Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Národný tím majú pod palcom majstri sveta. Pomôže aj Handzuš

Pred pätnástimi rokmi priniesli slovenskému hokeju zlatý lesk. Odvtedy renomé národného tímu spod Tatier výrazne utrpelo a kariéra väčšiny z nich sa skončila.

22.08.2017 06:00
Craig Ramsay Foto: ,
Zľava: Hlavný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a asistent trénera Vladimír Országh.
debata (5)

Teraz cítia, že je čas pomáhať. Aj preto sa na reprezentačnom zraze pred dvoma súbojmi s Českom (v stredu v Třinci a vo štvrtok v Žiline) stretli až šiesti majstri sveta z Göteborgu.

Niekdajší kapitán zlatých chlapcov Miroslav Šatan sa bude z pozície generálneho manažéra pozerať na dianie z tribúny. Asistentom Craiga Ramsayho je Vladimír Országh (zápasy s Českom však pre povinnosti Banskej Bystrice v LM vynechá) a Ján Lašák bude mať pod palcom brankárov.

Počas súbojom s Českom vypomôžu pri národnom tíme Ľubomír Višňovský (pri obrancoch) a Michal Handzuš (pri útočníkoch). Šiesty do partie Ladislav Nagy je ešte stále aktívny hráč a mal by patriť medzi lídrov novozloženého kolektívu.

zväčšiť Ján Lašák bude mať na starosti brankárov... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Ján Lašák Ján Lašák bude mať na starosti brankárov reprezentačného áčka, pomôže aj v práci s gólmanmi mládežníckych výberov.

Nagy: Také slová mali padnúť už dávno

„Je to zaujímavé, ostal som jediný na ľade. Vyhýbajú sa mi zranenia, to je najdôležitejšie. Je super, že chlapci sa rozhodli pomôcť. Mužstvu majú čo dať a pre slovenský hokej je to veľké plus. Hrali v najlepších ligách sveta, majú veľa skúseností a môžu ich odovzdať mladším hráčom. Onedlho budem v ich pozícii asi aj ja,“ naznačuje 38-ročný Nagy.

Ako prišlo k jeho návratu do reprezentácie?

„Miro mi volal v nedeľu pred zverejnením nominácie. Dobre sme sa porozprávali, prijal som jeho pozvánku a som rád, že som tu. Chcem potiahnuť mladších chlapcov a som pripravený byť lídrom i kapitánom, ak si ma tréneri vyberú,“ vysvetľuje.

Sezóna 2017/18 je výnimočná olympiádou v Pjongčangu. Nagy nepopiera, že ho ZOH lákajú, ale ešte si netrúfa povedať, či sa na nich predstaví. „Prišiel som to vyskúšať. Uvidíme, ako sa budem cítiť na ľade a ako mi to bude jazdiť. Predsa, mám svoje roky. Rozhodne sme sa sem neprišli zabávať, ale hrať hokej,“ prezrádza.

Tréner Ramsay na neho urobil dobrý dojem. "Spolu s Mirom Šatanom prišli do šatne a niečo nám povedali. Nebudem vynášať, čo presne, ale padli tam také slová, aké mali padnúť už dávno.

Očakávam, že pod novým trénerom budeme mať pevný systém a každý hráč bude presne vedieť, čo má robiť. Nikto si nebude robiť, čo sa mu chce," dodáva Nagy.

Šatan: Hráči ocenia hviezdnych tlmočníkov

Trochu nečakane sa v Žiline ukázal aj Michal Handzuš. Neprišiel pomôcť ako hráč, lež netradične v pozícii trénera.

„Sme radi, že sme ho presvedčili. Trvalo to dlhšie ako u Ľuba Višňovského. Privolil až v nedeľu. Ľubo bude robiť mentora obrancom a Mišo útočníkom. Obaja nám sľúbili pomôcť na tieto štyri dni,“ tvrdí Šatan.

zväčšiť Miroslav Šatan. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Miroslav Šatan Miroslav Šatan.

„Pre hráčov bude veľká pomoc, keď im slová od trénera budú posúvať takéto dve osobnosti, ktoré rozumejú zámorskému aj slovenskému štýlu. Vysvetlia im, čo od nich tréner požaduje. Chalani iste ocenia, že im prídu robiť tlmočníkov majstri sveta. Majú im čo povedať a poradiť. Som rád, že sú tu s nami,“ priznáva generálny manažér reprezentácií.

Štyridsiatnik Handzuš zatiaľ vylučuje, že by mohlo ísť aj o dlhšiu spoluprácu. Až v priebehu septembra sa rozhodne, či ukončí aktívnu kariéru alebo v nej bude pokračovať. Dovtedy sa nechce touto cestou vôbec zaoberať.

"Craig Ramsay potrebuje pomoc pri prezentácii nových systémových vecí. Dlho som hral v zámorí a môžem mu s týmto pomôcť. To, že sa nás tu zišlo viac majstrov sveta je logické – Miro nás dobre pozná a vie, čo od nás môže čakať. Som tu však len ako pomocník, necítim sa byť trénerom.

Chalanom v kabíne som povedal, že teraz je čas na otázky. Musia sa pýtať na detaily nového systému, aby ho čo najskôr dostali do krvi," myslí si Handzuš.

Na Ramsayho si pamätá zo vzájomných súbojov v NHL. „Vidieť na ňom, že prišiel na Slovensko rád a na novú výzvu sa teší. Aj chalani to cítia. V NHL pôsobil tridsať rokov a keď niečo povie, má to váhu,“ hovorí Handzuš.

Šatan dopĺňa, že Ramsay potrebuje, najmä v úvode pôsobenia pod Tatrami, pomoc okolia. „Potrebuje sa prispôsobiť prostrediu i novým hráčom, ktorých musí spoznať. Snažím sa mu posúvať čo najviac informácií, aby vedel, čo ho čaká. Len tak dokáže aplikovať do systému hry tie veci, ktoré má v pláne,“ vysvetľuje Šatan.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #Miroslav Šatan #slovenská hokejová repezentácia #Craig Ramsay