Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokej nesmie vychladnúť. Pjongčang je za rohom

Viseli nad dnom a hoci padli tak hlboko (na 14. miesto) ako nikdy predtým, udržali sa medzi elitou.

19.05.2017 06:00
Slovensko, Rusko, hokejisti Foto: ,
Slovenskí hokejoví reprezentanti.
debata (6)

Katastrofický scenár sa, našťastie, pre hokejistov Slovenska na svetovom šampionáte v Kolíne nenaplnil. Reprezentácia sa s výdatnou pomocou Dánska (zdolalo Talianov) udržala v najvyššej kategórii.

Obrazne – kompetentní nech majú stále na pamäti, že slovenský hokej podpísal bianko šek so športovým osudom i so všetkými svätými. Pred pár dňami mu ukázali priaznivú tvár, no zvyknú byť vrtkaví.

Cíger vzal zodpovednosť

Kto by bol pred majstrovstvami sveta povedal, že zverenci trénera Zdena Cígera rozhodnú o záchrane krvopotne vo víťaznom predĺžení (3:2) v prvom zápase základnej skupiny proti Taliansku, keď ešte v predposlednej minúte prehrávali 1:2? „Bolo mi veľmi ťažko. V takom momente vám prejde hlavou veľa vecí. Som však pozitívny človek, stále som veril, že sa to otočí v náš prospech. Bolo to ponaučenie, ale aj veľká vzpruha, aby sa v slovenskom hokeji začalo pracovať inak, aby ľudia začali rozmýšľať inak – aj o tom, prečo sme sa dostali do tejto situácie v takom zápase,“ vravel pred médiami Martin Kohút, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Kípsmajlingový pozitivista na najvyššom slovenskom hokejovom poste najlepšie vie, že vážne témy nesmú vychladnúť ani v horúcom lete. Jeho manažérske videnie sa neráči s Cígerovým inštinktívnym hokejovým. Za výsledky hokejovej reprezentácie na vrcholnom podujatí je zodpovedný tréner a jeho realizačný tím. Národné mužstvo pod Cígerovým vedením skončilo najhoršie v histórii, kouč vzal na seba zodpovednosť.

Zároveň však platí, že signalizovať odvolanie jeho i generálneho manažéra počas šampionátu je – jemne povedané – nekorektné. Zdeno Cíger a Róbert Švehla patria k slovenským hokejovým legendám. Reprezentáciu prevzali v hektických časoch, keď jej najlepší hráči štrajkovali a žiadali mimoriadny kongres a nové voľby prezidenta zväzu. A s Martinom Kohútom si komunikačne nesadli, čo sa môže stať, ale nesmie to vyústiť do podrazov, ako tvrdil Cíger.

Rodinné striebro slovenského športu s puncom zlata leptajú okrem zlých výsledkov aj prízemné nevraživosti…

Tréner má byť do mesiaca

Nechajme však minulosť minulosťou. Kto po Zdenovi Cígerovi prevezme hokejovú reprezentáciu? V akej zostave vykorčuľuje o necelých deväť mesiacov na olympijský ľad v juhokórejskom Pjongčangu? "Do mesiaca by malo byť jasné, kto prevezme národný tím. Intenzívne pracujem na tom, aby sa jeho generálnym manažérom stal Miroslav Šatan.

Miroslav Šatan. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Miroslav Šatan Miroslav Šatan.

V pozícii generálneho manažéra si na Svetovom pohári 2016 získal veľký rešpekt, podceňovaný Tím Európy prekvapujúco postúpil do finále. Ak by to nevyšlo, máme aj variant B," naznačil Kohút. Pripomenieme, že Tím Európy viedol ostrieľaný svetobežník a motivátor Ralph Krüger, v súčasnosti prezident futbalového klubu Southamptonu v anglickej Premier League. Šatanovým asistentom bol Peter Bondra.

