Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liška: Je skvelé, keď vám fandí celé Slovensko

Proti obhajcovi zlata a najväčšiemu favoritovi na zisk tohtoročného titulu ukázali potenciál a pripomenuli zaprášené spomienky na medailové úspechy ich starších kolegov z reprezentácie.

17.04.2017 14:26
Adam Liška Foto: ,
Adam Liška.
debata

Hokejisti do 18 rokov na domácich majstrovstvách sveta síce majú po úvodných dvoch stretnutiach na konte len jeden bod (po prehrách s Fínskom 4:5 a Kanadou 3:4 po predĺžení), zbrane však neskladajú. "Výhry nám otvoria dvere do štvrťfinále,” vravel pred duelom s Lotyšskom dvojgólový strelec proti Kanade Adam Liška (17).

Ako hodnotíte zápasy proti Fínsku a Kanade?
Išli sme do nich s cieľom vyhrať. Ukázali sme veľa svetlých momentov. Nemáme sa za čo hanbiť. Každopádne, cieľ sme nesplnili a sme z toho všetci veľmi smutní.

Obe stretnutia ste prehrali najtesnejší rozdielom. Čo chýbalo k tomu, aby ste víťazný gól strelili práve vy?
Proti Fínom bol kľúčový štvrtý presný zásah súpera krátko potom, ako sme otočili skóre z 0:3 na 4:3. Na kolená nás definitívne zrazil neuznaný gól v 57. minúte na 5:5. Cítili sme krivdu, nedá sa nič robiť… Proti Kanade rozhodli presilovky. Mali sme osem početných výhod, v ktorých sme síce nehrali zle, ale mali sme v nich dať viac gólov. Boli tam drobné chyby a niekedy nám chýbal aj kúsok šťastia.

V závere stretnutia proti Kanade ste za stavu 3:3 mali výhodu presilovej hry, ale nevytvorili ste si v nej žiadnu príležitosť. Čomu to pripisujete?
Išli sme do nej s tým, že chceme rozhodnúť zápas, ale chýbali nám v nej sily. Do zápasu sme vstúpili úvodným gólom, ale do prvej sirény Kanada strelila tri góly. Zvyšných 40 minút sme doťahovali náskok súpera a na konci sme už nenašli energiu, aby sme ho zatvorili v pásme. Kanada sa dobre bránila a okamžite vyhadzovala puky do stredného pásma.

Podľahli ste v predĺžení. Zavládol v šatni po prehre veľký smútok?
Áno… Ceníme si podporu fanúšikov. Stáli za nami a aj napriek neúspechu fandili a na konci nás vytlieskali v stoji. Je to dojemné a nezabudnuteľné – pre mňa i chalanov. Sme im za to vďační.

Vaše výkony sú príjemným prekvapením, prebrali ste nimi hokejovú verejnosť. Ako vnímate zvýšenú pozornosť o vaše stretnutia?
Snažíme sa s týmto tlakom vysporiadať pomocou mentálnych tréningov. Veľmi sa tešíme, že nám krajania držia palce. Snažíme sa ich energiu prenášať aj na ľad. Je skvelé, keď vám fandí celé Slovensko. Pred turnajom sme počúvali, že domáce mužstvá to majú ťažké, lebo očakávania sú vyššie ako inokedy. Je to mýtus – diváci sú našim siedmim hráčom v poli, ženú nás vpred. Zatiaľ sa s tým dokážeme vyrovnať.

V skupine vás čakajú ešte dve stretnutia. Zostávajú ciele rovnaké, ako pri úvodných?
Áno, chceme proti Lotyšom aj Švajčiarom vyhrať. Je možné, že sa obe mužstvá trochu stiahnu dozadu a budú čakať, čo vymyslíme. Máme v kabíne veľa ofenzívnej kvality na to, aby sme si vytvorili dobré príležitosti. Budeme diktovať tempo hry, čo nám svedčí. Výhry nám otvoria dvere do štvrťfinále.

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Liška