Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V nominácii mladíkov na domáce MS je osem legionárov

Dva dni pred začiatkom majstrovstiev sveta 2017 hráčov do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi zverejnil tréner slovenského výberu Norbert Javorčík záverečnú nomináciu, v ktorej figuruje 12 útočníkov, 7 obrancov a 3 brankári.

11.04.2017 14:51
Adam Liška Foto: ,
Adam Liška na vhadzovaní počas zápasu so Švédskom, ktorý bol generálkou na MS do 18 rokov. Slováci zvíťazili 4:2.
debata

Kapitánom slovenských mladíkov bude obranca Martin Fehérváry, ktorý už okúsil atmosféru svetového šampionátu do 18 aj 20 rokov.

„Momentálne je v nominácii 22 hráčov, jedno miesto máme ešte otvorené. Do záverečnej nominácie sa nezmestili Michal Pupák, Matej Tóth a Richard Jakubec. Miloš Kelemen sa včera v prípravnom zápase zranil a ešte podstúpi ďalšie vyšetrenia, ktoré určia rozsah jeho zranenia a dĺžku liečby. Aj preto si to jedno miesto ešte nechávame v zálohe. Máme však hráčov, ktorí sú okamžite pripravení ho nahradiť,“ povedal na utorkovom mediálnom brífingu kouč slovenského tímu Norbert Javorčík.

V nominácii SR je až osem hokejistov, ktorí pôsobia v zahraničí. Zo švédskeho Malmö prišiel Fehérváry, z Luley Marek Korenčík, z fínskej Hämeenlinny Filip Krivošík. V českom Třinci pôsobia Patrik Hrehorčák a Miloš Roman, dres Chomutova si oblieka Jakub Köver. Martin Pospíšil je hráčom rakúskeho Salzburgu, z kanadského tímu Sarnia Sting posilnil domáci výber Adam Ružička.

„Kostru tímu sme skladali počas celého roka, aj teraz na konci sme ešte hľadali vhodných adeptov. Nepovedal by som, že tí traja skončili pre výkonnosť. Hráči boli mimoriadne vyrovnaní, pri záverečnej nominácii rozhodovali detaily, či už somatotyp, držanie hokejky alebo herný prejav. Zvažovali sme veľa vecí,“ vysvetľuje Javorčík.

Kapitán slovenského výberu Fehérváry už tri roky pôsobí na severe Európy. Na rozdiel od jeho viacerých spoluhráčov, reprezentačnú premiéru si odkrútil už na vlaňajších MS do 18 rokov. Na prelome rokov si navyše zahral aj na juniorskom šampionáte.

„Boli to naozaj super zážitky. Ale hrať na majstrovstvách sveta na Slovensku bude neopísateľný pocit. Bude to šampionát pred vlastnými fanúšikmi a všetci chalani sa na to veľmi tešíme. Kapitánske céčko nie je pre mňa nič nové, ale, samozrejme, je to pre mňa veľká česť byť kapitánom na domácich majstrovstvách sveta,“ vyslovil rodák z Bratislavy Fehérváry.

Voľba kapitána bola celkom jednoznačná. Zhodli sa na nej tréneri spolu s hráčmi. „Bolo to obojstranné, zhoda nastala okamžite. Martin v tejto vekovej kategórii patrí dlhodobo k lídrom, a to nie len hernými kvalitami. Aj po ľudskej stránke je prirodzenou autoritou pre hráčov,“ doplnil slovenský kouč.

Svetový šampionát hráčov do 18 rokov sa začne vo štvrtok 13. apríla a potrvá do 23. apríla. Slovenských hokejistov čaká úvodný zápas hneď vo štvrtok o 19.30 v Poprade proti Fínom.

Nominácia Slovenska na MS do 18 rokov

Brankári: Jakub Kostelný (HK Dukla Trenčín), Juraj Sklenár (MMHK Nitra), Juraj Ovečka (MHKM Skalica)

Obrancovia: Daniel Demo (HC Ružinov 99), Adam Dúžek (HK Dukla Trenčín), Martin Fehérváry (Malmö Redhawks, Švéd.), Michal Ivan (HKM Zvolen), Marek Korenčík (Lulea HF, Švéd.), Martin Kupec (HC '05 Banská Bystrica), Adam Žiak (HK ŠKP Poprad)

Útočníci: Miloš Fafrák (MHC Martin), Matúš Havrila (HK Prešov Penguins), Patrik Hrehorčák (HC Oceláři Třinec, ČR), Jakub Kövér (Piráti Chomutov, ČR), Filip Krivošík (HPK Hämeenlinna , Fín.), Adam Liška (HC Slovan Bratislava), Martin Pospíšil (EC Red Bull Salzburg, Rak.), Pavol Regenda (HK Mládež Michalovce), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec, ČR), Adam Ružička (Sarnia Stings, Kan.), Adam Stacho (Havrani Piešťany), Jakub Urbánek (MHC Martin)

Realizačný tím: Ernest Bokroš (vedúci družstva), Ľuboš Jakubec (manažér), Norbert Javorčík (tréner), Vladimír Turan (asistent trénera), František Kučera (tréner brankárov), Milan Kabát (kondičný tréner), Patrik Michnáč (videoanalytik), MUDr. Štefan Eperješi (lekár), Slavomíra Gazdíková (mentálna trénerka), Jozef Guzlej a Peter Ondrejka (maséri)

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #Spišská Nová Ves #Martin Fehérváry #MS do 18 rokov #Norbert Javorčík