Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Fehérváry: Medailový úspech nám otvorí bránu do sveta

Vlani sa stal najmladším legionárom, ktorý nastúpil v najvyššej švédskej hokejovej súťaži. Tento rok bude obranca Malmö Martin Fehérváry (17) kapitánom Slovenska na majstrovstvách sveta do 18 rokov. Od štvrtka podujatie hostia Poprad a Spišská Nová Ves.

13.04.2017 10:00
Martin Feherváry Foto:
Martin Feherváry.
debata

„Hrať doma je vzpruha i ťarcha,“ vraví talentovaný rodák z Bratislavy. Do šampionátu vstúpia zverenci Norberta Javorčíka dnešným duelom proti Fínsku (od 19.30, prenos vysiela RTVS).

Po niekoľkomesačnej príprave vstupuje slovenská reprezentácia do šampionátu. Aké pocity prežívate?
Všetci sa nevieme dočkať (úsmev). Dlho sme sa o tom rozprávali a máme radosť, že sa to konečne začne. Šampionát na domácom ľade je veľká vec. Cítim nervozitu, ale najmä radosť. Prídu sa na nás pozrieť rodičia a známi. Všetci vieme, čo je v stávke. Chceme dosiahnuť pekný úspech a spoločne urobiť ďalší krok k splneniu našich chlapčenských snov.

Akých?
Dostať sa do NHL či najlepších líg v Európe. Vieme, že sa na nás bude dívať viac očí ako obvykle, ale to je na MS normálne. Musíme sa s tým vyrovnať a nepripúšťať si tlak. Recept je jednoduchý – ak budeme dobrý kolektív, dosiahneme solídny výsledok, ktorý posunie vyššie každého z nás.

Narážate na to, že sa na šampionát príde pozrieť viac ako 200 skautov, ktorí môžu vašim kariéram dať iný rozmer. Necítiť z toho napätie?
Vôbec nie. Ja sa budem pozerať na moju hru a ostatné veci vypustím. Nerobí to dobrotu a do istej miery je aj zbytočné sa niečím takým zaťažovať. Stále je to hokej – hra, ktorú milujeme. Chceme si to všetci užiť.

Sú domáce majstrovstvá sveta do 18 rokov vrcholom vašej doterajšej kariéry?
Asi áno. Síce som odohral niekoľko zápasov švédskej najvyššej súťaže a hral som aj na MS dvadsaťročných v Kanade, ale hrať na svetovom šampionáte v domácom prostredí – tomu sa asi máločo vyrovná. Verím, že nás fanúšikovia poženú vpred a my sa im zavďačíme dobrými výkonmi i výsledkami. Už teraz cítim zvýšený záujem médií a fanúšikov o naše mužstvo. Síce také veci potešia, ale ja sa sústreďujem skôr na herný prejav.

Ste kapitánom Slovenska. Ako vnímate túto rolu?
Je to pre mňa veľká česť. Priviesť kamarátov na ľad ako kapitán a ešte aj v domácom prostredí je splnený sen. Veľmi sa teším na to, keď si spolu na modrej čiare vypočujeme slovenskú hymnu. Husiu kožu mať asi nebudem, lebo som už odohral viacero náročných duelov.

Budete si ako kapitán brať slovo pred zápasmi či počas nich?
Chcel by som pred každým súbojom chlapcom niečo povedať. Nie som tam však sám, máme viacero chalanov, ktorí odohrali už viac veľkých zápasov.

Patríte k najskúsenejším hráčom vo výbere trénera Norberta Javorčíka. Poradíte niečo ostatným spoluhráčom?
Keď niekto príde za mnou, nemám problém mu poradiť či niečo vysvetliť. Je to tímová hra, musíme byť súdržní. Takisto rád prijmem radu od niekoho iného.

Aké sú ambície slovenského tímu?
Pôjdeme postupne od zápasu k zápasu. Radi by sme sa dostali do semifinále a vybojovali medailu pred domácou kulisou. To by bol skvelý úspech. V skupine nás postupne čakajú Fínsko, Kanada, Lotyšsko a Švajčiarsko. Všetci naši súperi majú svoju kvalitu – prví dvaja sú hokejovo veľmi silní, zvyšní sa budú spoliehať na bojovnosť. Verím, že so všetkými odohráme vyrovnanú partiu.

Dá sa očakávať, že proti Fínom a Kanaďanom budete hrať viac zozadu. Proti Švajčiarom a Lotyšom by ste mali tvrdiť muziku. Čo mužstvu viac svedčí?
Chceme hrať agresívny štýl hokeja, súperov vysoko napádať a nesnažiť sa len brániť a čakať, čo protivník ukáže. Proti Fínsku a Kanade to bude náročnejšie, s Lotyšmi a Švajčiarmi budeme tvoriť hru a určovať jej tempo. Ťažko povedať, čo nám bude viac sedieť. To ukážu až zápasy.

Odohrali ste tretiu sezónu vo Švédsku. Ako sa vám páči v Malmö?
Začiatky boli ťažké, ale zvykol som si. Poznám tam skoro každého, kto v tíme pracuje alebo hráva (smiech). Je skvelé vyrastať v takom veľkom klube, veľa mi to dalo. Mám ešte zmluvu na jeden rok a rád by som v klube zostal.

O rok si vás však môže vybrať niektorý z tímov NHL v Drafte 2018. Ak by sa to stalo, zvažovali by ste presun do zámoria?
Občas nad tým síce rozmýšľam, ale veľmi sa tým nezaoberám, je to ešte ďaleko. Malmö je napredujúci klub, nič mi tam nechýba. Dostať sa a hrať v NHL by bolo fantastické. Nemám vysnívaný klub, do ktorého by som sa chcel dostať, najviac však sledujem Edmontom či Montreal.

V tíme pôsobí ako mentor bývalý reprezentačný obranca Ľubomír Višnovský, má mnoho skúseností aj z NHL. Stihli ste od svojho vzoru niečo odpozorovať?
Bol to skvelý hokejista, štýl jeho hry mám veľmi dobre naštudovaný. (smiech) V kabíne sa k nám správa veľmi priateľsky. V utorok sme mali s ním spoločný tímový míting, na ktorom nám dával mnoho rád. Je skvelé, že sa od neho môžeme všetci učiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Fehérváry #MS do 18 rokov