Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyskúša si inú ligu. Chýbať mi budú najmä bratove zápasy, vraví Macík

Po dvoch vydarených sezónach v Nitre ovenčených zlatou a striebornou medailou sa rozhodol skúsiť šťastie v zahraničí. Reprezentačný útočník Radoslav Macík (25) vymenil súboje o slovenský titul za boj o záchranu.

25.08.2017 12:00
Macík, Slovensko, Česko Foto: ,
Radoslav Macík v akcii počas štvrtkového derby zápasu v Žiline proti Česku.
debata

V Dukle Jihlava okúsi českú extraligu. „Je to veľká zmena. Bude to zaujímavá sezóna,“ očakáva odchovanec liptovskomiku­lášskeho hokeja.

Aké sú vaše prvé dojmy z Jihlavy?

Zatiaľ som spokojný. Zoznamujem sa s novým herným systémom, ešte si naň len privykám. V Nitre sme viac útočili, teraz ma čaká skôr hra z defenzívy. Mám s tým zatiaľ dosť problém, všimol si to tréner a ja nemám problém priznať to. No hokej hrám už pár rokov, a tak by som to mal zvládnuť a zapadnúť do systému.

Aké má Dukla ambície v extrémne vyrovnanej súťaži?

Hlavný cieľ je udržať sa v extralige. Dostať sa do play off by bolo skvelé, ale do sezóny ideme so skromnými ambíciami. Po pôsobení v Nitre je to veľká zmena. Tlak na hráčov je takmer všade rovnaký, či hráte o titul alebo sa chcete vyhnúť vypadnutiu. Možno dole bude ešte o čosi väčší. Teším sa na túto výzvu.

Bavili ste sa už s trénerom, čo od vás bude vyžadovať?

Ešte sme to nerozoberali. Je najmä na mne, akými výkonmi sa budem prezentovať a či si vypýtam aj priestor v presilových hrách, alebo budem len na bránenie.

Radoslav Macík okúsi v Dukle Jihlava českú... Foto: SITA, Peter Mažar
Macík, zraz Radoslav Macík okúsi v Dukle Jihlava českú extraligu.

Poznali ste niekoho v tíme?

Honzu Semoráda poznám zo slovenskej extraligy. Čakal som, že sa stretnem aj s Radom Pulišom, ale ešte je zranený. Partia domácich chalanov je fajn, cítim sa medzi nimi dobre. V meste vidieť, že ľudia žijú hokejom. Teším sa na ostré zápasy a atmosféru v nich.

V Nitre ste patrili medzi lídrov. Ste pripravený byť osobnosťou aj ako legionár?

Či som na to dobre nachystaný, ukáže až sezóna. Chcem si najmä vyskúšať pôsobenie v zahraničí, zistiť, či mi bude česká liga pasovať a dokázať, že viem hrať hokej. Nemám veľké oči.

Uvoľnila vás Nitra bez problémov?

Dohodli sme sa v priebehu dňa. Rozišli sme sa korektne a keby sa dačo stalo, mám v Nitre otvorené dvere. Klub i prostredie som si obľúbil.

Beriete prestup aj ako väčšiu šancu presadiť sa v reprezentácii?

Budem hrať v kvalitnejšej lige, je len na mne, ako sa tam uplatním a či zaujmem trénerov reprezentácie. Už v prípravných stretnutiach vidím, že to v Jihlave nebude jednoduché. Veľa sa bude odvíjať aj od mojich výkonov v zápasoch proti Česku.

Radoslav Macík v súboji proti Rusku na turnaji... Foto: SITA, Martin Havran
Macík, Slovensko, Rusko Radoslav Macík v súboji proti Rusku na turnaji Slovakia Cup 2017.

S novým reprezentačným trénerom Craigom Ramsaym sa dorozumiete?

Veru nie. Po anglicky neviem v podstate vôbec. Musím sa spoľahnúť na preklad. Prípadne sa tváriť, že rozumiem a prikyvovať (smiech). Rád by som sa po anglicky naučil, ale hovorím si to už niekoľko rokov a stále sa k tomu neviem odhodlať.

V predošlých týždňoch bol v kurze váš mladší brat Matúš, brankár futbalistov Ružomberka. Ako ste to vnímali?

Som rád, že sa v pohárovej Európe ukázal v dobrom svetle. Sledujem ho stále, teraz sa mu darí, zažíva dobré obdobie, chytá za kvalitný tím. Myslím si, že má na to, aby sa časom posunul aj vyššie – do lepšieho tímu či ligy.

Videli ste niektorý z jeho zápasov v predkolách Európskej ligy?

Všetky domáce zápasy s výnimkou Evertonu. Najlákavejší súboj som už nevidel, musel som sa hlásiť v Jihlave. Sledoval som ho aspoň na notebooku. Po poľsky (smiech).

Dávate mu ako starší brat občas nejaké rady?

Vôbec nie. Radi sa doberáme a vtipkujeme, ale každý z nás robí iný šport, takže profesionálne rady si nedávame.

Nebudú vám v Česku chýbať jeho zápasy?

Ak budem môcť, budem ich sledovať aspoň cez internet a po nich si zavoláme. Mrzí ma to, lebo fandím mu rád. Aj keď chytal ešte za Liptovský Mikuláš, chodil som na jeho zápasy vždy, keď sa dalo. Stále ma to baví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Nitra #Radoslav Macík #Dukla Jihlava