Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cíger hľadá optimálne riešenie pre brankárov

Po dvoch víťazstvách v Dánsku pokračujú slovenskí hokejisti v príprave na májové majstrovstvá sveta dvoma domácimi súbojmi so Švajčiarskom. Prvý odohrajú vo štvrtok o 17.00 v Trenčíne, druhý o dva dni v rovnakom čase v Žiline.

13.04.2017 09:00
Zdeno Cíger Foto: ,
Zdeno Cíger na tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie.
debata

Tréner Zdeno Cíger má k dispozícii opäť o čosi kvalitnejší káder. Do útoku pribudli Hovorka a Šťastný, obranu vystužili Graňák s Kozákom. Na kľúčovom brankárskom poste má okrem dvojice Hudáček, Baroš už aj Rybára a Janusa, ktorého minulý týždeň pribrzdil seknutý chrbát.

„Zápasy so Švajčiarmi nám ešte dávajú priestor na vyskúšanie nových hráčov. Bol by som však najradšej, keby som už mal zostavu, ktorá sa čo najviac približuje k tímu na šampionát. Šesť prípravných zápasov, ktoré ešte odohráme, nie je až tak veľa, zatiaľ sa nám ťažko skúšajú systémové veci, keď nemáme stabilnejšie formácie,“ vysvetľuje Cíger.

V Dánsku dal v bránke v oboch dueloch šancu Júliusovi Hudáčkovi a ten sa odvďačil dvoma čistými kontami. „Celkom sa nám to osvedčilo. Brankári potrebujú chytať, aby boli v neustálej záťaži a dobre sa cítili. Kto pôjde do bránky proti Švajčiarom, ešte budeme konzultovať s chlapcami aj trénerom brankárov,“ vraví Cíger.

Hudáček vlani na šampionáte v Petrohrade odchytal väčšinu zápasov Slovenska. Pochvaľuje si, že dostal dôveru v oboch doterajších stretnutiach. „Rozoberali sme s trénerom Cígerom, že si utvorí hierarchiu brankárov a tomu, kto má najväčšiu šancu chytať na MS, dá viac príležitostí aj v príprave. Dva zápasy za týždeň nie sú pre žiadneho brankára veľa. Naopak, jeden je málo. V minulosti, keď si tréner Vůjtek pred štartom prípravy vybral jedného brankára a nasadzoval najmä jeho, som tomu príliš nerozumel. Teraz sa už na to pozerám inak,“ naznačuje Hudáček.

Zároveň si uvedomuje, že ešte stále nemá isté miesto v záverečnej nominácii.

„V Európe je nás teraz veľa a je len na tréneroch, komu dajú dôveru. Urobím všetko, aby som si zachytal na MS. Cítim, že tréner Cíger mi verí. Som rád, že dostávam príležitosť, ale v tejto konkurencii musím chytať veľmi dobre, aby som sa v bránke udržal,“ vysvetľuje. Očakáva, že zápasy so Švajčiarskom budú mať o čosi vyššiu kvalitu než duely v Dánsku.

„Každý tím je z týždňa na týždeň silnejší. Švajčiarov posilnil už aj brankár Hiller či hráči z neúspešných semifinalistov tamojšej ligy. Čaká nás iný štýl hokeja,“ tvrdí Hudáček.

„Švajčiari sú veľmi disciplinovaný, húževnatý a dobre korčuľujúci súper. Ich štýl sa v priebehu rokov nemení, len sú o čosi rýchlejší,“ dopĺňa obranca Dominik Graňák.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová repezentácia