Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ideme, zavelila manželka. Ramsay neprišiel pre peniaze, ale súperiť s elitou

Kráča, sedí i rozpráva s rozvahou. Táto vlastnosť sa mu bude v pozícii slovenského reprezentačného trénera náramne hodiť. Po viac ako tridsiatich rokoch na rôznych pozíciách pri kluboch NHL sa rozhodol vyskúšať si prvý angažmán v Európe.

20.08.2017 11:56
Craig Ramsay Foto: ,
Craig Ramsay.
debata (8)

Bývalý skvelý útočník Craig Ramsay (66) sa stal deviatym trénerom, ktorý bude viesť národný seniorský hokejový tím. Na znak novej spolupráce v sobotu prijal od generálneho manažéra Miroslava Šatana slovenský reprezentačný dres s jeho priezviskom a číslom 9.

„Keď sa manželka dozvedela o tejto ponuke, zavelila mi: ideme! Veľmi sa na novú výzvu teším. Čaká nás veľa práce, na ktorú sa teším,“ vraví rodák z kanadského Ontária známy svojou drsnou trénerskou povahou a láskou ku golfu. Na reprezentačnej lavičke mu bude pomáhať ako asistent Vladimír Országh a tréner brankárov Ján Lašák. Meno ďalšieho asistenta by malo byť známe v priebehu niekoľkých dní.

O pocitoch

Je to skvelá šanca, som rád, že tu môžem byť. Veľmi sa na novú výzvu v spolupráci s Mirom (Šatanom, pozn.) a Vladom (Országhom) teším. Verím, že spoločnými silami zlepšíme kvalitu a hru Slovenska. Pohybujem sa v hokejových končinách už nejaký ten čas a mám v hlave viaceré myšlienky, ako by sme to mohli dosiahnuť. Viem, ako by sme asi mali hrať. Chcem, aby hráči boli na tom dobre rýchlostne a predvádzali svižnú hru. Bol by som rád, keby sme hráčom vštepili myšlienku krátkych, ale intenzívnych striedaní. Musia hrať tvrdo a bojovne. Hráči by sa mali tešiť do národného tímu, lebo budú súčasťou tohto zaujímavého projektu.

O realizačnom tíme

Miro je v Buffale veľmi slávny chlapík. Bavil som sa o jeho ponuke aj s viacerými známymi z tohto mesta. Všetci ho dobre poznajú. Rozmýšľal som nad tou ponukou a preberal ju aj napríklad so Zdenom Chárom. Všetci mi dali dobré referencie. S bývalým asistentom Nashvillu Brentom Petersonom sme prehodili pár slov o Vladovi. Vypočul som si len slová chvály. Označil ho za dobrého chlapca, ktorý tvrdo pracuje. Teším sa na spoluprácu s nimi. Stále spolu diskutujeme. Všetci traja máme nejaké nápady, koho by sme mohli do realizačného tímu ešte prijať. Niektorých poznám z minulosti, niektorých nie. Máme ešte pár dní na to, aby sme sa rozhodli, koho vyberieme. Bude pri nás pôsobiť tréner brankárov (Ján Lašák, pozn.) a to je dobre, lebo je jedna vec, o ktorej nemám ani páru – o trénovaní brankárov. (smiech)

O rozhodovaní

Bol piatok večer, hral som druhý deň po sebe golf. Bol som vo veľkej pohode. Miro ma prekvapil svojim telefonátom. Povedal som svojej manželke, že mám od neho ponuku na post slovenského reprezentačného trénera. Ona neváhala a povedala: ideme! Pokecal som si s priateľmi o slovenskom hokeji a momentálnej situácii. Hovorili mi, že by mi to mohlo sedieť a že európske prostredie je príjemné na prácu. Teším sa, že som dostal túto šancu. Bolo to jednoduché a veľmi rýchle rozhodovanie. Navyše, nikdy som v tejto pozícii nebol, takže je moje nadšenie o to väčšie.

Miroslav Šatan a Craig Ramsay. Foto: SITA, Diana Černáková
Miroslav Šatan Miroslav Šatan a Craig Ramsay.

O hernej filozofii

Najskôr chcem vidieť hráčov na prvom zraze (od pondelka v Žiline, pozn.) a zistiť, v čom sú najlepší. Za tie roky na trénerskej lavičke som sa držal jediného motta: bezpečie je smrť. Nemám rád, keď sme príliš vzadu, čakáme na chybu súpera a potom keď príde sa ju snažíme využiť. Viem, že defenzíva je dôležitá. V kariére som dal v ôsmich sezónach 20 a viac gólov za sebou. Verím v ofenzívu. Očakávam od každého, že bude vedieť brániť a chcem, aby každý dokázal skórovať. Poznal som hráčov, ktorí dávali 30 gólov a boli súčasťou checking line. Tvrdí hráči sa musia naučiť dávať góly, strelci zasa hrať do tela. Sme v tom všetci spolu. Toto je moja jednoduchá filozofia.

O pobytoch na Slovensku

Tento prvý trip nebude príliš dlhý. Vrátim sa potom na jeseň a pobudnem tu asi dva mesiace do Vianoc, ktoré strávim doma na Floride. Po nich sa znovu vrátim. Je tu veľa práce a ja od nej neutekám. Musím sa spoznávať s ľudmi i hráčmi, ktorých chcem sledovať a skautovať. Nebude to pre mňa práca na polovičný úväzok. Budem na Slovensku veľmi často.

O peniazoch

Ponuka nebola žiadne terno. Nerobím to pre peniaze. Robím to pre ľudí, ktorých poznám a viere, že môžeme v slovenskom hokeji znovu naštartovať progres. Na Slovensku vyrástlo množstvo skvelých hráčov a ja som mal to šťastie trénovať či vidieť ich naživo v NHL. Užíval som si to. Opakujem, nerobím to pre peniaze. Chcem slovenskému hokeju pomôcť a teším sa na to.

