Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Prestaňme sa klamať. Predbehli nás aj Maďari, upozorňuje Lipiansky

Sedeli tam ako stará dobrá partička kamarátov. Nečaká ich však rečnenie pri pive o kedysi úspešných časoch na hokejových klziskách alebo o nedávnych zážitkoch z trénerských lavičiek. Majú pred sebou roboty ako na kostole. Poriadne veľkom.

16.08.2017 09:00
Ján Lipiansky Foto: ,
Ján Lipiansky bude mať pod palcom reprezentáciu do 17 rokov.
debata (33)

Vedľa seba si na tlačovej konferencii pri predstavovaní trénerov národných výberov od 15 do 20 rokov posadali Ján Lipiansky, Ernest Bokroš, Miroslav Šatan, Norbert Javorčík, Viliam Čacho a Radoslav Hecl. Niektorých z nich kedysi spájala hokejová minulosť. Teraz spolu skúsia nastaviť smerovanie do lepšej budúcnosti. Lipiansky bude mať pod palcom reprezentáciu do 17 rokov, ktorá podľa jeho slov má čo ponúknuť.

Frflať vie každý

Bývalý kapitán Slovana Bratislava, s ktorým získal aj slovenský titul, a niekoľkonásobný slovenský reprezentant pôsobí v tejto kategórii už štyri roky. Sám hovorí, že je v nej dobre zorientovaný a zaujímal sa o ňu ešte predtým, ako po prvej sezóne belasých v KHL zavesil korčule na klinec.

"Lipiansky nakoniec neodolal vábeniu nového generálneho manažéra slovenských reprezentačných výberov Miroslava Šatana a na ponuku bývalého spoluhráča prikývol.

„Nad prijatím ponuky som nerozmýšľal dlho, bola to skôr dvojmesačná neistota. V máji a júni sme čakali, ako dopadne kongres Slovenského zväzu ľadového hokeja. Do poslednej chvíle sme nevedeli, ako sa Mirko (Šatan, pozn.) rozhodne. Predbežné debaty prebehli, ale nepadla na nich žiadna konkrétna ponuka. Prišiel časový tlak a rozhodovanie bolo veľmi rýchle,“ odkrýva pozadie vzniku spolupráce 43-ročný Lipiansky.

Tréneri národných výberov od 15 do 20 rokov -... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Tréneri výberov od 15 do 20 rokov Tréneri národných výberov od 15 do 20 rokov - Ján Lipiansky, Ernest Bokroš, Miroslav Šatan, Norbert Javorčík, Viliam Čacho, Radoslav Hecl.

Hokejový svetobežník prežil väčšinu svojej bohatej kariéry na Slovensku v dresoch Slovana, Košíc, Nitry a Zvolena. Legionársky chlebík ochutnal vo Fínsku, Česku a krátko aj v zámorskej AHL, švajčiarskej NLA a nemeckej DEL. Šatanov záujem ho potešil.

„Obrovským prínosom je, že prišiel práve on. Dovolím si povedať, že je jediná osoba na Slovensku, ktorá môže so súčasnou situáciou pohnúť. Nechcime však od neho, aby za rok zmenil niečo, čo tu 15 rokov fungovalo. Musí si okolo seba vybudovať schopný tím a hľadať riešenia. A najmä, potrebuje čas na realizáciu svojich odvážnych myšlienok,“ vysvetlil Lipiansky. Odchovanec Slovana víta personálne zmeny v štruktúrach SZĽH.

„Vieme, v akej situácii sa slovenský hokej nachádza, o tom sa netreba baviť. Dúfam, že výmenou ľudí sa začne hovoriť pravda z očí do očí a prestane sa klamať. Treba hľadať možnosti, čo a ako zlepšiť a nie stále frflať. To vedia všetci, ale málokto je ochotný makať a podieľať sa na rozvoji slovenského hokeja,“ vraví.

