Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zlatá generácia preberá zodpovednosť. Lašák: Je to naša povinnosť

Prepotené dresy vymenili za slušivé obleky, hráčsku zodpovednosť násobí celoplošnejšia manažérska. Ak budú v riadiacich, trénerských či iných funkciách takí úspešní ako na ľade, môže slovenskému hokeju svitnúť na lepšie časy. Už jemne prebleskujú.

20.11.2017 06:00
debata (11)
Nový tréner brankárov Ján Lašák si na... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ján Lašák Nový tréner brankárov Ján Lašák si na rozmyslenie vzal pár dní.

Zo zlatej generácie slovenského hokeja, ktorá v rozpätí rokov 2000–2003 skompletizovala medailovú zbierku z majstrovstiev sveta a v roku 2002 sa vo švédskom Göteborgu tešila z historického titulu, aktívne hrá vo vrcholovom hokeji len dvojica Ladislav Nagy (v Košiciach), Marek Uram (v Liptovskom Mikuláši).

Pre slovenský hokej je priaznivá správa, že väčšina hráčov z tímu majstrov sveta v ňom ostáva a preberá zodpovednosť za smerovanie hokeja pod Tatrami.

Šatan upokojil atmosféru

Podobne ako na ľade – na čele s perfekcionistom Miroslavom Šatanom, niekdajším kapitánom zlatého mužstva, súčasným generálnym manažérom slovenských hokejových reprezentácií. Netajil, že kým v lete prikývol na ponuku, ostro sledovaný post dlho zvažoval. Pozíciu generálneho manažéra si vyskúšal a úspešne zvládol v tíme Európy (ako asistent mu sekundoval Peter Bondra), zdolaného finalistu vlaňajšieho Svetového pohára v Toronte.

Po vzťahovom napätí v predchádzajúcich dvoch rokoch, ktoré vyústilo u najlepších hráčov aj do bojkotu reprezentácie, sa rozhádaná atmosféra v slovenskom hokeji upokojila. To je zatiaľ najdôležitejší poznatok od príchodu Miroslava Šatana do vedenia Slovenského zväzu ľadového hokeja. Obávaný zakončovateľ priznal, že ho presvedčili práve bývalí spoluhráči-reprezentanti. A potom aj on ich.

„V poslednej dobe sa zmenili témy našich rozhovorov. Pred desiatimi rokmi sme sa bavili o autách a babách, teraz len o hokeji. Všetci chcú, aby sa tu niečo zmenilo. Najťažšie rozhodnutie súviselo s veľkou zmenou života rodiny, jej presunom na Slovensko. Rozhodli sme sa, že teraz budeme žiť tu. Bolo to najťažšie rozhodnutie pri mojej voľbe,“ vravel na tlačovej konferencii po zvolení do funkcie.

Všetci chcú, aby sa tu niečo zmenilo, vravel... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Miroslav Šatan Všetci chcú, aby sa tu niečo zmenilo, vravel Miroslav Šatan po tom, ako sa stal generálnym manažérom slovenských hokejových reprezentácií.

Začal sympaticky – vyhlásil amnestiu na dianie v predchádzajúcom búrlivom období, otvoril dvere každému, kto chce pomôcť slovenskému hokeju. Vyvetral. „Zmyslom našich aktivít sú fanúšikovia a najmä budúce generácie,“ uviedol.

Országh opäť asistentom

Aby to neznelo spasiteľsky – aj pred Šatanovým príchodom v slovenskom hokeji pôsobili na rôznych postoch jeho niekdajší spoluhráči. Najvýraznejšie a najviditeľnejšie Vladimír Országh. Po svojráznom Zdenovi Cígerovi sa stal druhým trénerom z medailovej generácie, ktorý doviedol extraligový tím k slovenskému titulu – Banskú Bystricu k historickému premiérovému. Pritom vravel, že trénovanie ho neláka.

„Niektorí chalani už počas kariéry rozprávali, že chcú trénovať. Cieľavedome sa pripravovali. Vtedy som tvrdil, že trénerom určite nebudem. Po skončení aktívnej činnosti mi však hokej začal chýbať. Dostal som ponuku z Banskej Bystrice na posilnenie realizačného tímu. Povedal som si – prečo nie? Práca ma zaujala, drží ma doteraz,“ prízvukuje asistent Craiga Ramsayho v slovenskej reprezentácii. Nadviazal na asistentské pôsobenie pri Vladimírovi Vůjtekovi (2014, 2015).

„Oslovil ma Miro Šatan. Vždy je česť byť pri národnom mužstve. Prišiel výborný tréner Craig Ramsay, celý život spojil s NHL, som rád, že som ponuku dostal. Rozhodol som sa rýchlo, nebolo čo riešiť,“ dodal Országh. Podobne vravel aj Ján Lašák, nový tréner brankárov. Na rozmyslenie si vzal pár dní – a potom prikývol. „Považoval som sa svoju morálnu povinnosť pomôcť Mirovi. Aj ja som podporil bojkot, situácia sa zmenila, tak chcem pomôcť, hoci som ešte nechcel končiť a mal som bezsenné noci.“

Vladimír Országh robí asistenta reprezentačnému... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Vladimír Országh Vladimír Országh robí asistenta reprezentačnému koučovi Craigovi Ramsaymu.

