Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner mladých hokejistov Javorčík: Hlinkov memoriál je prvé zrkadlo výkonnosti

V apríli jeho zverenci zdvihli slovenskú hokejovú vlajku. Na domácom šampionáte do 18 rokov takmer prekĺzli do bojov o medaily. Chvála, ktorá sa na mladý národný výber upriamila, neminula ani trénera Norberta Javorčíka.

07.08.2017 06:00
Norbert Javorčík Foto: ,
Norbert Javorčík.
debata

Spočiatku to vyzeralo, že nebude vo svojej pozícii pokračovať. Po príchode Miroslava Šatana na post generálneho manažéra reprezentácií však nakoniec privolil. „Je to pre mňa výzva, ktorú chcem zvládnuť," vraví talentovaný kouč. Jeho zverencov čaká od pondelka do soboty v Bratislave a Břeclavi Memoriál Ivana Hlinku. V skupine budú čeliť Fínom, Rusom a Kanaďanom.

Neobávate sa, že budete mať kvôli klubovým (je trénerom banskobystrickej juniorky, pozn.) a reprezentačným povinnostiam plnší kalendár?

Už som sa s tým zmieril (úsmev). Je to pre mňa výzva, ktorú chcem zvládnuť. Budem potrebovať podporu klubu, zväzu i mládežníckych trénerov, ktorí vychovávajú mládež, aby sme náš projekt dotiahli na požadovanú úroveň.

Oproti vlaňajšku je výrazná zmena v tom, že sa nebudete pripravovať celoročne, ale formou niekoľkých zrazov. Považujete to za pozitívum alebo skôr negatívum?

Je to veľký rozdiel. Spôsob centralizovanej prípravy má svoje nesporné výhody. Hlavným plusom teraz bude, že všetci hráči budú prichádzať do nového prostredia. Vlani boli zvyknutí na to isté miesto i rovnaké tváre. Chceme, aby sa na nové impulzy či prostredie tešili a tým sa aj motivovali. Z toho by sme chceli ťažiť. Máme viacero hráčov, ktorí pôsobia v zahraničí. Verím, že proklamovaný systém skautov bude fungovať a budeme o nich mať lepší prehľad.

Začínate zostra – Memoriálom Ivana Hlinku. Čo od neho očakávate?

Hlavným cieľom bude spoznať hráčov v kritických situáciách. Už ich poznáme, vieme, ako trénovali a hrali v ligách či mladších reprezentáciách. Je však iné vidieť ich z tribúny a v priamej interakcii na lavičke. Chceme im vštepiť základy našej práce, systému hry či mentálne nastavenie. Musíme sa zamerať na základy. Určite nebudeme mať tím pripravený tak dobre ako na majstrovstvá sveta.

Dá sa povedať, že výsledok z memoriálu v tejto fáze tvorby tímu nie je dôležitý?

Určite áno. Chceme hráčom vštepiť do myslí dve slová: aktivita a sebavedomie. Budú ich od nás počuť stále dookola. Veľmi radi by sme sa týmto štýlom prezentovali už na Hlinkovom memoriáli. Pre nás trénerov to bude dobrá informácia, ako sme schopní v tejto fáze prípravy chlapcom tieto dve slová vštepiť. Ukáže nám to, koľko práce musíme vykonať, aby sme takýmto štýlom mohli hrať aj na budúcoročných MS.

==== Aká je tohtoročná osemnástka v porovnaní s predchádzajúcou? ====
Nerád by som to porovnával z hľadiska výkonnosti. Myslím si, že všetky ročníky sú rovnaké, občas je niektorý silnejší na osobnosti. Predchádzajúca bola v tomto smere veľmi bohatá. Aj v tomto ročníku však sú veľmi šikovní hráči. Veríme, že za ten rok s nami ľudsky i herne dozrejú. Práve Hlinkov memoriál je pre nás také prvé zrkadlo výkonnosti i vlastností.

Program B-skupiny v Bratislave

Pondelok 7. 8.: Kanada – Rusko (15.30), Slovensko – Fínsko (15.30); utorok 8.8. Fínsko – Kanada (15.30), Slovensko – Rusko (19.00), streda 9. 8.: Rusko – Fínsko (15.30), Kanada – Slovensko (19.00).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Memoriál Ivana Hlinku #Norbert Javorčík #slovenská reprezentácia hokejistov do 18 rokov