Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci v nájazdoch zdolali Kanaďanov. Rozhodol Dravecký

Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila aj vo svojom druhom vystúpení na Nemeckom pohári v Augsburgu, keď v sobotu zdolala Kanadu 4:3 po samostatných nájazdoch. V 51. vzájomnom zápase dosiahla 23. víťazstvo (bilancia 23 - 4 - 24).

05.11.2016 18:46
Jaroslav Janus, hokej MS Foto: ,
Jaroslav Janus.
debata (2)

Zverenci trénera Zdena Cígera sa proti kvalitnému zámorskému tímu, ktorý kouč Dave King zložil predovšetkým z hokejistov pôsobiacich v Kontinentálnej hokejovej lige, prezentovali kvalitným a sympatickým výkonom. Opäť bol oporou brankár Jaroslav Janus, ktorý vyriešil množstvo nepríjemných situácií. O slovenské góly sa z hry postarali Martin Gernát (1. gól v reprezentačnom drese), Andrej Kudrna (4. gól) a Adam Jánošík (2. gól).

V nájazdovom rozstrele sa presadil iba kapitán Vladimír Dravecký (13. reprezentačný gól). V tejto sezóne košický rodák skóroval v každom z troch zápasov a ak mal na drese kapitánske céčko, jeho tím ešte neprehral. Tímu spod Tatier v stretnutí nevychádzali presilové hry, pred brankárom Slovana Barrym Brustom v nich toho hráči veľa nevymysleli. Ziskom sobotňajších dvoch bodov sa Slovensko posunulo v tabuľke na 1. miesto.

Slováci zakončia svoje účinkovanie na Nemeckom pohári v nedeľu 6. novembra o 13.00 h duelom proti Švajčiarsku. „Z víťazstva máme všetci radosť. Bolo príjemné sledovať hru nášho mužstva. Hráči sa dali dokopy ako partia, navzájom sa povzbudzovali. Aj tí, čo sú v reprezentácii prvýkrát, sa súperov nezľakli a bolo ich vidieť,“ povedal tréner Slovenska Zdeno Cíger.

Slovensko – Kanada 4:3 po sam. nájazdoch (1:1, 2:1, 0:1 – 0:0, 1:0)
Góly: 11. Gernát (Kudrna), 32. Kudrna (Šedivý), 34. Jánošík (Čerešňák, T. Hrnka), rozhodujúci sam. nájazd Dravecký – 8. Clark (Petersen), 33. Ellison (Genoway, Szczechura), 48. Scott (Clark)
Vylúčení: 6:4 na 2 min, navyše: Čajkovský 10 min za nešp. správanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Hunnius, Rohatsch – Merten, Schwenk (všetci Nem.)
Nájazdový rozstrel: Skokan nepremenil – 0:0, Kozun nepremenil – 0:0, Hrnka nepremenil – 0:0, Lee nepremenil – 0:0, Dravecký premenil – 1:0, Szczechura nepremenil – 1:0.
Slovensko: Janus – J. Mikuš, Čajkovský, Gernát, Šedivý, Čerešňák, Jánošík, Trška – Dravecký, Cingeľ, Marcel Haščák – T. Hrnka, Suja, D. Skokan – Kudrna, Češík, Matoušek – Macík, Bortňák, B. Mráz
Kanada: Brust – Kinrade, Robinson, Genoway, Lee, Sigalet, McNeill, Lamb – Talbot, D. Roy, Kozun – Buck, Ellison, Szczechura – Clark, Holloway, Scott – Gordon, Matsumoto, Hamilton – Petersen

Kanaďania, nabudení víťazstvom nad Švajčiarskom, začali veľmi aktívne. Ich rýchly prechod cez stredné pásmo a následný výborný pohyb v útočnom pásme robil slovenským hráčom veľké problémy. V 8. min po závare pred bránkou vyhodili unavení Slováci puk len na zakázané uvoľnenie, potom prišla chyba pri vhadzovaní pred Janusom, Peterson našiel pred bránkoviskom nekrytého Clarksona, ktorý poľahky otvoril skóre.

Javorové listy pokračovali v aktivite a utvorili si aj ďalšie príležitosti. V 11. min sa podarilo Slovákom z prvej vážnejšej šance vyrovnať. V prečíslení našiel Kudrna ideálne zozadu nakorčuľujúceho si Gernáta, ktorý namieril pod hornú žrď.

