Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Libor Hudáček: Už nie som najdôležitejší. Svet sa točí okolo synčeka

Pred dvoma mesiacmi sa mu zmenil život. Manželka Stanka mu porodila prvorodeného syna Libora. Popri milých povinnostiach sa Libor Hudáček (26) plnohodnotne venuje aj príprave na nový ročník.

23.08.2017 05:00
Libor Hudáček Foto: ,
Libor Hudáček.
debata

Okrem vydarenej sezóny vo švédskom Örebre by bol rád jedným z lídrov národného tímu, ktorý sa vo februári predstaví na olympiáde. „Účasť v Pjongčangu je pre mňa ďalší sen, ktorý by som si rád splnil," tvrdí šikovný hokejový útočník. V stredu od 17.00 sa s reprezentáciou predstaví v Třinci v prípravnom súboji proti Česku. Vo štvrtok v rovnakom čase čaká tímy odveta v Žiline.

Aký je váš prvý dojem z trénera Craiga Ramsayho?

Na prvých tréningoch kládol dôraz na to, aby sme si kvalitne prihrávali, triafali bránku a strieľali góly. Zatiaľ sa všetci len zoznamujeme. Na mítingu nám povedal, že je hrdý, že môže trénovať slovenskú reprezentáciu. Znelo to úprimne. My sme zase hrdí, že máme takého skúseného trénera z NHL. Povedal nám, že každý z nás má šancu dostať sa na olympiádu. Sme uňho na rovnakej štartovej línii. Cítiť to a na všetkých chlapcoch vidieť, že to berú akosi vážnejšie.

Nový kouč obľubuje ofenzívnejšiu hru. Máte z toho radosť?

Každý hokejista má rád ofenzívu a hru v útočnom pásme. Prebrali sme si už, ako napádať súpera a základné veci herného systému. Teraz je na nás, aby sme ho čo najskôr dostali do seba. Sú tam nové detaily, ktoré má tréner zaužívané z NHL, ale hokejisti sú zvyknutí na zmeny. Každý hrá inak v klube, inak v reprezentácii, takže by to nemal byť problém. Vždy je rozdiel v preberaní hráčov vo vlastnom pásme či pohybe v útočnom.

Hrali ste na piatich majstrovstvách sveta, i tak ste prišli na prvý augustový zraz. Podpísal sa pod to aj fakt, že táto sezóna má vrchol už vo februári na olympijskom turnaji?

Miro Šatan nás obvolal a keď ma klub uvoľnil, neváhal som. Chcem sa ukázať novému trénerovi pri prvej príležitosti. V Örebre sa aj trochu čudovali, že máme zápasy už v auguste, ale nerobili mi žiadne problémy. Práve naopak, boli celkom radi, keďže tento týždeň nemáme žiadne prípravné zápasy. Len mi vraveli, aby som sa nezranil a vrátil sa zdravý.

Sú pre vás zápasy s Českom výnimočné?

Jasné. Medzi nami vládne veľká rivalita, navzájom si nič nedarujeme. Česi poskladali mladé mužstvo, hráči sa budú chcieť ukázať. Rovnaké to je u nás. Každý zápas chceme vyhrať. Pokúsime sa dať do toho o čosi viac ako súper a uspieť.

V uplynulých sezónach ste nemali pevnú pozíciu – raz ste hrali centra, inokedy na krídle. Viete, kam s vami počíta nový realizačný tím?

Rozoberali sme to s asistentom trénera Vladom Országhom. Vravel mi, že minimálne na tieto dva zápasy ma dajú na centra. Uvidíme, ako to bude fungovať.

Libor Hudáček s bratom Júliusom. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Libor Hudáček, Július Hudáček Libor Hudáček s bratom Júliusom.

Čaká vás prvá sezóna vo Švédsku bez brata Júliusa, no s malým synčekom Liborom. V čom bude iná?

Nielen sezóna, ale celý život sa mi úplne zmenil. Bude to niečo nové, teším sa na to. Prvý mesiac som so synom strávil doma. Potom som musel odísť do Švédska, mesiac som ho nevidel. Samozrejme, fotky mi manželka posielala každý deň – za ten čas sa veľmi zmenil. V nedeľu som s ním po dlhej dobe spal, bolo to úžasné. Je zlatý, veľa spí i papá, priberá, ako má. Zdravý je a to je základ.

Už ste si všimli rozdiel v tom, ako ste vnímali rozhovory spoluhráčov o deťoch pred a po narodení prvého potomka?

Dlho som počúval reči oteckov v kabíne len zdiaľky – moja dcérka už vie to, syn začal robiť tamto, už korčuľuje a chodí na tréningy… Teraz, keď to človek zažíva na vlastnej koži, je to úplne iné. Svet sa zrazu točí už len okolo malého a nie mňa. Doteraz sme boli doma zvyknutí, že sa všetko dianie prispôsobovalo môjmu programu, teraz už takmer vôbec. No je to krásne.

Máte s manželkou aspoň chvíľu pre seba?

Snažíme sa byť spolu, aspoň keď zaspí. Zapneme vysielačku, ideme do vedľajšej izby a trávime čo najviac času spolu. No niekedy nám stačí sa i len pozerať na malého, ako spí. Keď sa dobre vyspinká a zobudí, tak sa na vás usmeje. Čo môže byť krajšie?

Dávate si v sezóne nejaký individuálny cieľ?

Sezóna bude rovnaká ako každý rok. Veľmi náročná. Chcel by som byť líder mužstva, ideálne by bolo patriť medzi najlepších v súťaži. Zopakovať to, ako mi to šlo prvú polovicu minulej sezóny. Uvidíme, či budem mať toľko šťastia a či sa mi bude rovnako dariť. Podstatné je zdravie – bez neho ťažko niečo vymyslíte.

Myslíte už na olympiádu v Pjongčangu?

Každý hokejista chce hrať za svoju krajinu na majstrovstvách sveta i olympiáde. Na svetovom šampionáte som hral už viackrát, mám i striebornú medailu. Účasť na olympiáde je pre mňa ďalší sen, ktorý by som si rád splnil. Urobím všetko pre to, aby som tam bol.

Ramsayho káder na zápasy proti Česku

Brankári: Samuel Baroš (Zvolen), Tomáš Tomek (Žilina), Branislav Konrád (Olomouc). Obrancovia: Ján Brejčák (Poprad), Oldrich Kotvan (Ml. Boleslav), Peter Čerešňák (Plzeň), Martin Gernát, Juraj Mikuš (obaja Sparta Praha), Erik Černák (Syracuse), Ladislav Romančík, Matúš Holenda (Trenčín). Útočníci: Marek Hovorka, Patrik Koyš, Ladislav Nagy (všetci Košice), Matúš Sukeľ (L. Mikuláš), Radoslav Macík (Jihlava), Matej Paulovič (Nitra), Patrik Svitana (Poprad), Marek Zagrapan (Winterthur), Dávid Buc (Olomouc), Andrej Kudrna (Sparta), Radoslav Tybor (Vítkovice), Libor Hudáček (Örebro).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Libor Hudáček