Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Javorčík: Čaká nás zápas roka

Už pred štartom turnaja netajili medailové ambície. Prvou prekážkou v ich naplnení bude tradične silná hokejová veľmoc.

20.04.2017 12:00
Norbert Javorčík Foto: ,
Norbert Javorčík.
debata

Majstrovstvá sveta v hokeji do 18 rokov, ktoré hostia Poprad a Spišská Nová Ves, sa vo štvrtok prehupnú do najdôležitejšej fázy. Osem najlepších mužstiev zabojuje vo štvrťfinále o možnosť hrať v sobotňajšom semifinále o medaily. Zvyšné dve mužstvá (Bielorusko a Lotyšsko) čaká boj o udržanie medzi elitou.

Zo slovenského pohľadu je najpríťažlivejšie druhé popradské štvrťfinále od 17.30. Domáca reprezentácia po utorňajšom víťazstve nad Švajčiarskom 2:1 vyzve druhý tím z B-skupiny a veľkého ašpiranta na medailu Rusko.

„Na začiatku na nás Švajčiari poriadne vybehli. Mali sme s tým problém, i keď nás tréner upozorňoval, že budú napádať dvomi hráčmi. Darilo sa im kombinovať, ich prvá formácia nás dostávala pod tlak. Neskôr sa ukázalo, že sme predsa lepší,“ uviedol Miloš Fafrák.

Jeho úvodný gól jasne ukázal jednu z najsilnejších stránok výberu Norberta Javorčíka – bojovnosť. Adam Liška síce neustál atak švajčiarskeho obrancu, ale na kolenách posunul puk Adamovi Ružičkovi. Ten neomylne našiel Fafráka, ktorý sa zoči-voči Schmidovi nepomýlil. „Len som dokončil ich skvelú prácu,“ chválil spoluhráčov úspešný strelec.

O najkrajší moment stretnutia sa postaral švajčiarsky útočník Nico Hischier. Pri vyrovnávajúcom góle sa pohral so slovenskou obranou a naservíroval puk Kurashevovi pred prázdnu bránku.

„Hischier vymyslel parádnu akciu a zhodou okolností to bolo cezo mňa. Je to hráč, o ktorom sa hovorí, že bude dvojka draftu NHL. Takéto veci sa dajú od neho čakať,“ pochválil súpera obranca Luley Marek Korenčík.

Slováci obsadili v základnej skupine 3. miesto so siedmimi bodmi po dvoch prehrách a dvoch víťazstvách. Výkony v základnej skupine sa pozdávali aj trénerovi Javorčíkovi.

„Obe mužstvá sa chceli vyhnúť USA, na chlapcoch to v úvode bolo vidieť. Predviedli sme nezlomnú vôľu po víťazstve. Chvíľami sme ukázali pekný hokej, inokedy ho vystriedala nepoddajnosť, ktorá nás zdobila vo všetkých štyroch stretnutiach. V každom z nich sme predviedli kvalitný výkon,“ povedal 42-ročný kouč.

Javorčík si uvedomuje silu ruského výberu. Veľmi by si želal, aby sa púť Slovákov na domácom šampionáte neskočila pred medailovými bránami.

„Čaká nás deň voľna, trochu si odpočinieme. Viacerí hráči majú drobné šrámy. Štvrťfinále je pre nich veľkou motiváciou, možno sa vďaka tomu vyliečia o niečo rýchlejšie… Rusi sú dobrí korčuliari, fyzickí vyspelí a individuálne zruční. Budeme to mať proti nim náročné. Máme pred sebou zápas roka. Urobíme všetko pre to, aby to nebol náš posledný zápas na šampionáte.“

Siedmym slovenským hráčom bolo znova popradské publikum. Organizátori už niekoľko hodín po zverejnení rozpisu vyraďovacej fázy hlásili na zápas domácich s Ruskom – vypredané.

„Nikdy som niečo také nezažil, je to fantastický pocit hrať doma pred toľkými divákmi. Klobúk dole pred nimi, sme im za to vďační. Pre mňa je to zážitok do konca života. Teším sa, že nás prídu podporiť aj proti Rusom,“ dodáva útočník Adam Liška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov #Norbert Javorčík