Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pätoprstý: Prehry sú ubíjajúce, ale veľa sme sa v lige naučili

Z dvadsiatich zápasov vyhrali len dva, strelili dvadsať gólov.

05.12.2016 11:00
Denis Pätoprstý Foto: ,
Denis Pätoprstý prichádza na zraz reprezentácie.
debata

Zmyslom účinkovania reprezentačnej dvadsiatky v Tipsport Lige je však najmä pripraviť hráčov, ktorí by inak asi nedostali šancu hrať seniorský hokej, na blížiace sa majstrovstvá sveta juniorov. Ako to zverenci Ernesta Bokroša zvládnu, ukáže až ich účinkovanie v Kanade na prelome rokov. „Tréner nám vysvetľoval, že v lige hráme proti skúsenejším hráčom a preto musíme počítať s tým, že prehier bude výrazne viac ako víťazstiev,“ tvrdí útočník Denis Pätoprstý (19). Do projektu sa zapojil po troch sezónach v Mladej Boleslavi.

Čo vám dali zápasy v najvyššej domácej súťaži?
Väčšina z nás hrala predtým len juniorskú súťaž, čo sa plne ukázalo hneď v prvých zápasoch. Seniorský hokej je chytrejší, hoci sa v ňom menej korčuľuje. No hráči sú silnejší, rozumnejší a vedia si šikovnejšie nahrať. Prvé zápasy sme prehrávali dosť vysoko najmä z tohto dôvodu. Pôsobením v extralige sme získali potrebné skúsenosti i väčší rozhľad. Naša hra sa v ostatných súbojoch zlepšovala. Škoda, že v súťaži nepokračujeme ďalej, možno by sme tých prekvapení pripravili aj viac.

Nedávali ste góly. Prečo?
Slabá efektivita nás trápila celú sezónu a poriadne sme na to doplácali. V prvých zápasoch sme si šance ani nevytvárali, keďže súper bol takmer celý čas na puku. Postupom času sme sa do nich začali dostávať, no zakončovali sme príliš zbrklo. Tréner nám hovoril a ukazoval, čo máme robiť, ale na ľade sme už my, nie on. Veľa času sme venovali nácviku presiloviek. Robili sme rôzne cvičenia na rýchlosť, tvrdosť a presnosť zakončenia, ale v zápasoch to nevychádzalo. Nepočkali sme si na správny okamih a dávali sme si nepresné prihrávky.

Čo to robí s hráčmi, že sa nik z vás výraznejšie bodovo nepresadzuje?
Je to veľmi nepríjemné na psychiku. Všetci sme čakali, že strelíme nejaký zlomový gól, po ktorom sa chytíme. Aspoň niekto sa dostane do formy a bude mu to padať. No prakticky nikomu sa to nepodarilo. Bolo to veľmi ubíjajúce.

Ako teraz získať späť potrebné sebavedomie?
Dúfam, že nás naštartoval už posledný tipsportligový zápas so Zvolenom, ktorý sme vyhrali 2:1. Na záverečnú prípravu prídu medzi nás ďalší hráči z Európy, zvýšia konkurenciu. Zmena bude aj v tom, že nás už potom čakajú súboje s juniormi a nie mužmi. Všetci dúfame, že to bude lepšie.

Ako vidíte vlastnú šancu prebojovať sa do záverečnej nominácie?
Príde ešte dosť útočníkov. Dúfam však, že v môj prospech bude hovoriť to, že ma mal tréner celý rok pod dohľadom a presne vie, čo odo mňa môže očakávať.

Pôsobili ste v Česku. Do dvadsiatky ste šli práve z dôvodu účasti na MS?
V Mladej Boleslavi sa mi skončila zmluva. Prišla ponuka z dvadsiatky. Bral som to ako dobrú možnosť na adaptovanie sa v seniorskom hokeji prostredníctvom juniorského tímu. Ešte pred začiatkom sezóny som bol na skúške v Slovane, kde som podpísal dvojročnú zmluvu. Videl som zblízka vynikajúcich hráčov. Otvorilo mi to oči. Uvidíme, či po majstrovstvách sveta dostanem nejakú šancu aj v KHL.

V úvode prípravy na ostatné seniorské MS ste strávili týždeň s reprezentačným A-mužstvom. Čo to pre vás znamenalo?
Bolo to veľmi príjemné prekvapenie, keď sa mi tréner Bokroš ozval a dal mi túto príležitosť. Absolvovať týždeň s A-mužstvom bola skvelá skúsenosť. Verím, že ten týždeň ma posunul o čosi dopredu. Videl som, v čom mám najväčšie rezervy, na čom mám pracovať.

Aké sú ambície Slovenska na šampionáte?
Máme veľmi náročnú skupinu. Pokúsime sa s Kanadou aj USA uhrať čo najlepší výsledok, i keď to bude veľmi ťažké. Neviem, s akým kádrom prídu Rusi, no kvalitu budú mať istotne vysokú. Pokúsime sa s nimi odohrať čo najlepší zápas, prípadne prekvapiť. Na každom šampionáte je v skupine kľúčový jeden zápas – tentoraz to bude s Lotyšskom. Musíme ho vyhrať, aby sme šli do štvrťfinále a nemuseli hrať o záchranu. Taký je aj primárny cieľ. Ak sa dostaneme do štvrťfinále, mohlo by byť plus, že narazíme na európske mužstvo. V play off sa môže stať hocičo. S Fínmi aj Švédmi sa stretneme aj v rámci prípravy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Denis Pätoprstý