Slovan je veľká značka. No rozhodujú o tom iní.

Tomáš Starosta v drese slovenskej reprezentácie... Foto: SITA, Marián Peiger
Starosta Tomáš Starosta v drese slovenskej reprezentácie na MS 2012.

Ako prišlo k vášmu návratu do reprezentácie?

Vždy som chodil reprezentovať rád. Národný tím mi dal veľa. Vďaka nemu som sa dostal tam, kde som mohol pôsobiť. Nikdy som nepovedal, že končím. Milo ma prekvapil záujem, a tak som tu. S Mirom Šatanom som sa o nominácii rozprával už pred augustovými zápasmi s Českom. Vtedy som odmietol, bol som ešte len dva týždne na ľade a nemalo to význam. Potom prišla pozvánka na Nemecký pohár, no doliečoval som si menšie zranenia, a tak sme sa dohodli, že to skúsim teraz v Nórsku.

Prijali by ste pozvánku, aj keby nešlo o olympijskú sezónu?

Som presvedčený, že keby nebola olympiáda, ani ma nevolajú. Na rovinu som povedal, že chcem zabojovať o Pjongčang a keď to vyjde, budú to asi moje posledné zápasy v reprezentačnom drese. Viem, že medzištátne zápasy sú o väčšom tempe, ale som natoľko skúsený, aby som sa dokázal rýchlo prispôsobiť. Teším sa na chlapcov, s ktorými som toho v minulosti, najmä v národnom tíme, zažil mnoho. Verím, že vytvoríme dobrý tím a nadviažeme na výsledky z Nemeckého pohára. Som presvedčený, že stále máme dosť kvalitných hráčov, aby sme aj na medzinárodnom fóre mohli hrať vyrovnané partie s každým.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Tomáš Starosta #Pjongčang 2018