Na chvíľu snívať je dovolené: mať tak toto trio na lavičke slovenského národného tímu… Naspäť do reality. Je 14. miesto reálnym obrazom slovenského hokeja alebo šlo o zhodu nepriaznivých okolností? „Nevidel by som to tak čierne. Slovensko patrí výkonnostne za najlepšiu osmičku – na 9.-10. miesto. Pod neúspech v Kolíne sa podpísali isté negatívne okolnosti. Nesmieme dopustiť, aby sa zopakovali,“ tvrdí skúsený tréner Ernest Bokroš. O mládežníckom hokeji v kategórii od osemnásť do dvadsať rokov má dlhodobý podrobný prehľad, reprezentáciu do 20 rokov viedol na predchádzajúcich šiestich majstrovstvách sveta. Pred dva a pol rokom priviedol partiu okolo kapitána Martina Réwaya k bronzu, v zlatom roku 2002 bol jedným z asistentov Jána Filca na svetovom šampionáte vo Švédsku.

Prioritou je koncepcia

Kde by mal slovenský hokej začať cestu k náprave? „Keď je zle, všetci vravia, že musíme začať od mládeže. Za oveľa užitočnejšie považujem začať na každej pozícii, ktorá súvisí s hokejom. Problémy vieme pomenovať všetci, aj určiť diagnózu. Najťažšie je však aplikovať ju do denno-denného života. Konštatovanie – hrajme moderne – sa stáva mantrou. Hrať moderne si však vyžaduje koncepciu. To považujem za kľúčové – mať jednotnú vo všetkých vekových kategóriách až po seniorskú. A začať je dobré už dnes, nesmieme stratiť ani deň. O dva roky máme svetový šampionát doma, nech nám prinesie väčšiu radosť než predchádzajúci v roku 2011,“ zdôrazňuje Bokroš.

Po tohtoročnom svetovom šampionáte pri reprezentácii do 20 rokov skončil. Láka ho práca v klube alebo má vyššie ambície? „Chcel som sa opäť posunúť do seniorského hokeja. Momentálne som voľný tréner bez záväzkov, uvidím, aké možnosti sa mi otvoria. Ešte nechcem sedieť doma, mám dosť skúseností, verím, že ich využijem. Aj v prospech slovenského hokeja, ak by bol záujem,“ podotýka.

Viera v Šatana

Richard Lintner, majster sveta z Göteborgu 2002, je jedným zo zlatej generácie na vysokom poste v slovenskom hokeji.

„Upozorňoval som, že súperi zvolili inú stratégiu a prípravu ako my. Vyspelé krajiny zaviedli do prípravy viac vedomých prvkov. Hráči majú naordinované individuálne a tímové ciele. Vedia sa o ne efektívne oprieť najmä v krízových situáciách. Ich systém práce nedovoľuje zapájať vo veľkej miere intuíciu, tá neraz prinesie skôr škodu ako úžitok. Absencia vopred daných plánov a systémov je najväčšia slabina filozofie slovenského hokeja, čo sa ukázalo v Kolíne i v predchádza­júcich rokoch,“ vraví šéf Tipsport Ligy.

Lintner bol jedným zo štyroch desiatok expertov, ktorí sa začiatkom mája stretli na národnom rozvojom seminári slovenského hokeja v Jasnej.

„Vedenie zväzu rešpektovalo dvojročný mandát realizačného tímu, teraz je na ťahu, aby tento úsek reorganizovalo. Posledný článok reformy nového vedenia – reprezentácia – ešte nebol novelizovaný. Nedá sa všetko robiť naraz, zmeny prichádzajú postupne. Myslím si, že globalizovať neúspech reprezentácie na MS 2017 na celý slovenský hokej je hlúposť. Na stretnutí v Jasnej sme si povedali, že chceme utvoriť jednoznačný koncept, aby bola reprezentácia čo najskôr konkurencieschopná. Musíme sa inšpirovať okolitými krajinami, ktoré nás predbehli. Verím, že Miro Šatan ponuku na generálneho manažéra reprezentácie prijme, je to momentálne najpripravenejší človek, ktorý by mohol vniesť nový koncept do seniorského mužstva,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #SZĽH #MS v hokeji 2017