Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Graňák prináša skúsenosti. Jaroš je zakliaty

S hráčmi z domácej extraligy i legionármi. Slovenská hokejová reprezentácia sa v utorok v Nitre stretla pred treťou akciou v sezóne.

07.02.2017 19:20
Zdeno Cíger Foto: ,
Zdeno Cíger.
debata

Po novembrovom víťazstve na Nemeckom pohári a decembrovom treťom mieste na Turnaji štyroch krajín v Bieli ju čaká domáci Slovakia Cup v Nitre.

V konkurencii ruského olympijského výberu do 23 rokov Bieloruska a Švajčiarska sa v pozmenenej 25-člennej zostave pokúsi obhájiť minuloročný žilinský triumf.

„Tak, ako zvyčajne, musíme počítať s nejakými zraneniami. Našťastie to nebolo veľmi dramatické. Problémy s trieslami má Vladimír Dravecký, ktorý mal v utorok vyšetrenie v Prahe. Po ňom by sa mal pripojiť k tímu, ale len ako morálna podpora, hrať pravdepodobne nebude. Ospravedlnili sa nám Peter Trška, Christián Jaroš a Juraj Mikúš. Nahradia ich Ivan Švarný, Andrej Šťastný a Jakub Suja. K tímu sa neskôr pridajú sparťania Andrej Kudrna, Lukáš Cingeľ, Martin Gernát a Juraj Mikuš,“ hovorí o zmenách Zdeno Cíger.

Reprezentačný tréner sa snažil poskladať silné mužstvo. Na pozvánku kladne zareagovali aj bratia Július a Libor Hudáčkovci z Örebra, obranca Rögle Dominik Graňák či duo z čínskeho Kchun-lunu Tomáš Marcinko, Martin Bakoš. Cígera mrzí absencia Jaroša. Mladého obrancu skolila viróza. „Chcel som ho konečne vidieť. Je to nejaké zakliate. Telefonovali sme spolu, odohral zápas a ochorel. Trikrát neprišiel zo zdravotných dôvodov, snáď to nabudúce už vyjde. Má záujem a to je dobrý znak. Libor hrá veľmi dobre od začiatku sezóny. Som rád, že prišiel. Domino by mal tímu dodať trochu viac skúsenosti. Číňania neváhali a napriek veľkej diaľke okamžite prišli. Som rád, keď sa hráči zaujímajú o reprezentáciu,“ vysvetľuje.

Center Červenej hviezdy Kchun-lun Marcinko sa do reprezentácie veľmi tešil. „Mám radosť, že som po dlhej dobe doma, obzvlášť keď si oblečiem reprezentačný dres. Sledujem nielen počínanie národného tímu, ale aj českú ligu. Niektoré zápasy som videl aj cez internet,“ vraví 28-ročný útočník.

S Cígerom sa stretli už v Bratislave, keď Kchun-lun čelil v KHL Slovanu. „Prišiel nás s Bakym pozdraviť a naznačil, že by nám mohla prísť reprezentačná pozvánka. Nad tým, že neprídem, som vôbec nepremýšľal. S uvoľnením z klubu som nemal problém. Tréner Jurzinov riešil okrem nás aj dvoch Fínov a Francúza, ktorí taktiež dostali reprezentačné pozvánky. Preberali to aj s generálnym manažérom klubu, ale my sme mali veľký záujem sem prísť a tak nás nemalo čo zastaviť,“ dodáva Marcinko.

Marcinko prešiel tisíce kilometrov, Slovák zopár krokov

Útočníci Radoslav Macík a Marek Slovák to mali do reprezentačnej šatne na nitrianskom štadióne na skok. Zástupcovia slovenského hokejového majstra sa tešia na skvelú domácu atmosféru. Reprezentačný novic Slovák sa pred novinárov postavil s veľkým úsmevom. O chvíľu ich pobavil príjemnými starosťami.

„Do šatne som to nemal ďaleko – len zopár metrov. Je to pre mňa výnimočná udalosť. Neviem, koľko vstupeniek si budem môcť zarezervovať. Mám však pocit, že by mi nestačil ani maximálny počet. Mám veľkú rodinu a veľa kamarátov, sto by bolo málo. Budem sa snažiť každému vyhovieť, ale asi sa mi to nepodarí,“ smial sa 26-ročný miestny rodák.

Držiteľ dvoch slovenských titulov (2013/2014 s Košicami a minulú sezónu s Nitrou) si chce do reprezentácie preniesť výbornú fazónu z klubu. Pod Zoborom si v 45 zápasoch pripísal 25 gólov a 21 asistencií.

„Som tu prvýkrát, takže si to chcem užiť. Som zvedavý, ako to tu bude prebiehať. Veľmi sa teším na domácu atmosféru. Hokej hráte preto, aby ste sa niekam posunuli. Verím, že sa mi to v reprezentácii podarí. V klube mi to celkom ide, snáď to na turnaji potvrdím. Keďže sa bude hrať v Nitre, je to pre mňa extra motivácia,“ doplnil Slovák.

Z hľadiska dochádzky na zraz bol v úplne odlišnej situácii tandem z Pekingu Martin Bakoš a Tomáš Marcinko. Niekoľkotisíc kilometrová trasa Peking – Nitra sa však nakoniec nekonala. „Presun nebol až taký náročný. Hrali sme niekoľko zápasov na klziskách súperov, potom sme sa presunuli do Rigy. Cesta odtiaľ už nebola taká komplikovaná. Dlhé trasy neriešim, patrí to k hokejovej kariére. Nalietame sa síce dosť, ale podobne sú na tom aj súperi, ktorí prídu k nám. V KHL si na veľké cestovanie skrátka musíte zvyknúť,“ vravel Marcinko.

Účastník dvoch svetových šampionátov (2014, 2016) si v Číne okrem iného životného štýlu musí zvyknúť aj na komorné prostredie počas domácich stretnutí.

„Ľudia sa do toho postupne dostávajú. Stále si získavame nových fanúšikov. Nedá sa to však porovnávať s Európou. Ľudia v Pekingu stále nie sú zžití s hokejom. Verím, že o niekoľko sezón to bude lepšie.“

Novovzniknutý klub tuho bojuje o účasť v play off Východnej konferencie KHL. Momentálne je na šiestej priečke so štvorbodovým náskokom pred deviatym Novosibirskom.

„Nálada v tíme je dobrá, stále však nemáme isté miesto v play off. Zostávajú nám ešte tri zápasy. V nich musíme našu pozíciu a postup do najlepšej osmičky potvrdiť. Ešte nás čaká tvrdý boj,“ dodal Marcinko.

Nominácia na Slovakia Cup

Brankári: J. Hudáček (Örebrö), Janus (Litvínov), Konrád (Olomouc), obrancovia: Čajkovský (Jekaterinburg), Čerešňák (Plzeň), Gernát (Sparta Praha), Graňák (Rögle), Jánošík (Liberec), Šedivý (Košice), Valach (Chomutov), Švarný (Slovan), útočníci: Bakoš (Kchun-lun), Buc (B. Bystrica), Cingel (Sparta), Haščák (Brno), Hrnka (Plzeň), Kudrna (Sparta), Lušňák (Slovan), Macík (Nitra), Marcinko (Kchun-lun), L. Hudáček (Örebrö).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Graňák #Zdeno Cíger #Christián Jaroš