Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zabojuje o olympijskú miestenku. Konkurencia nás posúva, vraví Laco

Doma má na čestnom mieste cenu pre najlepšieho brankára i striebornú medailu z hokejových majstrovstiev sveta 2012 z Helsínk. Dobre však vie, že na zásluhy a spomienky sa spoliehať nemôže.

10.11.2017 10:00
Ján Laco Foto: ,
Ján Laco.
debata

Ján Laco je najskúsenejším zo slovenského brankárskeho tria, ktoré sa predstaví na Nemeckom pohári v Augsburgu. „Som rád, že voľba padla aj na mňa, vždy rád reprezentujem – a tak je to aj teraz. Prišiel som pozitívne nastavený. Je olympijská sezóna, máme obrovskú šancu zabojovať o miestenku. Teším sa,“ podotkne.

Časy sa menia, Igor Murín a Ján Lašák, ktorí sa v českej extralige stali najlepšími brankármi, majú spoľahlivých nasledovníkov. Slovenskí si v najvyššej českej súťaži získali rešpekt. V nej sú súperi, v národnom tíme kolegovia.

Sledujte všetky zápasy Slovenska na Nemeckom pohári naživo na Pravda.sk.

Ako vníma Laco konkurenciu Mareka Čiliaka a Patrika Rybára? „Patrik prišiel ako nováčik v minulej sezóne – a v Hradci Králové si vybojoval post jednotky. V tejto sezóne potvrdzuje vysokú kvalitu. Veľmi mu držím palce, chytá výborne. Marek si v Brne, ktorému výrazne pomohol k titulu, udržuje vysoký štandard už dlhšie. Obaja chytajú veľa, čo je dobré. Konkurencia nás posúva,“ vraví brankár Chomutova.

Slováci odohrajú tri zápasy, každý zrejme dostane príležitosť v jednom. „Jeden zápas je fajn, vyskúšame si spoluprácu v národnom tíme. V takejto brankárskej zostave budeme mať premiéru,“ pripomína Laco. Augsburg zažil aj pred rokom, keď Slováci turnaj vyhrali. Po ochorení Júliusa Hudáčka sa dodatočne pripojil k mužstvu a v poslednom zápase prispel k víťazstvu 4:1 nad Švajčiarskom.

„Áno, spomínam si. Zaskakoval som na poslednú chvíľu. Malo to svoje čaro,“ naznačil úsmevne. Považuje za výhodu, že má skúsenosti z olympijského turnaja 2014 v Soči?

„Takto to neberiem, na tri miesta je päť-šesť adeptov, možno aj viac. Určite bude treba zabojovať o účasť a aj načasovať formu.“ Najsilnejšia spomienka na Soči? „Určite môj prvý štart v zápase proti Rusku.“

Ján Laco. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Ján Laco Ján Laco.

Pod novým realizačným tímom na čele s Kanaďanom Craigom Ramsaym bude hrať prvý raz. „Sám som zvedavý, ako budeme fungovať. Verím, že dobre.“ V čom môže pomôcť brankárom ich nový tréner Ján Lašák?

„V reprezentácii to nie je o nejakom trénovaní. Jano má veľa skúseností z vrcholných podujatí, prínosom môže byť jeho mentálna pomoc. Všetko zažil na vlastnej koži. Tréneri brankárov vo vyspelom hokejovom svete nie sú len do počtu, že šaškujú dvadsať minút pred tréningom. Sú to plnohodnotní asistenti trénera, tak je to správne,“ zdôrazní.

Súhlasí Laco s tvrdeniami, že v slovenskej reprezentácii je brankársky post najsilnejší a najvyrovnanejší? „To sa ukáže,“ odvetí.

Slováci vlaňajším prvenstvom nastavili latku vysoko. Na čo si trúfnu teraz?

„Pôjdeme od zápasu k zápasu, dobre sa pripravíme a odovzdáme maximum. Vlani nám to vyšlo, môže to aj teraz, no konkurencia je silnejšia. Dôležité je vyskúšať si nové veci. Súpisky súperov nezvyknem študovať. Podstatnejšie je spoľahnúť sa na vlastné sily,“ naznačí.

V uplynulej sezóne Chomutov príjemne prekvapil postupom do semifinále českej extraligy. V tejto presiakli informácie o finančných problémoch klubu. Sú vážne?

„Sú určité problémy, je to však interná záležitosť. Je na manažéroch a majiteľovi klubu, aby sa situácia upokojila. Mali sme dobrý začiatok, teraz nám forma trošku hapruje. Približne rovnaký priebeh mal aj uplynulý ročník. Mužstvo sa veľmi nezmenilo, aj prejav hry je podobný. Máme veľa mladých chalanov, bojujeme. Česká extraliga je naozaj kvalitná, zápasy sú vyrovnané, čo potvrdzuje aj tabuľka. Sme na siedmom mieste, verím, že sa dostaneme do play off.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Ján Laco