Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Otec ma zaúkoloval. Mám predbehnúť Dravca, smeje sa Libor Hudáček

Jeden je brankárskou oporou mužstva, druhý by mal prevziať zodpovednosť za ofenzívu. Bratia Július a Libor Hudáčkovci patria medzi lídrov tímu Zdena Cígera, ktorý sa v piatok a v sobotu predstaví na Slovakia Cupe v Nitre. Ešte predtým si slovenskí hokejisti dnes o 17.00 v Nových Zámkoch zmerajú sily s olympijským výberom Ruska.

09.02.2017 07:34
Libor Hudáček Foto: ,
Libor Hudáček.
debata

Libor: O formu sa nebojím

Obaja sa môžu pochváliť striebrom z MS v Helsinkách 2012, mladší Libor štartoval na štyroch a starší Július sa zúčastnil na piatich seniorských svetových šampionátoch (v rokoch 2012, 2013 a 2014 sa však do bránky nedostal).

Momentálne pôsobia vo švédskom Örebre a obaja si tam vybudovali veľmi silnú pozíciu. Libor sa drží v elitnej desiatke produktivity, jeho starší brat je už viac rokov overená istota v bránke a výrazná osobnosť ligy.

Libor na oboch predchádzajúcich reprezentačných akciách chýbal, Július mal chytať na Nemeckom pohári, ale pred prvým zápasom ochorel. Obaja sa tak tešia na prvé zápasy za národný tím v sezóne.

„Aj som trochu rozmýšľal, prečo som nebol v nominácii na predošlé turnaje, ale potom som sa dočítal, že ma poznajú a chcú vyskúšať iných. Tak som si povedal, že sú so mnou asi spokojní. Teraz mi volal manažér Robo Švehla a pýtal sa ma, či prídem, ak budem zdravotne v poriadku. Odvetil som, že samozrejme. O formu sa nebojím, vo Švédsku sa mi celkom darí. Snáď urobím nejaké body aj v reprezentačnom drese a najmä pomôžem k víťazstvám,“ tvrdí 26-ročný útočník.

Do Slovana sa raz rád vrátim, láka ma NHL

Je zvedavý na zimný štadión v Nových Zámkoch a teší sa na prijatie nitrianskych fanúšikov. „Poznám tunajšie prostredie a viem, že na tribúnach bude výborná atmosféra. V minulosti mi tu pekne nadávali (smiech). V reprezentačnom drese je to však o niečom inom,“ vraví s tradičným úsmevom.

Z aktuálneho Cígerovho kádra má spomedzi útočníkov najviac štartov (69). „Viem o tom, vravel mi to otec. Vraj ma má byť poriadne vidieť a mám predbehnúť Dravca (Vladimíra Draveckého) v počte gólov, lebo mi odskočil. Otec ešte dodal, že mu mám vziať i kapitánske céčko. Nebránil by som sa tomu. Nemám problém predstúpiť pred chalanov a niečo im povedať. Vždy im opakujem, aby mi veľa prihrávali. Len nie vždy ma počúvajú,“ dodáva šibalsky.

Popri švédskej SHL pozorne sleduje, ako sa darí jeho bývalému klubu Slovanu v KHL a jedným očkom aj dianie v NHL.

„Viem, že slovanisti už nemajú šancu na postup do play off. Škoda. Jedného dňa by som sa do Bratislavy rád vrátil. Na štadióne je vždy úžasná atmosféra. Tá mi trochu chýba. Pri odchode som sa s nikým nepohádal, nemal by som mať zatvorené dvere,“ vysvetľuje a potvrdí, že stále túži po šanci v NHL: „Mám zmluvu ešte na ďalší rok, ale uvidíme, čo bude. V klube by so mnou radi kontrakt predĺžili na viac rokov, ja by som sa zase radšej posunul vyššie. Majo Hossa tuším potrebuje v Chicagu spoluhráča. Nejako sa tam trápia.“ (smiech)

Július: Hráme nemecký štýl a pomohlo to

Fazónu mladšieho súrodenca si pochvaľuje aj Július Hudáček.

„Libor je momentálne náš najlepší hráč, čo sa týka bodov aj herného prejavu. Pre mňa je veľké prekvapenie, len keď vyhrá nejaké vhadzovanie. Musím ho pochváliť, zlepšil sa v hre dozadu. Verím, že to potvrdí aj v reprezentácii. Dlhšie sme v tíme neboli, navyše turnaj máme doma na Slovensku, tak sa nám azda bude dariť,“ verí brankár so skúsenosťami zo slovenskej, švédskej i českej ligy, ktorý absolvoval krátku anabázu aj v KHL.

zväčšiť Július Hudáček na reprezentačnom zraze. Foto: SITA, Radoslav Maťašš
Július Hudáček Július Hudáček na reprezentačnom zraze.

Už viac ako päť rokov je pevnou súčasťou národného tímu a v predošlých dvoch sezónach sa konečne presadil do bránky aj na MS.

„Som rád, že som vlani odchytal väčšinu šampionátu. Konkurencia medzi nami brankármi je veľká. Nedávno som si písal s Braňom Konrádom, že sa mu príliš nedarí a potom hneď vychytal dva alebo tri shutouty. Jaro Janus chytá v Česku tiež skvele, v zámorí sa darí Peťovi Budajovi. Brankárov je dosť. Preto je môj cieľ, aby som sa dostal na MS a aj si tam zachytal. Som vo veku, ktorý musím využiť,“ vysvetľuje.

Örebru sa v lige príliš nedarí, momentálne mu patrí dvanásta priečka. V klube však veria, že by sa do konca základnej časti mohli posunúť na desiatu pozíciu, ktorá zaručuje postup do predkola play off.

„Po nedávnej výmene trénerov je to lepšie. Do decembra to veru nebolo nič moc, január je už fajn. Máme o dvanásť bodov viac než Leksand a lepšie vzájomné zápasy, takže so záchranou by sme už nemali mať problém. Na play off strácame päť bodov, to by sme chceli a aj mali urobiť,“ naznačuje.

Do klubu prišiel Niklas Sundblad, pôsobil dlhé roky v Nemecku a dve sezóny tam bol aj asistentom reprezentačného trénera seniorov. „Priniesol nemecký štýl hry. Traja hráči sú vzadu na modrej čiare. Pre brankára je to super. Predtým mali naši súperi priveľa vyložených šancí a vždy bol veľký nepomer v počte striel. Toto sme opravili a dostavili sa aj víťazstvá,“ dodáva.

debata chyba