Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Filip Lešťan: Švédi nám sedia viac. Len musíme strieľať

Štvrtý rok pôsobí vo Švédsku, o to viac sa teší na štvrťfinálový súboj s Tromi korunkami. Najbližšiemu súperovi má aj čo vracať, keďže vlani bol v drese slovenskej dvadsiatky pri vysokej prehre 0:6 v rovnakej fáze majstrovstiev sveta juniorov.

02.01.2017 06:00
Filip Lešťan Foto:
Filip Lešťan v zápase proti Rusku.
debata (4)

„Švédi sú veľmi dobrí s pukom a majú veľa technických hráčov. Musíme si dať pozor, aby s nami príliš nezatočili v obrannom pásme,“ tvrdí hokejový útočník HV 71 Filip Lešťan (19).

Vlani ste si Švédsko vo vylučovacej fáze turnaja priali. Aj teraz sa extra tešíte na vzájomný súboj?
Pre mňa to bude opäť zaujímavejšie, ako keby sme hrali proti akémukoľvek inému súperovi. Takže áno. Som rád, že nastúpime proti Švédom. Pred záverečným stretnutím v skupine s Ruskom sme vedeli, že môžeme v play off chytiť aj Dánov, ale nezameriavali sme sa na to. Chceli sme bez ohľadu na to vyhrať. No nevyšlo to.

V príprave ste s týmto súperom odohrali vydarený zápas a prehrali ho až v závere 3:4. Môžete z toho súboja ťažiť?
Mám pocit, že proti európskym tímom je to o čosi ľahšie než proti Kanade a USA. Aj Rusi boli dobrí korčuliari, ale hrať sa s nimi dalo. Čo však z toho, keď my takmer ani nevystrelíme na bránku. Mali sme len pár striel. Prečo sme nedotiahli prípravný duel so Švédmi do víťazného konca? Lebo sme nehrali 60 minút, ale len 58. Tvrdo nás za to potrestali.

V štyroch zápasoch strelilo Slovensko len šesť gólov. Neubíja mužstvo mizerná koncovka?
Nemáme v tíme strelcov. Skôr sa spoliehame na tímový výkon. V doterajšom priebehu šampionátu sme však toho, bohužiaľ, veľa nenastrieľali. A keď nestrieľame, ťažko môžeme dávať góly.

Na čo si musíte dať vo štvrťfinále najväčší pozor?
Švédi sú veľmi dobrí s pukom, majú veľa technických hráčov. Musíme si dať pozor, aby s nami príliš nezatočili v obrannom pásme. Určite bude dôležité streliť prvý gól, aby sme nedostali súpera na koňa.

Kľúčový súboj s Lotyšskom rozhodla vaša štvrtá formácia s Milošom Romanom a Markom Slobodom…
Povzbudilo nás to. Funguje medzi nami dobrá chémia. Boli by sme radi, keby nám vyšiel aj dôležitý zápas so Švédmi.

Ako ste prežívali zápas, ktorý ste museli vyhrať?
Brali sme ho ako každý iný. Šli sme doň s tým, že vyhráme. A vyhrali sme. Takže sme boli všetci veľmi radi, že to konečne vyšlo. Rýchlo inkasovaný prvý gól nás ešte viac nabudil a začali sme pracovať ako tím. Odpovedali sme štyrmi gólmi. Súper znížil až v závere, keď sme mali priveľa vylúčených a hrali príliš veľa oslabení.

Po zápase s Ruskom vás vyhlásili za najlepšieho hráča mužstva. Aký spomienkový predmet ste dostali?
Špeciálnu hokejku a sklenný puk. Je to príjemné, keď vás ocenia za výkon. Každého hráča to poteší. Tímový úspech – výhra nad Rusmi – by však bola nepochybne cennejšia.

Kedy ste mali po silvestrovskom zápase večierku a kedy ste si zapriali všetko dobré do nového roka?
Cesta zo štadióna do hotela bola dosť únavná. Hotel sme mali v centre a v uliciach bolo veľmi veľa ľudí. Trvalo to asi pol hodinu. Prišli sme okolo trištvrte na dvanásť a hneď sme mali večeru. O polnoci sme si pripili kolou a zaželali si šťastný nový rok. Potom sme šli spať, aby sme si oddýchli pred presunom do Montrealu a nachystali sa na štvrťfinále.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Lešťan