Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskému hokeju má pomôcť aj hĺbková analýza. Prišiel fínsky odborník

Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (VV SZĽH) ešte minulý týždeň podporil viaceré projekty svojich pracovných skupín.

26.10.2017 16:32
Slovensko, fanúšikovia Foto: ,
Slovenskí hokejoví fanúšikovia.
debata

Jedným z nich je stratégia pomoci a rozvoja regionálnej štruktúry, súčasťou ktorej je aj vznik komunitných centier, ktoré budú riešiť potreby klubov na regionálnej úrovni.

„Druhá skupina pripravuje pomoc v oblasti vzdelávania ľudí z hokejového prostredia, počnúc najmä trénermi. Tú vedie fínsky odborník Jukka Tiikkaja, ktorý v minulosti pripravoval aj reformu fínskeho hokeja a pracoval na rozvoji tamojších trénerov. Dva roky bude teraz pracovať na nastavení systému fungovania slovenského hokeja a doplní ho o nové trendy,“ uviedol zväz vo svojej tlačovej správe.

VV SZĽH okrem podpory projektov zaviazal prezidenta zväzu Martina Kohúta a generálneho sekretára Miroslava Valíčka, aby v činnosti tvorby hokejového hnutia zameraného na vzdelávanie pokračovali a priebežne o ňom informovali.

Skupina okolo Michala Handzuša, Martina Cibáka, Richarda Pavlikovského a Miroslava Šatana už dlhší čas pracuje na projekte vzdelávania a regionálneho rozvoja. Ten prináša nový pohľad na vzdelávanie trénerov, tréningovú metodiku v mládežníckom hokeji a jej konkrétnu implementáciu v jednotlivých regiónoch.

„Som veľmi rád, že členovia VV SZĽH bez zásadných pripomienok schválili zámer rozvoja slovenského hokeja aj v tejto dôležitej oblasti. Skupina odborníkov a bývalých úspešných reprezentantov na tom pracuje už takmer dva roky a som rád, že projekt v sebe zahŕňa komplexný rozvoj hokeja priamo v samotných regiónoch,“ povedal prezident SZĽH Martin Kohút. Táto skupina spolupracuje aj s Dušanom Benickým, ktorý sa dlhodobo pohybuje v prostredí NHL.

Ponuku SZĽH prijal fínsky odborník Jukka Tiikkaja, ktorý má do slovenského hokeja priniesť vedomosti a poznatky nielen z fínskeho mládežníckeho hokeja, ale aj zo sveta, keďže v minulosti dlhodobo pracoval ako odborník pre Medzinárodnú hokejovú federáciu (IIHF).

"Vieme, že Jukka Tiikkaja je v hokejovom svete mimoriadne rešpektovaný odborník a veľmi si ceníme, že prijal našu ponuku dlhodobo pracovať na tomto projekte priamo na Slovensku, kam sa presťahoval s rodinou. Najviac si však ceníme skutočnosť, že cieľom nie je plošná implementácia prvkov fínskej alebo inej hokejovej školy. Pracujeme na podrobnej analýze úspechov slovenského hokeja v minulosti a z nej vyplývajúce systémové nastavenie procesov, ktoré vyzdvihnú unikátne vlastnosti, ktorými sa v nie tak dávnej minulosti vo svete prezentoval slovenský hokej,“ poznamenal generálny sekretár SZĽH Miroslav Valíček.

Generálny manažér slovenských hokejových... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Miroslav Šatan Generálny manažér slovenských hokejových reprezentácií Miroslav ŠatanMiroslav Šatan.

Generálny manažér slovenských hokejových reprezentácií Miroslav Šatan je so svojimi bývalými spoluhráčmi a ďalšími odborníkmi súčasťou ďalšej pracovnej skupiny, ktorej cieľom je hĺbková analýza slovenského hokejového prostredia a návrh opatrení pre postupný návrat slovenského hokeja na stratené pozície.

„Hokejový svet sa derie dopredu míľovými krokmi a aj my na Slovensku potrebujeme na tento ‚vlak‘ naskočiť, a to čo najskôr. Uvedomujeme si nevyhnutnosť niektorých štrukturálnych zmien. Chceme rozvíjať slovenský hokej aj zdola, od tých najnižších mládežníckych úrovní resp. malých klubov, pretože si uvedomujeme veľkú dôležitosť regiónov pri jeho rozvoji. Veríme, že sa do práce v slovenskom hokeji zapojí čo najviac vzdelaných, šikovných ľudí a spoločne vybudujeme silné regionálne štruktúry, z čoho ‚na konci dňa‘ bude v budúcnosti profitovať celý slovenský hokej,“ poznamenal Miroslav Šatan.

Informácie a hlasy priniesol oficiálny web Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

debata chyba
Viac na túto tému: #Jukka Tiikkaja