Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hľadajú hráčov pre osemnástku. Rusov zdolali po siedmich rokoch

Dobrý zápas a tesná prehra s USA, víťazstvo nad nepríjemnými Švajčiarmi a na záver nesmierne cenný skalp Rusov.

20.12.2016 10:00
Slovensko, Rusko Foto: ,
Momentka z mládežníckeho zápasu Slovensko - Rusko - Ilustračné foto.
debata

Hokejoví reprezentanti do 17 rokov sa na kvalitne obsadenom turnaji Chablais Hockeypre vo švajčiarskom Monthey postarali o veľké prekvapenie. V záverečnom stretnutí zdolali vďaka lepšie zvládnutému záveru rovesníkov z Ruska 3:2 a obsadili výbornú druhú priečku za Američanmi.

Víťazstvo nad mládežníckym výberom Ruska nie je pre mladíkov spod Tatier bežný výsledok. Dokonale o tom svedčí fakt, že sedemnástka nad rovesníkmi z tejto hokejovej veľmoci nevyhrala viac ako sedem rokov. Naposledy ešte v novembri 2009 v Trnave.

„Aj pre nás to bolo prekvapenie. Pred zápasmi v Monthey sme mali rešpekt, zvlášť po novembrovom turnaji, na ktorom sme podľahli Švajčiarom aj francúzskej osemnástke. S Rusmi sme sa predtým stretli štyrikrát a všetky stretnutia sme prehrali. Súper hral vždy v inej zostave, ale netrúfol by som si povedať, či bol teraz v silnejšom alebo slabšom zložení. Rusi majú nesmierne širokú základňu, postavia aj tri výborné tímy. To by sme my len ťažko zvládli. Isto mali aj teraz v kádri hráčov, ktorí sa predstavia v budúcej sezóne na MS do osemnásť rokov,“ hovorí tréner sedemnástky Viliam Čacho.

Viliam Čacho. Foto: Youtube
Viliam Čacho Viliam Čacho.

„Všetci ruskí hráči dobre korčuľujú, sú silní na puku a mnoho z nich má výborné fyzické parametre. Ich tréneri si môžu vyberať podľa nielen podľa kvality, ale aj somatotypu či držania hokejky,“ približuje možnosti ruských trénerov.

Potvrdzuje, že jeho zverenci si víťazstvo nad silným súperom poriadne užili. "Dali do toho všetko a odmenou im bol cenný výsledok. Málokedy som u nich videl také odhodlanie a toľko zblokovaných striel. Všetci išli na hranicu svojich možností, o to bola ich radosť väčšia.

Vidieť, že sa na nich od začiatku sezóny už čosi nalepilo. So silnými súpermi dokázali spočiatku odohrať len jednu alebo dve dobré tretiny. Potom sme dostali viac gólov za pár minút a bolo po zápase. Teraz udržia koncentráciu a vydržia korčuľovať plných 60 minút. Keď sa k tomu pridali dobré výkony brankárov a trošku šťastíčka, dosiahli sme na turnaji pekné výsledky," vysvetľuje bývalý útočník a v súčasnosti mládežnícky tréner.

Hoci každý dobrý výsledok poteší a zvýši sebavedomie nádejných hokejistov, priorita jeho práce je iná.

„Základom je vychovať budúcich reprezentantov pre osemnástku, dvadsiatku či seniorský národný tím. Preto chceme zmapovať čo najviac hráčov pre potreby trénera osemnástky. Samozrejme, máme aj nejaké výsledkové ciele a podľa toho aj skladáme mužstvo na jednotlivé turnaje. Je pre nás veľké plus, že na tejto úrovni sa pravidelne stretávame aj so súpermi z najvyspelejších hokejových krajín,“ dodáva Čacho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia do 17 rokov