Šikovných hráčov je dosť

Lipiansky momentálne pôsobí ako šéftréner mládeže Slovana Bratislava, dohliada na prácu mládežníckych koučov, aby výchova talentovaných hráčov mala hlavu aj pätu.

„Podľa mňa majú za sebou dobrý vývojový proces. Máme tam niekoľko veľmi šikovných hokejistov. Viacerí pôsobia aj v zahraničných ligách, čo je pozitívne pre náš národný tím. Budem ich počínanie pozorne sledovať,“ krátko charakterizoval hráčov s rokom narodenia 2001, ktorých bude viesť.

Práca v klube a reprezentácii je podľa Lipianskeho niečo úplne iné. S adeptmi na najcennejší dres sa nebude stretávať denne, ale len na niekoľkých zrazoch ročne. Bývalý center sa na novú výzvu teší.

„Šikovných chalanov tu máme dosť. Len sa nám s rastúcim vekom akosi vytrácajú a my tento niekoľkoročný úpadok musíme zastaviť. Mladí hráči utekajú do zahraničia, lebo na Slovensku nie je konkurencia. Ligy nie sú dostatočne kvalitné a treba ich zlepšiť. Potrebujeme chalanov udržať doma a zvýšiť konkurenciu, aby sa v nej rozvíjali,“ načrtol Lipiansky ďalší z problémov.

Zaostávame v korčuľovaní a mentalite

Svoju kategóriu označil ako hokejové deti. Chalanov, ktorí majú ďaleko od hotových hokejistov herne i mentálne. Stále sa učia a množstvo vzdelávania ich ešte čaká.

„Zistil som, že v týchto kategóriách to ešte ani tak nie je o hre samotnej, ale najmä o mentálnom nastavení. Obrovský problém nám robí rozvoj hráčskej mysle. Čaká nás v tejto oblasti veľa práce, lebo ide o prípravu na hokejový život. Chcem, aby hráči chodili do národného výberu s radosťou a najmä, aby reprezentácia bola taká, ako v mojich hráčskych časoch – aby si pri príchode na zraz povedali: Paráda!“

V čom Slovensko najviac zaostáva za elitnými mužstvami?

„Vo fyzickej príprave a korčuľovaní. Oba tieto aspekty sú priamo úmerné. Šarky chce, aby sme zaviedli testovanie hráčov a mali v databáze prehľad o ich výkonnostných parametroch. To je nevyhnutnosť. Meranie je iba jedna vec, druhá je pracovať s chlapcami systematicky a celoročne. V tomto potrebujeme veľkú pomoc klubov, lebo chlapci v nich odpracujú gro svojich tréningov. Je veľmi dôležité, či nám prídu na reprezentačné akcie pripravení, alebo nie,“ načrtol.

Ján Lipiansky s kolegom Ernestom Bokrošom. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Lipiansky, Bokroš Ján Lipiansky s kolegom Ernestom Bokrošom.

Podľa Lipianskeho sa netreba porovnávať s veľmocami. „Zaspali sme dobu. Popreskakovali sme niektoré kapitoly z hokejovej knihy a vlak nám ušiel.“ Meradlom by nám mali byť krajiny, ktoré sme v minulosti hladko zdolávali.

„Vieme, kde sa nachádzame. Ani sa nebavme o šesťčlennej svetovej špičke. Dnes hovorme o krajinách, ktoré sme učili hrať hokej – Nemecko, Švajčiarsko či dokonca Maďarsko, ktoré pracuje neskutočne systematicky a v tomto nás predbehlo. Máme s týmito krajinami obrovské problémy. Pozývajú si do klubov odborníkov zo zahraničia, aby im nastavili efektívne systémy. Aj my potrebujeme fungujúce veci odpozorovať zo zahraničia a doplniť ich osvedčenými slovenskými,“ ponúka recept na zlepšenie Lipiansky.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Lipiansky #slovenská hokejová reprezentácia do 17 rokov