Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Javorčík: Na dvoch stoličkách sedieť neviem

V apríli na domácom svetovom šampionáte - v Poprade a Spišskej Novej Vsi - si slovenská reprezentácia do 18 rokov získala sympatie aktívnym hokejom. Hrala vyrovnane s Kanadou, Ruskom i Fínskom, obsadila solídne šieste miesto.

28.10.2017 09:10
Norbert Javorčík Foto: ,
Norbert Javorčík.
debata

Výrazne sa o to zaslúžil realizačný tím na čele s ambicióznym trénerom Norbertom Javorčíkom (42). V minulých dňoch potvrdil, že pri reprezentácii do 18 rokov končí – po päťročnom pôsobení v mládežníckych národných tímoch.

Cez leto sa udiali zmeny vo vedení slovenského hokeja, generálnym manažérom reprezentácií sa stal Miroslav Šatan. Pre časový sklz meškalo zostavovanie realizačných tímov v mládežníckych kategóriách. Po štyroch rokoch vedenie zväzu ukončilo projekt centralizovanej prípravy reprezentácie do 18 rokov.

Bol to kľúčový dôvod, prečo Norbert Javorčík od osemnástky odišiel? Ostal by, keby projekt pokračoval?

„To je hypotetická otázka. Ak by ma včas oslovili a vybrali, tak asi áno. Znova opakujem – to, že centralizovaná príprava sa skončila, neovplyvnilo moje rozhodnutie pri osemnástke nepokračovať,“ vraví hlavný tréner mládeže v Banskej Bystrici.

Čo teda bolo za jeho rozhodnutím?

„Obsahovo-organizačný model práce s osemnástkou. Miroslav Šatan ma na pokračovanie spolupráce oslovil koncom júna, začiatkom júla. V tom čase som už mal dohodu s Banskou Bystricou. Bolo jasné, že budem musieť zladiť dve práce. Pokúšali sme sa nájsť systém, ako to skĺbiť. Hlavná požiadavka z nášho realizačného tímu bola, aby aspoň jeden člen trénerského tímu bol zamestnaný na plný pracovný úväzok. Aby mohol sledovať hráčov i súperov, komunikoval s trénermi, zväzovými funkcionármi, pripravoval a vyhodnocoval akcie. To je dosť roboty, ktorú som počas centralizovanej prípravy s kolegami zvládal. Traja tréneri sme boli zamestnaní na plný úväzok. Teraz zrazu nebolo človeka, ktorý by to mohol robiť. Mne práve táto činnosť chýbala, viažu ma povinnosti v Banskej Bystrici. To je ten časový rozpor, ktorý sme mali. Nevedeli sme ho preklenúť – a toto je hlavný dôvod môjho rozhodnutia. Nebol som presvedčený, že môžem dať reprezentácii sto percent. Je zodpovedné to povedať. A hazardovať s menom slovenského hokeja by som si nedovolil,“ uviedol.

Považuje za chybu zrušenie centralizovanej prípravy osemnástky?

„Viac ráz som povedal, že pre ročník 2000 by centralizovaná príprava bola vhodná a žiaduca. Určite budeme musieť – zväzoví funkcionári i hokejové hnutie – nájsť ďalší fungujúci model. Centralizovaná príprava takým bola. Netvrdím však, že je jediným východiskom.“

Ambasádorom reprezentácie do 18 rokov bol na domácom svetovom šampionáte Ľubomír Višňovský, niekdajší výborný obranca s bohatými skúsenosťami z NHL. „Pôvodne som nebol prívržencom projektu centralizovanej prípravy. Keď som vlani v auguste prikývol na spoluprácu a videl som, na akej úrovni chalani začali a na akej končili, bol to diametrálny rozdiel. Kluby nevedia mladíkov tak pripraviť na medzinárodnú úroveň, preto považujem projekt za dôležitý. Prezident zväzu Martin Kohút s ním netajil spokojnosť, zrejme však nie sú prostriedky na jeho pokračovanie,“ domnieva sa Višňovský.

Ako je známe, trénerom reprezentácie do 18 rokov sa stal Viliam Čacho, ktorý predtým viedol výber do 16 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Javorčík #slovenskí hokejisti do 18 rokov