Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner hokejistov na sánkach: Obdivujem, ako sa prekonávajú

Ako dlhoročný funkcionár klubu v Dolnom Kubíne pred šiestimi rokmi narazil na partiu šiestich mužov, ktorí si ťažký životný údel spríjemňovali na ľade. Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie na sánkach (sledge) Miroslav Dráb vtedy ani len nepomyslel, že jeho zverenci raz vybojujú medailu zo svetového fóra.

07.12.2016 11:00
Sledge hokej Foto:
Slovenský národný tím.
debata

„Telesne hendikepovaní ľudia sa snažia zaradiť do života a hľadajú si ľahšiu cestu. Chalani sú výnimkami. Hokej na sánkach je studený šport a veľká drina. Keď ich vidím tvrdo pracovať na tréningu, sám som z toho unavený,“ priznáva Dráb. So svojimi zverencami vybojoval na nedávnych majstrovstvách sveta B-kategórie v japonskom Tomakomai bronzovú medailu. Vďaka nej sa predstavia na kvalifikačnom turnaji o postup na zimné paralympijské hry 2018 v juhokó­rejskom Pjongčangu.

Spojila ich webstránka

Terajším kapitánom a prvým slovenským hokejistom na sánkach, ktorý hral v prestížnej českej lige, je Peter Štít. Jeho stretnutie s Drábom v roku 2010 odštartovalo budovanie slovenskej reprezentácie.

„Klub potreboval webovú stránku, a tak som ho oslovil. Dali sme sa do reči a neskôr priznal, že sa na zimáku stretáva s partiou chalanov. Bol som sa na nich pozrieť, veľké oči som však nemal. Nikdy by som nepovedal, že z toho niekedy vznikne národné mužstvo,“ chlapsky priznáva rodák z Prievidze, ktorý na Orave pôsobí už osemnásť rokov.

Z poltucta nadšencov okolo Štíta sa neskôr niektorí zúčastnili MS 2013 v Nagane, kde Slováci obsadili solídne piate miesto.

„Náš výsledok v Tomakomai mnohí vnímajú ako tretie miesto zo štyroch. Tím urobil oproti ostatnému šampionátu spred troch rokov obrovský pokrok. Predskočili sme niekoľko krajín, ktoré sa podujatia radšej nezúčastnili. Vedeli, že o postupové miesto budeme bojovať len my s Veľkou Britániou,“ vysvetľuje s úsmevom.

Chcú vzbudiť záujem

Sledge hokej v slovenských podmienkach jazdí na tenkom ľade. Tridsaťsedemročný kouč si uvedomuje, že víťazstvo 5:1 nad Britmi v súboji o bronz pomohlo reprezentácii najmä psychicky.

„Prehra by pravdepodobne znamenala koniec reprezentácie. Verím, že po tomto úspechu vzbudíme záujem u hendikepovaných ľudí, ktorí by si chceli hokej na sánkach zahrať,“ nádejá sa. Realizačný tím má v sledge hokeji omnoho viac povinností. Je zložený z viacerých odborníkov, musia riešiť rôzne útrapy zdravotne postihnutých hráčov.

„Chalani vo svojom živote zvádzajú mnohé bitky. Vrátili ma do reality, vďaka nim si viac vážim život a neriešim žabomyšie vojny. Majú kŕče, bojujú so psychickými problémami a napriek tomu odovzdajú na ľade maximum. Hokej im prináša radosť v takých náročných životných situáciách, ktoré si ani nevieme predstaviť,“ vraví s obdivom.

Vrchol? Rozoberali videozáznam

Na MS B-kategórie Slováci naplnili stanovený cieľ a pridali aj čosi navyše. S favorizovaným Českom prehrali 0:3, Japoncom podľahli 1:3. Obe krajiny patria do vyššej výkonnostnej skupiny a nemali by chýbať na paralympijských hrách.

„Pred zápasom o bronz si sami zapli video a rozoberali predošlý duel. Jeden druhému povedali, kde urobili chyby. Pripravili sa sami. Pre mňa to bol vrchol sledge hokeja na Slovensku.“

Vďaka spolupráci Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a Slovenského paralympijského výboru (SPV) môžu každý utorok trénovať zadarmo v Dolnom Kubíne, centre reprezentácie. Prezident SZĽH Martin Kohút prisľúbil marketingovú pomoc pri prípadnej organizácii šampionátu v sledge hokeji 2019 počas seniorských MS na Slovensku.

„Chalani majú čo ponúknuť aj seniorskej reprezentácii. Niekedy počúvam dôvody reprezentantov, kvôli ktorým neprídu na zraz. Keď si to porovnám s tým, čo zažívam s mojimi zverencami, len nad tým krútim hlavou. Hovorím si, že hokejisti nemajú žiaden problém. Ráno vstanú a môžu trénovať,“ poukazuje Dráb na časté ospravedlnenky.

Odhodlanie jeho zverencom v boji o Pjongčang nechýba. „Na paralympiádu postupujú tri mužstvá z kvalifikácie. Určite sa na ňu svedomito pripravíme a zabojujeme. O motiváciu sa neobávam, tá bude na najvyššej úrovni,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sledge hokej #Miroslav Dráb