Na prvých dvoch medzinárodných akciách slovenskej reprezentácie v tejto sezóne asistoval Ramsaymu aj Michal Handzuš, ďalší zo zlatého tímu 2002 (i strieborného 2012). Žeby náznak do budúcnosti?

„Nie, zatiaľ som hráč. Túto sezónu vynechávam, čaká ma operácia pravého zápästia. Miro ma požiadal, či by som nepomohol národnému tímu pri komunikácii s hlavným trénerom, pomohol vysvetliť hráčom herný systém, konzultoval so mnou nominácie. Po Nemeckom pohári už na ďalších akciách nebudem, ani na olympijskom turnaji. Pôjdem s rodinou do USA. Získal som však zaujímavé skúsenosti,“ podotkol víťaz Stanleyho pohára s Chicagom z roku 2013. Na decembrový turnaji v Nórsku pôjde s reprezentáciou Ľubomír Višňovský.

Filc: Predpoklady majú viacerí

Reprezentantov zlatej generácie najlepšie pozná ich úspešný tréner Ján Filc. Ktorí ďalší majú predpoklady na trénerskú, prípadne manažérsku prácu?

„Niektorí sa v nej už našli, viď Vlado Országh, predpoklady šéfovať lavičke alebo byť na riadiacich postoch majú viacerí. Viem si takto predstaviť aj Petra Bondru. Výhodou týchto chalanov je, že takmer všetci pôsobili v zahraničí, väčšina z nich aj v NHL, sú to víťazné typy. Môžu čerpať z bohatých skúseností, vedia, ako to chodí v popredných kluboch. Miro Šatan sa podujal na neľahkú úlohu, je pozitívne, že nachádza pochopenie u bývalých spoluhráčov. Niektorí z nich majú už trénerskú A-licenciu, niektorí B-licenciu z bratislavskej Fakulty telesnej výchovy a športu,“ upriamuje Filc pozornosť na vzdelávanie, dôležitý prvok trénerského napredovania.

Zľava Ľubomír Višňovský, Michal Handzuš a Craig... Foto: SITA, Tomáš Somr
Ramsay Handzuš Zľava Ľubomír Višňovský, Michal Handzuš a Craig Ramsay na striedačke SR.

Zdôrazňuje ho aj Igor Tóth, hokejový pedagóg z FTVŠ i tréner v jednej osobe. „A-licenciu majú po bakalárskom štúdiu aj Vlado Országh, Richard Kapuš, Michal Hreus, Ján Lipiansky, Ivan Droppa, pred nimi ju získal Jerguš Bača, B-licenciu Rado Hecl, Dušan Milo, Robo Petrovický, Ján Pardavý, Ľubomír Vaic i niektorí ďalší. Pripomeniem, že medzinárodne uznávaní a úspešní hokejoví tréneri, docenti Ladislav Horský a Ján Starší pôsobili na fakulte, podobne aj Ján Filc. Svojimi bohatými skúsenosťami prispeli k vzdelávaniu trénerov,“ pripomína Tóth.

Zmeny vo vzdelávaní trénerov sú i jednou z tém Národného dnešného trénerského seminára vo Zvolene. Je určený najmä trénerom kadetov, dorastu, juniorom a mužom. I to je jeden z krokov k rozvoju hokeja na Slovensku. Zmeny – nielen vo vzdelávaní – si žiadajú najmä veľa energie, času a trpezlivosti, lebo v slovenskom hokeji je čo naprávať.

Zjednodušene – zlatá generácia sa na to podujala, čo jej slúži ku cti.

Majstri sveta 2002 pôsobiaci v slovenskom hokeji
Ján Lašák tréner brankárov v národnom tíme mužov
Rastislav Staňa tréner brankárov v reprezentácii do 17 rokov
Radoslav Hecl tréner výberu do 15 rokov
Jerguš Bača asistent trénera v Košiciach
Martin Štrbák študuje ľadový hokej na Univerzite Haaga-Helia vo fínskom Vierumäki
Dušan Milo asistent trénera v Nitre
Ľubomír Višňovský asistoval Craigovi Ramsaymu v dvoch zápasoch proti Česku
Richard Lintner šéf Pro-Hokeja, riadiaceho orgánu Tipsport Ligy
Miroslav Šatan generálny manažér reprezentácií, člen výkonného výboru SZĽH
Jozef Stümpel člen výkonného výboru SZĽH
Vladimír Országh asistent Craiga Ramsayho, tréner Banskej Bystrice
Žigmund Pálffy čestný prezident Mestského hokejového klubu mládeže v Skalici
Michal Handzuš asistoval Craigovi Ramsaymu, zapojený v projekte Škola slovenského hokeja
Radovan Somík projekt Škola slovenského hokeja
Róbert Petrovický asistent trénera v Slovane Bratislava
Ján Filc projekt Hokejista 21. storočia
Ernest Bokroš tréner reprezentácie do 20 rokov

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Vladimír Országh #Ján Lašák #Miroslav Šatan