Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci vyrovnali negatívny rekord. Húska bol napriek 5 gólom oporou

Slovenskí hokejisti do 20 rokov vo svojom prvom zápase na majstrovstvách sveta juniorov domácej Kanade veľa problémov nenarobili.

28.12.2016 13:40
debata
zväčšiť Gólová radosť kanadských hokejistov pred... Foto: SITA/AP, Nathan Denette
Adam Húska Gólová radosť kanadských hokejistov pred slovenským brankárom Adamom Húskom.

„Javorové listy“ mali oproti otváraciemu súboju, v ktorom zdolali Rusko 5:3, omnoho ľahšiu cestu za víťazstvom. Slováci za celé stretnutie vystrelili na kanadského brankára Connora Ingrama len šesťkrát a vyrovnali tak negatívny rekord v počte striel za jeden zápas na juniorských šampionátoch. Ten doteraz držali Bielorusi, ktorí vyslali rovnako šesť striel ešte v roku 2000 na ruskú bránku.

Connor Ingram čelil pri svojej šampionátovej premiére v kanadskom drese dvom pokusom v prvej tretine, jednému v prostrednej časti atrom v záverečnom dejstve. „Je to výsledok toho, že chlapci predo mnou tvrdo pracovali. Ja som to mal ich zásluhou omnoho jednoduchšie. Ak sa to mojim spoluhráčom podarí zopakovať aj v ďalších stretnutiach, bude to super,“ povedal pre TSN Ingram, ktorého tento rok draftovala z tretieho kola Tampa Bay.

Pre 19-ročného Ingrama to bol najjednoduchší shutout v živote a v dobrej nálade po víťaznom stretnutí sa označil za najhoršieho hráča zápasu. Počas celých šesťdesiatich minút však nesmel stratiť koncentráciu. „Všetci brankári hľadajú svoje spôsoby, ako sa udržať v takomto pokojnom zápase. Musíte premýšľať o hre a byť stále pozorný.“ Paradoxom je, že čisté konto si udržal už v treťom zápase za sebou. Najprv to dokázal ešte vo WHL za svoj súčasný klub Kamloops Blazers a potom aj v prípravnom zápase už pred šampionátom.

Na rozdiel od kanadského brankára bol Slovák Adam Húska aj napriek piatim inkasovaným gólom veľkou oporou, keď zaznamenal 39 úspešných zákrokov. „Ja som sa cítil na ľade fajn, bol som v ohni striel, ale chytalo sa mi dobre. Kanada bola skutočne silná. Connora Igrama v bránke Kanady naši útočníci nezamestnali, ale na ich obranu musím povedať, že sa snažili maximálne vypomáhať v defenzíve, čo ich stálo nemálo síl,“ priznal pre SZĽH po úvodnom súboji na šampionáte ochranca slovenskej svätyne.

Mladí hokejisti prehrali na MS s Kanadou Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Slovenský brankár Adam Húska zasahuje po strele...

Pre Húsku sú to už druhé majstrovstvá sveta do 20 rokov, vlani sa Slováci s kanadským výberom nestretli. „Treba uznať že kanadskí chlapci si vedia gólové šance nielen pripraviť, ale aj ich zakončovať najrôznejším spôsobom.“ Slovenská brankárska jednotka však vie, že dôležité duely, v ktorých budú zverenci trénera Ernesta Bokroša potrebovať aj omnoho častejšiu útočnú aktivitu, ešte len prídu. „Ak ku kvalite defenzívy pridáme ofenzívnu odvahu, určite urobíme na šampionáte ešte dobrý výsledok,“ uzavrel Adam Húska.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS do 20 rokov #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov #kanadská hokejová reprezentácia do 20 rokov