Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Marek Slovák: Očakávam zimomriavky. Diváci nezabudnú, že som z Nitry

Trpezlivo čakal na svoju šancu. Dočkal sa deväť rokov po účasti na juniorskom šampionáte v Česku, kde bol s deviatimi bodmi (2+7) najproduktívnejší hráč tímu Štefana Mikeša. Šikovný center Nitry Marek Slovák (28) je jediný nováčik vo výbere Zdena Cígera pre domáci turnaj Slovakia Cup.

01.02.2017 10:00
Marek Slovák Foto: ,
Marek Slovák.
debata

„Je to veľká vec. Obrovská pocta. Veľa pre mňa znamená, že si po prvý raz oblečiem seniorský národný dres,“ tvrdí odchovanec nitrianskeho hokeja.

Pohrávali ste sa už dlhšie s myšlienkou, aké by to bolo reprezentovať Slovensko na domácom štadióne v Nitre?
Áno, myslel som na to, aké by to bolo krásne, keby to vyšlo. Už dlhšie mám obstojnú formu a navyše, hrá sa u nás v Nitre… Dúfam, že nesklamem dôveru trénerov ani fanúšikov.

Kedy ste sa dozvedeli, že figurujete v nominácii?
Že som v širšej nominácii som vedel už dlhšie, ale bol som vo výbere pre oba turnaje. Takže som nevedel, či ma pozvú na ten domáci alebo do olympijského výberu, ktorý sa predstaví v Rakúsku. Bol som vo veľkom očakávaní, ako to dopadne. Dozvedel som sa to v utorok počas obeda od kamarátov a najbližších, ktorí mi volali a gratulovali. Nebudem skrývať, potešilo ma to.

Nádejní reprezentanti zväčša dostávajú prvú príležitosť v národnom tíme skôr. Stále ste verili, že raz príde pozvánka aj vám?
Veril som tomu, prečo nie? Každý túži po národnom tíme, chce si zahrať s dvojkrížom na prsiach. Je to odmena za výkony, ktoré predvádzate v klube. Ostatné dve sezóny ich mám stabilné, takže som čakal, či si ma tréneri všimnú. Vyšlo to. Som rád, že dostanem šancu.

Nenalomilo vašu vieru ani to, že po vás tréneri nesiahli počas minulej sezóny, keď ich možnosti obmedzoval štrajk viacerých elitných hokejistov?
Nikdy som nad tým nerozmýšľal v rovine, že teraz by som mal dostať šancu, lebo si to zaslúžim. Nehneval som sa na to, že si ma tréneri nevybrali. Rozhodujú sa podľa svojho presvedčenia. Niekto im do mužstva pasuje, iný nie. Som tam a spravím všetko preto, aby som ukázal, že som si pozvánku zaslúžil. Som zvedavý, aké to bude.

Budete na nitrianskom štadióne obzvlášť nervózny?
Bude to pre mňa veľká udalosť a verím, že si to spolu so mnou užijú aj naši najlepší fanúšikovia. Budú radi, že majú možnosť vidieť národný tím a iste nezabudnú, že som tam aj ja z Nitry. Očakávam, že budem mať zimomriavky.

Spomeniete si pri tejto príležitosti na vaše účinkovanie na juniorskom šampionáte v Česku 2008?
Mali sme tam veľmi ťažkú skupinu s Kanadou, Švédskom aj domácimi Čechmi. Nehrali sme zle, boli to vyrovnané zápasy. Zdolali sme Dánov, so Švédmi sme prehrali o gól, s Kanaďanmi 0:2 a Čechom sme podľahli o tri. Vtedy postupovali ďalej len tri tímy, takže sme museli hrať o záchranu, ale tie súboje sme už zvládli. Užil som si to vtedy. Bolo to dávno, už je to skoro desať rokov… Odvtedy som v reprezentácii nebol, tak som rád, že som sa tam teraz dostal.

V Tipsport Lige sa s Nitrou stále držíte v prvej trojke s Košicami a Banskou Bystricou. Vládne v klube spokojnosť?
Pre fanúšikov je len dobré, že liga je vyrovnaná. Je to nabité hore, v strede aj dole. Poradie sa mení po každom kole. Škoda, že sme zaváhali v Banskej Bystrici, mohli sme sa vyšvihnúť na čelo tabuľky. No nezahrali sme dobre, čo nás mrzelo. Držíme sa však stále v trojke a na súperov nenaberáme manko, čo je pozitívne.

Aký máte cieľ v základnej časti?
Hrá sa v nej najmä o výhodu domáceho prostredia pre play off. Vieme, že v našom prípade hrá domáci ľad veľkú úlohu, prostredie nám pomohlo aj v minulej sezóne. Aj preto by sme chceli ísť do vyraďovacích bojov z čo najvyššej priečky. Keď sa nejaká séria natiahne na sedem zápasov, nech hráme rozhodujúci doma a nie vonku.

Pobijú sa o titul len tri mužstvá alebo môže prísť v play off aj k prekvapeniam?
Je to šport a play off je vždy nová súťaž. Začína sa od nuly a každý si je tam rovný. Bude to záležať od aktuálnej športovej formy a ja pevne verím, že ju vygradujeme práve na marec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Slovák