O tom, kde vidí reprezentáciu za 2 roky

Bol by som rád, keby sme v blízkej budúcnosti konkurovali elitným mužstvám. Vždy som na lavičke trochu drzý, takže by to malo fungovať. Verím, že budeme predvádzať dobrý hokej a priniesť lepšie výsledky. Nič však nepríde hneď. Potrebujeme pracovať aj s mladými hráčmi a vštepiť im našu filozofiu. Radi by sme im dali šancu v národnom tíme. Je dôležité, aby hrali obetavo, rýchlo, tvrdo a s chuťou. To je ďalší dôležitý fakt.

Zľava: Generálny manažér Miroslav Šatan, hlavný... Foto: SITA, Diana Černáková
Craig Ramsay Zľava: Generálny manažér Miroslav Šatan, hlavný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a asistent trénera Vladimír Országh.

O Slovensku

Som tu len niekoľko dní, ale keď sme v piatok pristáli tak som mal pocit, že je tak teplo ako v Tampa Bay na Floride, kde bývam. Bolo to skvelé. (smiech) Po ceste autom z letiska mi ukazovali niekoľko pekných vecí, mali sme dobrú večeru a pospal som si. Veľa kontaktu s krajinou nemám, ale vraj sa tu dá dobre poprechádzať. Mám prechádzky a chôdzu rád, takže sa teším na jednu z mojich obľúbených aktivít. Mali by sme bývať v Bratislave, pôjdem sa pozrieť na miesto, kde by sme mohli zostať. Manželka by sa ku mne mala pridať neskôr. Aj ona chce byť pri novej výzve. Je pri mne už 46 rokov. Zvládli sme už množstvo vecí a aj ona sa na to teší. Dokonca máme v Nemecku aj vzdialenú rodinu, takže sa môžeme spoľahnúť aj na drobné európske zázemie.

O komunikácii s hráčmi z NHL

Na začiatku to prenechám Mirovi, on má so svojimi bývalými spoluhráčmi živší kontakt. Budem sa snažiť vybudovať si s nimi vzťah. Sú pre slovenský hokej dôležití a bol by som rád, keby boli súčasťou tohto projektu a k dispozícii. Verím, že radi prídu, ak uvidia dobré výsledky. Chceme dať šancu mladých hokejistom a aj hráčom z Európy.

O zápasoch Slovenska

Ešte som nevidel ani jeden, ale máme s chalanmi z realizačného tímu naplánované dlhé videorozbory celej hry. Požiadal som Mira, aby zorganizoval takýto niekoľkohodinový míting. Bude to taký prvý kontakt s hráčmi, ich schopnosťami a spôsobom hry. Čakajú ma dni sledovania a premýšľania, počas ktorého chceme nastaviť fungujúci systém, ktorý by reprezentácii pomohol.

O spolupráci s mládežníckymi reprezentáciami

Ešte budeme o tom spolu s Mirom diskutovať, ale verím, že nájdeme spoločnú reč. Spôsob, akým to bude prebiehať, zatiaľ riešime. Som k dispozícii a chcem sa porozprávať s hocikým, kto bude potrebovať nejakú radu či môj názor a postreh. Som súčasťou tímu.

Craig Ramsay na lavičke Atlanty v roku 2010. Foto: SITA/AP, John Bazemore
Craig Ramsay Craig Ramsay na lavičke Atlanty v roku 2010.

O hráčoch z prvej nominácie

Nepoznám ani jedného z nich. Registroval som iba niekoľkých Slovákov, ktorí hrali v NHL. Budeme sa vzájomne spoznávať. To je pre prácu trénera charakteristické. Robil som to predtým a budem aj teraz. Teším sa na to. Verím, že mi ľudia dookola pomôžu a bude to fungovať.

O svojej povahe

Či som demokratický? Ani veľmi nie. (smiech) Vždy som otvorený a počúvam, ale len trochu. Hráčom hovorím čo majú robiť a očakávam, že to urobia. Raz v Bostone, bol tam vtedy aj Zdeno Chára, som obrancom povedal, čo od nich chcem. Nesplnili to. Vtedy sme si dali krátky míting a povedal som im, že moje dvere už nie sú otvorené. Po tom to už šlo všetko ako po masle. Ak hráči pracujú tak ako to od nich vyžadujem, som príjemný chlapík. (úsmev)

O neúčasti hráčov z NHL na olympiáde

Toto rozhodnutie ide mimo mňa. Je to veľmi náročné. Keby som mal možnosť to rozseknúť, neviem, čo by som povedal. Chápem vedenie NHL, že nechce hráčov pustiť a prerušiť tak rozbehnutú sezónu. Mne, ako koučovi v NHL, sa to páčilo, lebo som mal do dlhých rokoch niekoľkotýždňovú dovolenku, počas ktorej som si oddýchol. (smiech) Ovečkin hovorí, že aj tak do Pjongčangu pôjde. Na druhej strane je to veľká šanca pre hráčov, ktorí by si inak na olympiáde zahrali len ťažko. Môžu sa tam ukázať. Je to dobré aj pre Slovensko, lebo bude konkurencieschop­nejšie proti tímom, ktoré budú musieť svoje národné výbery skladať len z hráčov mimo NHL.

O trénerskej pauze

Pred dvomi rokmi som si dal pauzu po 49 rokoch trénovania, vlani som bol konzultantom Montrealu Canadiens.

O golfovom hendikepe

(smiech) Už neviem odpáliť loptičku tak ďaleko ako kedysi.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Craig Ramsay