Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brankár Čiliak: Lašák mi ešte niečo dlhuje. Azda si spomenie

Do národného tímu sa vrátil presne po troch rokoch. Opora Brna Marek Čiliak (27) verí, že si pod vedením kanadského trénera Craiga Ramsayho vybojuje v reprezentácii pevnejšie miesto.

08.11.2017 16:24
debata
Marek Čiliak. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Marek Čiliak Marek Čiliak.

„Neriešim, čo bolo v minulosti. Pozerám sa len dopredu. Otvára sa nová kapitola a sústreďujem sa na ňu,“ tvrdí úradujúci šampión českej hokejovej extraligy a najlepší brankár súťaže v predošlej sezóne.

V reprezentačnom tíme ste traja brankári z českej ligy. Uvedomili ste si to?

Samozrejme, viem o tom. Sme vyrovnaná trojica. Som zvedavý, kto bude chytať ktorý zápas. Aj v českých médiách sa dosť rozoberá, prečo je nás v lige tak veľa. Neviem, či to niekomu prekáže, ale po minulej sezóne sa to začalo akosi riešiť. V Brne som už dvanásť rokov, takže sa ma podobné reči príliš nedotýkajú. Celé je to najmä o tabuľkovom odstupnom, za cudzincov ho české kluby platiť nemusia. Všetci brankári, ktorí sme v lige, sme lídri svojich tímov. Dostali sme šancu, pevne sa jej chytili a tak kluby nemajú dôvod na zmenu.

Prekáža niekomu práve to, že ste všetci zo Slovenska?

To si nemyslím. Neriešia, či stojí v bránke Kanaďan alebo Slovák. Skôr ich len trápi, že nechytajú českí brankári.

Brno hralo v utorok odvetu osemfinále Ligy majstrov, napriek tomu vás uvoľnilo na zraz. Z akého dôvodu?

V Lige majstrov som toho veľa neodchytal. Ani v domácom zápase s Zugom som nebol v bránke. Prednosť v zostave dostávajú mladší chalani – juniori, ba aj dorastenci. Viacero hráčov prvého tímu má počas Ligy majstrov voľno. V klube sa jednoducho rozhodli dať možnosť mladším hráčom zbierať cenné skúsenosti.

Potešilo vás, že môžete byť pri národnom tíme od začiatku?

Vôbec som nad tým takto nepremýšľal. Keby mi v klube povedali, že mám chytať v Zugu, tak by som chytal a na zraz by som prišiel o deň neskôr. Do Švajčiarska šlo zase mladé mužstvo. Viacerí chalani sú totiž v reprezentačných výberoch. Som rád, že sme postúpili ďalej.

Pamätáte si, kedy ste naposledy stáli v bránke Slovenska?

Nie, že by som ten zápas mal nejako špeciálne uložený v pamäti, ale viem, že to bolo s domácim výberom na Nemeckom pohári pred troma rokmi. Prehrali sme 1:2. Škoda, ale bol to dobrý zápas. Teším sa, že som späť v reprezentácii. Idem si užiť zápasy, ktoré budú odlišné od ligových. Neriešil som, čo bolo v minulosti. Otvára sa nová kapitola a sústreďujem sa na to. Nominácia ma neprekvapila. Dlhšie som mal indície, že ma chcú vyskúšať. Bol som v kontakte s Mirom Šatanom aj Jankom Lašákom.

Myslíte si, že ste v predošlých rokoch chýbali v nominácii pre vašu kritiku pomerov v slovenskom hokeji?

Vôbec neviem. Hodil som to za hlavu. Čo bolo vtedy, bolo. Nechcem sa v tom pitvať. Nemyslím si, že som povedal niečo zlé. Nemal som pocit, že by sa mal po mojich slovách niekto uraziť. Každopádne ja som urazený ani dotknutý nebol. Keby mi zavolali minulý rok, prišiel by som. Žiaden problém som nemal.

Marek Čiliak. Foto: SITA, Rainer Gmach
Marek Čiliak Marek Čiliak.

Ako vnímate zmeny v realizačnom tíme, keď na trénerskú stoličku zasadol Kanaďan a generálnym manažérom sa stal Miroslav Šatan?

Je to výrazná zmena. Uvidíme, ako sa to prejaví na tíme. Veci sa nedajú zmeniť zo dňa na deň tak, aby to bolo vidieť navonok. Osobne ich však vítam.

Brankárov má na starosti Lašák, s ktorým máte dobrý vzťah…

Poznám ho odmalička. Je síce o 11 rokov starší, ale sme z jedného mesta a často sme sa stretávali. Kým chytal, zvykli sme sa pred vzájomnými zápasmi hecovať. Ešte mi niečo dlhuje. Neviem, či zabudol (smiech). Nepoviem čo, možno si spomenie…

Prvým vrcholom sezóny bude olympiáda. Vnímate začínajúci sa boj o miestenky do Pjongčangu?

Olympiáda je obrovské lákadlo, každý z nás ju má v hlave. Na brankárskom poste je to nesmierne vyrovnané a musíme sa o miestenky pobiť. To, že je u nás veľká konkurencia, je skvelé. Reprezentácii to môže len pomôcť. Budeme sa navzájom hecovať. No som typ, ktorý sa vždy sústreďuje na prítomnosť. Snažím sa myslieť na Kometu a teraz počas asociačného termínu na reprezentáciu. Premýšľať nad olympiádou, na to je priskoro.

Máte potetované obe ruky. Ste v tomto smere medzi hokejovými brankármi výnimkou?

Myslím si, že nie. Videl som už viacerých brankárov, ktorí majú tetovania. Je to úplne normálne.

Čo symbolizujú obrázky na vašom tele?

Chaos (smiech). Bol som mladý, takže mám vytetované všeličo. Žiadna špeciálna symbolika či odkaz. Okrem rúk mám tetovania aj na nohách, je ich dosť.

Už ste s tetovaniami prestali?

Nie, ešte stále niečo vymýšľam. Nedávno som bol znova objednaný, ale z lenivosti som si to rozmyslel. Nechcelo sa mi ísť do štúdia. Inak je pravda, že tetovania sú droga. Žena to tak aj berie, ona si stále vymýšľa niečo nové. Ale či už má tetovaní viac ako ja, to neviem. Nepočítal som to (smiech).

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Ján Lašák #Marek Čiliak