Po góle sa zverenci Zdena Cígera už viac osmeľovali a Barry Brust musel niekoľkokrát zasahovať. Slovenský tím zasa viackrát podržal Jaroslav Janus. V 22. min prešiel puk po aktivite Suju a Hrnku za bránkovú čiaru, ale rozhodcovia gól neuznali. Na opačnej strane sa Kanaďania dostali do prečíslenia štyroch na jedného, ale Clark minul pri strele bránku.

Po sérii šancí zámorského tímu unikol počas vlastného oslabenia Kudrna a strelou k protiľahlej pravej žrdi poslal svoj tím do vedenia. Začal tým gólovú prestrelku: po 39 sekundách už bolo vyrovnané, keď sa pred bránkou najlepšie zorientoval Ellison. O ďalších 40 sekúnd už Slováci opäť viedli, keď Jánošikovu strelu tečoval za chrbát Brusta jeden z jeho spoluhráčov.

Hra mala spád, prelievala sa zo strany na stranu. Kanaďania boli strelecky aktívnejší a v úvode tretej tretiny aj vďaka dlhej presilovke štyroch proti trom a následne ďalšej piatich proti štyrom zavreli súpera pred Janusa. Brankár Litvínova sa však nenechal prekvapiť.

Brust bol dlho bez práce, kanadskí hráči robili všetko preto, aby vyrovnali. Podarilo sa to až aktívnemu Scottovi, ktorý využil chybnú slovenskú rozohrávku a vďaka dôrazu po obtočení bekhendom poslal puk tretíkrát do siete. Slováci dokázali vyrovnať hru, aj keď väčšia aktivita bola na hokejkách ich súperov.

Kanaďania mali výborné vhadzovania, väčšinou ich vyhrávali a najmä po buly v útočnom pásme nasledovala rýchla strela na bránku. Do konca riadneho hracieho času sa už skóre nezmenilo. Dramatické predĺženie neprinieslo rozhodnutie, Kozun v ňom trafil len hornú žŕdku. V nájazdovom rozstrele sa presadil zo šestice hráčov iba Vladimír Dravecký.

Hlasy:

Zdeno Cíger (tréner Slovenska): „Z víťazstva máme všetci radosť. Bolo príjemné sledovať hru nášho mužstva a zodpovedný prístup každého jednotlivca. Hráči sa dali dokopy ako partia, navzájom sa povzbudzovali. Aj tí, čo sú v reprezentácii prvýkrát, sa súperov nezľakli a bolo ich vidieť. Chalani sú teraz namotivovaní, zajtra chcú dosiahnuť dobrý výsledok proti Švajčiarom. Pred duelom o prvenstvo si veria, hráme však dosť zavčasu, musia si dobre oddýchnuť. Urobíme všetko, aby sme boli úspešní.“

Vladimír Dravecký (kapitán Slovenska, autor víťazného gólu): „Sme veľmi dobrá partia, čo potvrdzujeme od začiatku turnaja. Je jedno, kto strelí víťazný gól, dôležité sú body. Dodržiavali sme systém, výhra nad Kanadou je cenná. Sme šťastní, že sme vyhrali obidva zápasy.“

Martin Gernát (obranca Slovenska, autor prvého gólu): „Andrej Kudrna mi skvele načasoval prihrávku. Myslel som si, že bude strieľať už on, ale napokon v poslednej chvíli mi poslal puk priamo na hokejku. Videl som, že brankár Brust je v pokľaku, je tam otvorený priestor, trafil som presne. Spoluhráči mi odložili aj puk, ktorý mi bude pripomínať premiérový zásah v reprezentácii.“

Výsledok druhého sobotňajšieho zápasu:
Švajčiarsko – Nemecko 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)
Góly: 5. Herren (Haas, Martschini), 38. Schäppi (Rod) – 26. Krämmer (Hospelt, Brandt), 46. Pföderl (Raedeke), 49. Reul (Pföderl)

**Tabuľka: **
1. Slovensko 2 1 1 0 0 7:4 5
2. Kanada 2 1 0 1 0 6:4 4
3. Nemecko 2 1 0 0 1 4:5 3
4. Švajčiarsko 2 0 0 0 2 2:6 0
2 debata chyba