Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhoduje hlava, nielen výkon, tvrdí Bokroš

Nemajú výrazné individuality svetového kalibru, preto sa spoliehajú najmä na pozornú defenzívu, spoľahlivých brankárov a kolektívny výkon.

27.12.2016 09:30
Ernest Bokroš Foto: ,
Ernest Bokroš.
debata

Slovenskí hokejisti do 20 rokov nastúpia v noci na svoj prvý zápas na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie. V Toronte ich o 2.00 čaká náročný vstup do turnaja. Sily si totiž zmerajú s favorizovaným domácim výberom Kanady. Na druhý deň narazia na druhý zámorský celok – USA.

Zverenci Ernesta Bokroša sa musia nachystať na búrlivú atmosféru. V prvom stretnutí budú zaplnené tribúny neúnavne hnať svojich dopredu. Pripraviť sa na takýto duel, najmä mentálne, je takmer neriešiteľná úloha. Svedčí o tom aj úvodný zápas mladých Slovákov spred dvoch rokov. Na konci sa síce tešili z obrovského úspechu a bronzových medailí, ale v prvom zápase ich Kanaďania rozobrali na súčiastky – 8:0.

„Všetci vieme, čo nás čaká - plné hľadisko a úžasná atmosféra - ale nemôžeme stretnutiu s domácimi prikladať príliš veľkú dôležitosť. Rovnako ani tomu s Lotyšskom. Pôjdeme krok za krokom a pokúsime sa vyhrať každý zápas,“ hovorí obranca Martin Fehérváry.

Mladíci spod Tatier aj teraz veria, že by v Toronte a Montreale mohli milo prekvapiť. Zhodujú sa, že do Kanady nešli len preto, aby zdolali outsidera B-skupiny Lotyšsko a zachránili sa medzi elitou. Túžia obrať trojicu Kanada, USA, Rusko o nejaký bodík a dobre sa naladiť pred štvrťfinále.

„Presvedčili sme sa, že na takýchto turnajoch rozhoduje okrem kvalitného výkonu najmä hlava. Mužstvo má svoju silu a musí veriť vo vlastné schopnosti. Na Lotyšov sa zodpovedne pripravujeme už od augusta. Poznáme ich každého hráča. Navyše ich uvidíme na turnaji v troch zápasoch ešte pred vzájomným súbojom,“ tvrdí tréner Ernest Bokroš.

Po dvoch minulotýždňových prípravných zápasoch (3:4 so Švédskom a 1:8 s Fínskom) oznámil konečnú nomináciu. Dostali sa do nej až traja sedemnásťroční mladíci – Fehérváry z Malmö a útočníci Ružička zo Sarnie a Miloš Roman z Třinca. Posledný z nich má vo výbere aj o dva roky staršieho brata – obrancu Michala.

Najskúsenejším hráčom je obranca Černák, nastúpi už na štvrtom šampionáte juniorov. Pred dvoma rokmi bol pri zisku bronzu aj Bondra, nechýbal v Bokrošovom výbere ani vlani. Zámorské médiá označujú za najväčší talent v slovenskom tíme Adama Ružičku.

„Chcem pomôcť tímu najviac, ako sa len dá. Patrím síce medzi najmladších, ale i tak túžim mužstvo potiahnuť. Pozrite sa na Connora McDavida. Je najmladší kapitán v NHL a je skvelý líder. Preto si myslím, že môj vek nemôže byť problém,“ cituje rodáka z Bratislavy oficiálny web šampionátu.

Realizačný tím sa musí zaobísť bez Samuela Bučeka, od ktorého sa čakala produktivita. Z nominácie ho vyradilo zranenie kolena z posledného prípravného súboja. Okrem neho sa s mužstvom rozlúčila ešte trojica útočníkov Žitný, Murín a Solenský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ernest Bokroš #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov