Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šatan: Prioritou je zahraničný expert. Na striedačke však bude aj Slovák

Zažíva netradičné leto. Vopred však vedel, čo ho v novej úlohe čaká. Miroslav Šatan (42) má za sebou náročný prvý mesiac v pozícii generálneho manažéra hokejovej reprezentácie.

31.07.2017 13:00
Miroslav Šatan Foto: ,
Generálny manažér hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan.
debata (30)

Podarilo sa mu poskladať realizačné tímy mládežníckych reprezentácií. Meno, na ktoré slovenskí fanúšikovia najviac čakajú, však zatiaľ nepadlo. „Trénerom seniorského národného tímu som sa začal zaoberať minulý týždeň. Vieme, že nemáme času nazvyš a musíme túto pozíciu rýchlo vyriešiť,“ tvrdí bývalý dlhoročný kapitán národného tímu a majiteľ kompletnej slovenskej medailovej zbierky z MS.

Aký bol váš prvý mesiac vo funkcii generálneho manažéra?

Vopred som vedel, čo ma čaká a aká bude moja úloha. Niektoré veci si vyžadovali okamžité riešenia, keďže dvadsiatka sa už dva týždne pripravuje na sezónu a počas víkendu absolvovala domáci turnaj v Žiline. Osemnástka je už tiež pokope a čaká ju prestížny Hlinkov memoriál. Preto bolo mojou prvou prioritou vyriešiť zloženie realizačných tímov týchto dvoch výberov, aby mohli normálne fungovať. V auguste sa uskutočnia aj zrazy mladších reprezentačných celkov do 17 a 16 rokov a najdôležitejšia vec je, samozrejme, vyriešiť otázku nového reprezentačného trénera seniorov. Tým som sa začal zaoberať minulý týždeň.

Môžete prezradiť, s akým veľkým okruhom kandidátov pracujete?

Nie je ich veľa. Zatiaľ nebudem prezrádzať viac. S menom pôjdeme von, až keď bude všetko dohodnuté. Vieme, že času nie je nazvyš. Informácia, že meno zverejníme už zajtra, však nie je pravdivá. Pokúsime sa vybrať tú najlepšiu možnosť pre slovenský hokej.

Je medzi kandidátmi aspoň jeden Slovák?

(zamyslí sa a usmeje) Uvažujeme aj nad takouto možnosťou, ale nechcem prezrádzať detaily. Primárne sa snažíme o to, aby sme priviedli skúseného zahraničného experta. Na lavičke by však nejaký Slovák mal byť. Ak budeme mať zahraničného trénera, radi by sme to vyvážili našimi mladými trénermi, ktorí by dostali možnosť získavať cenné skúsenosti. Neskôr by ich mohli zužitkovať a byť budúcnosťou slovenského hokeja.

Máte už finančné ohraničenie, v ktorom sa musíte pri angažovaní trénera držať?

Samozrejme, najkvalitnejší tréneri sú pre možnosti slovenského hokeja z predošlých rokov veľmi ťažko dosiahnuteľní. Dokonca je to až nemožné. Taká je realita. Musíme sa prispôsobiť našim možnostiam a vyberať si v rámci nich.

Miroslav Šatan so synom. Foto: Pravda, Luboš Pilc
Miroslav Šatan Miroslav Šatan so synom.

Pôvodne ste avizovali, že trénera chcete vybrať do konca augusta. Už 23. augusta však národný tím odohrá prvý z dvojice zápasov s Českom. Bude dovtedy známe meno nového trénera?

Určite chceme, aby to bolo skôr. Myslím si, že by sa nám to aj malo podariť. No práve súboje s Českom sú pre nás hraničný termín. Spomínané zápasy sú dohodnuté už dávnejšie – pôjde o minisústredenie s jedným stretnutím na Slovensku a druhým v Česku. Uvidíme, akí hráči sa tam predstavia, keďže nejde o asociačný termín a napríklad KHL sa už v tom termíne hrá. Bude to na dohovoroch s jednotlivými klubmi.

Blíži sa olympiáda v Pjongčangu. Máte už v hlave či na papieri širší zoznam hráčov, z ktorého budete vyberať nomináciu?

Počkám si na realizačný tím, potom si spolu sadneme a urobíme si plán, s akou skupinou hráčov by sme chceli počas sezóny pracovať. Vybratých adeptov začneme podrobne sledovať, aby sme vedeli, ktorí budú v najlepšej forme a najviac použiteľní pre národný tím.

Kanada oznámila meno trénera, generálneho manažéra i spôsob prípravy na ZOH. Znamená to, že neúčasť hráčov z NHL je už definitívna a toto rozhodnutia nemôže nič zmeniť?

