Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spolužiaci veria, že Cígerovi zamotali hlavu

Cieľ, ktorý si pred generálkou na šampionát stanovili, naplnili slovenskí hokejisti do bodky.

30.04.2017 20:17
Slovensko, hokej, radosť Foto: ,
Radosť slovenských hokejistov.
debata (1)

Víťazstvá sa počítajú vždy. Pomáhajú dvíhať sebavedomie i morálku v tíme. Ak sa vám podarí ich vybojovať v posledných dvoch prípravných dueloch pred majstrovstvami sveta, platí to dvojnásobne.

Zverenci Zdena Cígera v závere minulého týždňa dvakrát zdolali v nórskom Hamare domácu reprezentáciu – v piatok 3:2 o deň neskôr 3:0. Naplnili tak predzápasové ambície. Na šampionát v Kolíne a Paríži (5.-21. mája) sa chceli naladiť dvomi víťazstvami, čo sa im po solídnych výkonoch podarilo.

 ,,S Matesom (Tomáš Matoušek, pozn.) a Skaldom (Pavol Skalický) sa mi hralo výborne. Som rád, že nás dal tréner dokopy. Vyhrali sme a to je najdôležitejšie. Pochvala od kouča bola príjemným bonusom. Mali sme v klube dlhú, ale úspešnú sezónu. Dva zápasy v Nórsku boli šancou presvedčiť trénera, že si nomináciu zaslúžime. V prvom nám dal ešte trochu voľna, v druhom sme solídne zabojovali. Dostali sme sa do vedenia, zveľadili ho a v závere kontrolovali,” tešil sa po príchode z Nórska Tomáš Zigo.

Útočník nového slovenského majstra z Banskej Bystrice spolu s ďalšími klubovými spoluhráčmi (okrem spomínanej trojice medzi nich patril aj obranca Michal Sersen) dostal v Nórsku šancu zabojovať o premiérovú účasť na šampionáte. Za 60 minút ukázal viacero pozitívnych vecí. Najviac zaujal asistenciou na gól Matouška v závere prostrednej časti a gólom na začiatku tretieho dejstva. 

"Na ľade som sa cítil dobre, hoci v prvej tretine mi chvíľu trvalo, kým som sa dostal do tempa. Potešil ma Matesov i môj gól prvý reprezentačný gól. Puk na pamiatku mi doniesol kapitán Vlado Dravecký. Od začiatku som vedel čo chcem spraviť. Videl som, že nórsky brankár je viac pri bližšej žrdi. Snažil som sa mu to dať smerom na vyrážku a vyšlo to,” usmieval sa 25-ročný útočník. 

Kouč Cíger musí pred sobotňajším úvodným stretnutím šampionátu proti Taliansku (od 16.15) vyradiť z tímu ešte desiatku hráčov (1 brankára a 9 korčuliarov). Ako vidí svoje šance na účasť v tomto dueli i celých MS Zigo?

"Tréner nás zavolal sem, aby sme sa ukázali. Všetci máme šancu sa do nominácie dostať. Nebudem nad tým veľmi premýšľať i keď v hlave to mám. Som v dobrej nálade. Je možné, že v nominácii nakoniec nebudem. Život pôjde ďalej. Príde nová sezóna a o rok ďalší boj o účasť na šampionáte. Musím sa stále zlepšovať. Je príjemne počuť, že má z nás kouč Cíger zamotanú hlavu. Nie je to preňho ľahké rozhodovanie,” hodnotí Cígerovú situáciu. 

V dobrej nálade sa z Nórska vrátil aj ďalší premiérový strelec v najcennejšom drese. Ani Zigov kolega z útoku Banskej Bystrice a dlhoročný kamarát Tomáš Matoušek si nezabudol odložiť cenný suvenír. 

"Gól som veru neplánoval (úsmev). Prišiel vo víťaznom zápase, takže je radosť o to väčšia. Mal som aj trochu šťastia. Úvodný presný zásah nám pomohol, nakopli sme sa. Maséri mi odložili puk, ani neviem, kto im ho z ľadu doniesol. Je skvelé, že sme obaja skórovali. Sme s Tomášom spolužiaci zo základnej školy a pokračujeme spolu v celoživotnej hokejovej ceste,” prezradil Matoušek. 

Aj jeho v utorok čaká ortieľ trénera národného tímu, či si má baliť kufre do Kolína alebo sa vráti späť do Banskej Bystrice. Matoušek sa špekuláciami ohľadom najbližších dní nezaťažuje lebo mu to už aj tak nepomôže.

"Ďakujeme trénerovi, že nám dal šancu ukázať sa. Neriešim svoje šance. Dal som do toho na ľade maximum a zvyšok ide už mimo mňa. Nemá zmysel sa pri tom viac zastavovať. Každá reprezentačná pozvánka je pre mňa prekvapením. Po titule to bolo milé spestrenie dlhej klubovej sezóny. Mám z pozvánky veľkú radosť. Všetci sme profesionáli – musíme prijať aj nepríjemné rozhodnutia,” dodal 24-ročný krídelník. 

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Tomáš Matoušek #Pavol Skalický #Tomáš Zigo #MS v hokeji 2017