Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ciele? Zdolať chlapcov z Kalifornie a získať medailu, tvrdí Ručkay

Jediný medailový úspech Slovákov prišiel na domácej pôde pred deviatimi rokmi. Bude sa história opakovať aj teraz?

23.06.2017 09:00
debata
zväčšiť Pred deviatimi rokmi bol Richard Kapuš (v... Foto: SITA, Marián Peiger
Richard Kapuš Pred deviatimi rokmi bol Richard Kapuš (v pozadí) kapitánom mužstva, ktoré na MS v Bratislave získalo strieborné medaily.

„Ľadový a in-line hokej majú spoločné iba tri veci – bránku, hokejky a puk," vraví kapitán slovenskej reprezentácie v in-line hokeji a v minulom ročníku útočník Dukly Trenčín Jakub Ručkay. Po skončení sezóny, v ktorej sa so svojím klubom zachránil v Tipsport Lige, dostal pozvánku na majstrovstvá sveta. Nepovolal ho však Zdeno Cíger, ale Imrich Antal.

Dlhoročný reprezentačný kouč a funkcionár slovenského in-line hokeja „vyrušil" 33-ročného krídelníka v jeho letnej príprave. Namiesto tvrdej driny a zháňania nového angažmánu Ručkay vymení korčule s ostrými nožmi za kolieskové.

„Mám ponuky zo zahraničia i Slovenska. Láka ma aj návrat do rodnej Nitry. Dúfam, že si spolu ťukneme s bratom," vráti sa k potenciálnym záujemcom Ručkay. „In-line hrám asi desať rokov. Je to určitá forma spestrenia. Navyše, doma je vždy doma. Ľudia sa prídu pozrieť, zakričať si. Riešia naše výkony medzi sebou. Chceme ich potešiť."

Potešiť sa dá aj bez výsledku – solídnymi výkonmi v stretnutiach s veľmocami. Ručkay verí, že nezostane iba pri tom.

„Tréner Antal stavil na viacerých mladých hráčov, máme kvalitné mužstvo. Prial by som si, aby sme znovu doma získali kov, nech má akúkoľvek hodnotu. To by bol skvelý úspech," želá si Ručkay.

Slováci v úvodný deň turnaja v nedeľu nastúpia proti najväčšiemu favoritovi na zisk zlatých medailí USA. V základnej A-skupine sa postupne stretnú s Chorvátmi (pondelok) a Kanadou (utorok). Všetky ich zápasy sa začínajú o 18.00. Okrem domácich sa na MS predstaví aj ďalších 15 krajín v dvoch výkonnostných kategóriách.

„Myslím si, že Američania sú najlepšími in-line hokejistami na svete. Sú to chlapci z Kalifornie, pravidelne navštevujú turnaje po celom svete. Nikdy sme ich zatiaľ nezdolali. Bola by to veľká vec, keby nám to vyšlo práve doma. Kanada sa pomaly približuje Američanom. Pred dvoma rokmi získala na MS zlato. Chorváti sú pre nás veľká neznáma. Určite však majú svoju kvalitu," prezrádza Ručkay.

Na prvý pohľad nie je veľa rozdielov medzi in-line a ľadovým hokejom. Kapitán národného mužstva Ručkay i bývalý reprezentant Richard Kapuš však svorne tvrdia, že ide o úplne iný šport.

„Na in-line je veľmi dôležité držanie puku. Keď vyhráte buly, trochu sa pomotáte po ihrisku, unavíte napádajúceho súpera a môžete udrieť. Na in-line sa nestrieľa z každej pozície, každá musí byť dobre pripravená, inak ju gólman veľmi ľahko zlikviduje," vysvetľuje Ručkay a Kapuš pritakáva: „Výstroj na in-line je omnoho ľahší. Nehrá sa kontaktne, je to opatrnejšie pri mantineloch, na kolieskových korčuliach robíte menšie otočky. Povedal by som, že in-line je hravejší a uvoľnenejší."

Držiteľ striebornej i bronzovej medaily z hokejových MS, šiestich slovenských titulov so Slovanom Bratislava má na MS v in-line hokeji skvelé spomienky. Spolu s Ručkayom i Ľubomírom Višnovským pred deviatimi rokmi – taktiež v Bratislave – ako outsideri prenikli až do boja o zlato. Hoci v ňom nestačili na Švédov (3:7), striebro vyvažovalo finálové sklamanie.

„Nevedel som, do čoho idem. Obával som sa, či budeme konkurencieschopní. Možno sme neboli lepší na kolieskových korčuliach, ale rozhodne sme boli technickejší, hokejovejší a zohratejší ako partia. Eufória prišla po štvrťfinále, keď sme zdolali Čechov 6:5 po predĺžení," spomína strelec víťazného gólu Kapuš.

Ako vidí slovenské šance?

„Veľa sa ukáže už v úvodných dueloch. Verím, že ich chalani zvládnu. Myslím si, že môžu napodobniť náš úspech spred deviatich rokov," dodáva 44-ročný Kapuš, ambasádor svetového šampionátu.

Nominácia Slovenska na MS
Brankári: Neumann, Matej Kristín. Obrancovia: Ručkay, Erteľ, Miroslav Kristín, Burzala, Jaško. Útočníci: Haring, Šimunek, Novák, Jurík, Lichanec, Sabo, Trenčan, Holovič, Šimonič, Prekop, Horský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2017 v in-line hokeji