Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdina v slovenskej maske splnil zlatý sľub

Bol jedným zo základných kameňov najslávnejšieho obdobia slovenského hokeja. Nech prišiel do národného tímu po akejkoľvek - dobrej či horšej - sezóne v klube, Ján Lašák vždy s dvojkrížom na hrudi predviedol zodpovedný výkon.

17.08.2017 18:00
Ján Lašák Foto: ,
Ján Lašák na jednom z reprezentačných tréningov.
debata (1)

Pri pohľade na jeho bojovnosť dostávalo slovné spojenie – nechať na ľade všetko – iný a nezameniteľný rozmer. Jeho živelnou náturou, srdciarskym prístupom a fantastickými zákrokmi, ktorými počas jedného svetového pohára (2004), dvoch zimných olympiád (2002, 2006) a desiatich svetových šampionátov (2000 – 2006 a 2008 – 2010) privádzal hviezdy súperov do šialenstva.

Jeho najpamätnejší večer prišiel 11. mája 2002, keď sa v Göteborgu stal majstrom sveta. Dva roky predtým, po finálovej prehre na MS v Petrohrade v slzách sľúbil, že pre Slovensko raz vybojuje zlato. „Nevedel som, čo hovorím," smial sa na štvrtkovom stretnutí Lašák. „Za týmto snom som však šiel odmalička."

Vo finále s Rusmi bol Slovensku veľkou oporou. Ešte viac sa však predviedol v semifinále proti Švédom. V samostatných nájazdoch ho neprekonal ani jeden zo štyroch domácich exekútorov. „Pred zápasom som si hovoril, že keby to bolo na samostatné nájazdy, bolo by to super. Strašne som si veril," vravel po stretnutí so Švédmi v dokumente RTVS Zlatá cesta.

Zlatému úspechu nemohol uveriť.

„Možno, že mi bude trvať niekoľko rokov, kým si uvedomím, že som sa stal majstrom sveta. Keď si čítavam staršie noviny a vidím pri menách hráčov roky, kedy sa stali majstrami sveta, viem, že aj pri tom mojom bude svietiť rok 2002," tešil sa v spomínanom dokumente.

Už o rok neskôr Lašák svoju medailovú zbierku dovŕšil bronzom z Helsínk. Aj on sám dúfal, že prídu aj ďalšie medaily. Žiaľ, ostalo len pri želaniach.

„Keď človek bilancuje, každá získaná medaila má svoje čaro. Sú to krásne spomienky," zaspomínal si zvolenský rodák.

Tridsaťosemročný matador a najúspešnejší brankár slovenskej reprezentácie sám hovorí, že jeho kariéra je plná vzostupov i pádov. Jedným z negatív bolo aj neúspešné etablovanie sa v NHL.

„Aj ja by som chcel v mojej kariére zmeniť množstvo vecí. Iste, aj anabázu v Nashville. V tej dobe sme boli vychovávaní slovami: nevyčnievaj, buď ticho, zostaň skromný a pokorný. Chýbalo nám zdravé sebavedomie a to je škoda. Myslím si, že o miesto v NHL som prišiel práve preto, že som bol o dva roky pozadu v mentálnom nastavení. Bol som tichúčko a keď prišiel prvý neúspech, hlava mi zostala dole," vysvetľoval.

Po 6 stretnutiach v drese Predators počas dvoch sezón a 74 duelov v AHL za Milwaukee Admirals sa vrátil do Európy. Chytal za SKA Petrohrad, Atlant Mytišči, Amur Chabarovsk, Spartak Moskva, Jokerit Helsinki, Košice, Zvolen, Duklu Trenčín, Pardubice či Liberec. S poslednými dvoma klubmi vybojoval dva české tituly (2004/2005, resp. 2015/2016).

„Kariéra bola krásna jazda, ale povedal som si, že stačilo," doplnil Lašák.

Bodaj by pod jeho rukami vyrástli takí skvelí brankári, akým bol on…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Lašák #slovenská reprezentácia hokejistov