Najvyšší predstavitelia NHL to už niekoľkokrát vyhlásili, takže s účasťou hráčov z NHL v Pjongčangu sa počítať nedá. Určite je to menej ako jedno percento. NHL už predstavila aj rozpis stretnutí na budúcu sezónu, v ktorom nie je zahrnutá dvojtýždňová prestávka. Takže by to malo byť jasné.

Naznačovali ste, že do vášho pracovného tímu by mali patriť aj niektorí vaši bývalí spoluhráči. Sú už známe prvé mená?

To je asi skôr otázka budúcnosti. Čo sa však týka mládežníckych výberov, tam je veľa mojich bývalých spoluhráčov, s ktorými sa osobne dobre poznám – Lipiansky, Pardavý, Podkonický či Hecl. Už majú nejaké trénerské skúsenosti, hoci s touto kariérou len začínajú. Verím, že v budúcnosti by ako nová generačná vlna mohli byť prínosom.

Zaskočilo vás niečo pri nástupe do novej funkcie?

Nič extra. Sezóna sa ešte len začne, hoci moja najväčšia vyťaženosť je práve teraz v letných mesiacoch, keď treba postaviť tímy a pripraviť všetko na sezónu. Rátal som s tým, že tieto prázdniny strávim prevažne v priestoroch zväzu a do konca augusta to tak aj ostane. Občas sa mi stane, že to tu aj zatváram. Potom počas školského roka by sa mal môj program trošku upraviť a uvoľniť.

Miroslav Šatan s rodinou pri príležitosti... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Miroslav Šatan Miroslav Šatan s rodinou pri príležitosti vyvesenia jeho pamätnej vlajky na štadióne Slovana Bratislava.

Celé dni trávite v práci. Ako na túto zmenu reagujú deti?

Je to pre ne niečo nové. V ostatných rokoch, keď sme prišli v lete domov na Slovensko, mal som na ne čas zväčša celý deň. Aj preto som ich na túto zmenu dopredu pripravil. Vedeli, že to bude iné a budem mať oveľa menej voľného času. Som rád, že sídlime pri štadióne, takže občas mám možnosť odskočiť si a pozrieť aspoň kúsok synovho tréningu. Nie, že by ma tam extra potreboval, no vždy som sa tam rád chodil pozerať.

Vaše prvé kroky sa týkali mládežníckych výberov. Museli ste Ernesta Bokroša presviedčať, aby sa vrátil k reprezentácii do 20 rokov?

Tréner Bokroš najprv vravel, že by sa rád vrátil do seniorského hokeja a hľadal si iný angažmán. No keďže bol stále voľný, tak sme sa rozhodli osloviť ho. Asi najlepšie z našich trénerov pozná projekt dvadsiatky a presne vie, čo vyžaduje. Požiadali sme ho, aby to ešte aspoň jeden rok potiahol. Vieme, čo od neho môžeme očakávať. Časť chlapcov, ktorí teraz patria do dvadsiatky, hrala na domácom šampionáte do 18 rokov. Javí sa, že ide o jeden z lepších ročníkov. Preto očakávam, že na tom bude o čosi lepšie ako v predošlých rokoch.

Zatiaľ čo dvadsiatka pokračuje vo forme spoločnej prípravy pod hlavičkou projektu, pri osemnástke sa centralizovaná príprava zrušila. Prečo?

O tom bolo rozhodnuté už pred mojím príchodom na zväz. Osemnástka sa bude pripravovať len formou reprezentačných zrazov v rámci asociačných termínov. Situáciu pri výbere trénera komplikovalo len to, že Norbert Javorčík sa ujal funkcie trénera banskobystrickej juniorky a niektoré veci tam termínovo kolidujú. Našli sme však optimálne riešenie, aby mohol pokračovať aj vo funkcii reprezentačného trénera. Do mládežníckych reprezentácii sme vyberali trénerov, ktorí v nich pôsobili už v minulosti, ale sú tam aj nové mená. Začínajúca trénerská generácia potrebuje priniesť novú krv. Snažili sme sa to čo najlepšie namixovať.

Budete figurovať v pozícii generálneho manažéra aj pri národných tímoch do 18 a 20 rokov?

Na všetky tímy budem dohliadať, ale pri každej reprezentácii je manažér, ktorý bude riešiť denno-denné záležitosti. Ešte to neviem potvrdiť na sto percent, ale určite by som chcel ísť na šampionát do 20 rokov, ak mi to okolnosti dovolia. Osemnástka je až v apríli, to je príliš ďaleko.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan