Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Hamare pôjde o Pjongčang. Ramsay hľadá vhodný mix a top brankárov

Neuvidí Nagya, Viedenského, Romančíka a možno ani Libora Hudáčka. Tréner národného tímu Craig Ramsay musel urobiť v nominácii na turnaj Euro Ice Hockey Challenge v Hamare až štyri zmeny.

11.12.2017 22:00
Hamar hokej SR tréning Foto: ,
Tréning slovenskej hokejovej reprezentácie pred turnajom v nórskom Hamare.
debata

Do mužstva, ktoré je zložené prevažne zo starších a skúsenejších hráčov, dodatočne povolal Matúša Sukeľa, zohratú dvojicu z Nitry Paulovič, Krištof a obrancu Čerešňáka.

„Je mi ľúto, že sa chlapci zranili. Ide o hráčov, ktorých sme chceli vidieť. Dať im šancu. Napríklad Laco Nagy bol s nami v auguste, páčilo sa mi, ako hral i vplýval na mužstvo. Teraz mohol potvrdiť, že je naozaj pripravený na medzinárodnú konfrontáciu. Naďalej ho však budeme sledovať. Zranených nahradia chalani, ktorých sme už videli a vieme, že dokážu hrať hokej,“ prezradil Ramsay.

Najmä v obrane bude mať k dispozícii hráčov, ktorých dosiaľ nevidel – Kotvana, Starostu, Graňáka, Baranku, Meszároša i Švarného. „Aj oni musia ukázať, že majú potrebnú kvalitu,“ vysvetlil kanadský expert.

V Augsburgu chytala trojica Laco, Rybár, Čiliak veľmi dobre, teraz sú v mužstve traja noví brankári Hudáček, Konrád a Godla.

Hlavný tréner slovenskej hokejovej... Foto: SITA, Diana Černáková
Ramsay Konrád Hlavný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay (vľavo) a brankár Branislav Konrád počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie pred turnajom v nórskom Hamare.

„Sú to dobrí brankári, aj oni si zaslúžia šancu. Nemôžeme sa rozhodnúť len na základe jedného zápasu. Slovensko má veľmi dobrých brankárov, veľkú konkurenciu. O nasadzovaní rozhodne Jano Lašák. Plánujeme však dať každému príležitosť v jednom stretnutí,“ naznačil.

V Hamare očakáva tri náročné zápasy s Francúzmi, olympionikmi Ruska a Nórmi.

„Musíme sa zaujímať v prvom rade o seba. Najdôležitejšie pre nás je dostatočne sa na zápasy pripraviť. S výhľadom na Pjongčang nás čaká náročné rozhodovanie. Dúfam, že sa nám podarí zložiť vhodný mix starších a mladších hráčov – viacerí z nich nás už presvedčili o svojich schopnostiach i chuti učiť sa,“ dodal Ramsay.

Najväčší motív: v Hamare ide o Pjongčang

Tretia medzinárodná konfrontácia, opäť iná zostava. Hokejisti Slovenska absolvujú v závere týždňa v nórskom Hamare poslednú skúšku pred olympijským turnajom v juhokórejskom Pjongčangu.

Kým na novembrovom Nemeckom pohári dostali príležitosť viacerí mladší hráči, teraz kanadský tréner Craig Ramsay s generálnym manažérom Miroslavom Šatanom pozvali viacerých skúsenejších. Po dvoch rokoch sa do reprezentácie vracia aj Ivan Baranka, obranca Vítkovíc.

„Prichádzam s dobrými pocitmi, v klube nám to celkom ide. Je príjemnejšie zápasy vyhrávať než prehrávať, sezónu si užívam. Favoritom turnaja sú Rusi, aj my zabojujeme o čo najlepší výsledok, nemôžeme podceniť ani Francúzov a Nórov. Olympijský turnaj je pre hráčov z Európy o to väčšia motivácia, že pri neúčasti hokejistov z NHL majú veľkú šancu dostať sa naň. Na zraze som bol aj pred Nemeckým pohárom, žiaľ, len pár hodín, lebo som bol zranený, no vrátili sa mi príjemné spomienky,“ vravel 33-ročný bek.

„Teším sa na pôsobenie pod trénerom Ramsaym. Čo počúvam od chalanov, veľmi si ho pochvaľujú. Je to špecialista z NHL, osobnosť, ktorá veľa dokázala aj v zámorí. Verím, že splníme jeho pokyny.“

Čo sa premieta v hlave skúseného reprezentanta pred poslednou previerkou?

„Cítim malinkú nervozitu. Nie že by som sa totálne klepal, skôr je to zdravé napätie. Som rád, že sa môžem ukázať trénerom a realizačnému tímu a uvidím, ako to dopadne. Po sezóne budem mať 33 rokov, ešte nemyslím na záver kariéry,“ naznačil Baranka.

V šatni sa opäť stretli bratia Hudáčkovci. Mladší Libor, útočník švédskeho Örebra, priznal, že ho limituje zranené rameno.

„Sužuje ma dva mesiace. Som pod tabletkami, dostal som protizápalovú injekciu, uvidím, čo to urobí. Dva dni som bez tréningu, na tretí by som mal ísť naplno. Ak ma nebude nič bolieť, tréner chce, aby som odohral čo najviac zápasov. V klube by som prijal výmenu, tento týždeň sa možno niečo udeje. Lepšie sa cítim v strede útoku, bojujem s trénerom, uvidím, čo bude, keď sa vrátim. Hoci do olympijského turnaja ostáva približne šesťdesiat dní, každý hráč chce podať čo najlepší výkon, aby sa tam dostal,“ podotkol.

Pôjde v budúcej sezóne za bratom do Čerepovca a KHL? „To prišlo z Julovej hlavy, no v hokeji je možné všetko.“ Starší Július mal na rozdiel od Libora lepšiu náladu.

„Trochu ma prekvapila nominácia na Zápas hviezd KHL, ale aspoň sa v Astane v nabitom programe zabavíme. Čerepovec bola správna voľba. V klube mi prajú, aby som sa dostal na olympijský turnaj. Pre hráčov je však najdôležitejšia najbližšia akcia – a tá nás čaká od štvrtka do soboty v Hamare. Mali sme dlhšie video, potrebujeme dostať do krvi systémové veci. Sme fajn brankárska partia, tešil som sa na Denisa i Braňa. Každý, kto je tu, má ambíciu chytať v Pjongčangu. Aj ja urobím všetko, aby som sa tam dostal.“

V realizačnom tíme je opäť aj bývalý vynikajúci obranca Ľubomír Višňovský, majster sveta 2002.

„Škoda, že nemôžem byť na opačnej strane. S viacerými chalanmi som hrával, teraz ich zažijem ako asistent. Vynasnažím sa obrancom poradiť, dúfam, že nájdeme spoločnú reč. Či pôjdem aj na olympijský turnaj, v tejto chvíli neviem.“

Program turnaja Euro Ice Hockey Challenge v nórskom Hamare:
štvrtok 14. decembra: Francúzsko – Slovensko (16.00), Nórsko – Rusko olympionici (20.00)
piatok 15. decembra: Rusko olympionici – Slovensko (16.00), Nórsko – Francúzsko (20.00)
sobota 16. decembra: Francúzsko – Rusko olympionici (13.00), Nórsko – Slovensko (17.00)

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan #Craig Ramsay