Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gernát je trpezlivý. Hoci stále nevie, kde bude hrať

Jediný zo slovenského tímu poznal nového trénera hokejovej reprezentácie Craigom Ramsaym už z minulosti.

24.08.2017 05:00
hokej, reprezentacia, sr, finsko, Gernat, Foto: ,
Martin Gernát je jedným z potenciálnych lídrov slovenskej obrany pre budúce roky.
debata

Obranca Martin Gernát sa so skúseným kanadským odborníkom stretol v kempe Edmontonu Oilers pred sezónou 2015/16. Ramsay mal síce na starosti práve obrancov, ale odchovanec košického hokeja bol vtedy ešte len vo fáze rekonvalescencie po operácii kolena.

Ramsay nám pomôže

„Dlho som len trénoval a v decembri som šiel na farmu. Neskôr ma vymenili do Anaheimu, takže sme príliš neprišli do kontaktu. Počas kempu som sa viac rozprával s hlavným trénerom než s Ramsaym,“ vysvetľuje 24-ročný účastník tohtoročných MS v Kolíne.

Gernát verí, že príchod skúseného kouča zo zámoria slovenskej reprezentácii prospeje.

„Poznám jeho štýl práce. Očakávam len pozitívne zmeny. Určite budeme hrať agresívnejšie ako doteraz. Nebudeme toľko čakať na súperov. Budeme sa snažiť diktovať tempo a byť dravší než súper. V modernom hokeji vie už každý dobre korčuľovať, preto môžeme aj my hrať ofenzívny hokej. Viem, že tréner je náročný, ale som presvedčený, že nám to pomôže,“ naznačuje obranca, ktorého si vybral Edmonton v 5. kole draftu v roku 2011.

Martin Gernát (vpravo) s kolegom z obrany... Foto: Pravda, Ivan Majerský
hokej, reprezentacia, sr, finsko, Granak, Gernat, Martin Gernát (vpravo) s kolegom z obrany Dominikom Graňákom.

Nový tréner je podľa neho veľkou výzvou pre všetkých slovenských hokejistov. Obzvlášť v olympijskej sezóne.

„Aj preto sa prišli ukázať aj hráči, ktorí by tu v minulosti v tejto fáze sezóny nemuseli byť. Pre všetkých je to však nový štart, začíname od nuly a každý si chce vybudovať meno u nového kouča,“ vysvetľuje.

Naťahovačky so Spartou

Jeden z potenciálnych lídrov slovenskej obrany pre budúce roky strávil uplynulú sezónu v Sparte. Výbornými výkonmi si vypýtal stabilné miesto u predošlého trénera reprezentácie Zdena Cígera a upútal aj zástupcov iných európskych klubov.

V Prahe s ním ešte pred šampionátom predĺžili kontrakt, ale počas leta mu prekvapujúco oznámili, že s ním do budúcnosti nepočítajú. Šikovný obranca tak zatiaľ stále nevie, kde bude v budúcom ročníku hrať.

Martin Gernát v súboji s Fínom Anttilom počas... Foto: Pravda, Ivan Majersky
hokej, Sr, Finsko, Anttila, Gernat, Laco, Mikus Martin Gernát v súboji s Fínom Anttilom počas aprílového stretnutia s Fínskom.

„Ešte mám čas. Som optimista, že sa objaví zaujímavý klub s dobrou ponukou. Musíme však najprv doriešiť nejaké veci v Sparte. Momentálne nemám nič konkrétne a trénujem so Spartou. Popri tom sa pripravujem aj individuálne, aby som bol na sezónu nachystaný čo najlepšie,“ hovorí.

Zmluvu by prijal čo najskôr. Zároveň však nechce nič uponáhľať, aby bol s novým zamestnávateľom stopercentne spokojný. „Je mi jedno, či to bude v Česku alebo niekde inde v Európe. Nevylučujem ani zámorie, ale kým to nie je definitívne, nechcem príliš rozoberať, kde skončím,“ dodáva.

Keďže v Prahe len trénuje a nemám zápasovú prax, rád prijal možnosť odohrať dva prípravné duely s Českom. ,„Volal som s generálnym manažérom Mirom Šatanom. Vedel, v akej som situácii a pýtal sa, či chcem prísť. Reagoval som, že mi to dobre padne, a tak som prišiel. I ja sa rád ukážem novému trénerovi,“ poznamenal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Gernát #slovenská hokejová repezentácia