Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na zohrávanie nie je čas. Chceme zvíťaziť, vraví Hudáček

S dvomi legionármi zo Švédska, tromi nováčikmi a viacerými menej skúsenými hráčmi odštartuje v piatok slovenská hokejová reprezentácia svoje prvé vystúpenie na Nemeckom pohári v Augsburgu (od 19.30 proti Nemecku, priamy prenos vysiela Dvojka).

04.11.2016 08:00
július hudáček, slovensko, puk, hokej Foto: ,
Slovenský brankár Július Hudáček sleduje letiaci puk.
debata

Jednou z ôpor by mal byť brankár Örebro HK Július Hudáček (28). „Viacerí spoluhráči budú na medzinárodnom fóre zbierať cenné skúsenosti,“ vraví.

Čo hovoríte na súperov, ktorí vás preveria na Nemeckom pohári?
Pozrel som si súpisky všetkých troch tímov. Nemci aj Švajčiari to poriadne omladili, Kanaďania vybrali to najlepšie, čo momentálne v Európe majú. Je tam veľa hokejistov, ktorých poznám zo švédskej ligy, doplnili ich aj hráči z KHL. Sú lídrami svojich mužstiev, darí sa im zbierať body.

V slovenskom výbere sú traja nováčikovia a viacerí menej skúsení hráči. Bude to pre nich náročná previerka?
Bude to pre nás výborný turnaj. Viacerí z nich budú na medzinárodnom fóre zbierať nové a cenné skúsenosti. Je na nás starších, aby sme im v niektorých veciach pomohli. Musíme vytvoriť súdržný kolektív. Máme nabitý program. Popri ligových povinnostiach niektorí bojujú aj v Lige majstrov. Čakajú nás tri stretnutia za tri dni. Treba sa s tým popasovať.

V reprezentácii sa po dva a pol roku objavil aj Jaroslav Janus. Sledujete, ako sa mu v Litvínove darí?
Brankári, ktorí patríme do širšieho reprezentačného výberu, spolu komunikujeme. Občas si spolu s Jarom Janusom, Janom Lacom či Braňom Konrádom vymeníme pár správ. Navyše, s Jarom to má pre mňa od detstva špeciálnu príchuť…

Prečo?
On je z Prešova, ja zo Spišskej Novej Vsi. Odmalička sme boli rivalmi, chytávali sme proti sebe. Som rád, že sa po náročnejších sezónach, ktoré mal, vrátil späť do reprezentácie. Je vynikajúci gólman, som rád, že sa mu darí. Pevne verím, že sa z Litvínova ešte posunie vyššie a zachytá si opäť v KHL. Rozhodne na to má.

Slovenským brankárom sa v poslednej dobe darí. V českej lige chytá poltucet, vo Fínsku si prvé štarty za KalPu Kuopio pripisuje Denis Godla. Vnímate rastúcu konkurenciu v bránkovisku?
Je to len dobre, posunie nás to vpred. Myslím si, že slovenská brankárska škola ide hore. Je dôležité, aby na nás nadviazali aj mladšie ročníky. Keď začínala naša generácia, boli sme takými samoukmi. Musíme teraz chlapcom pomôcť a poradiť im. Verím, že sa rozšíria brankárske školy, ktoré sa budú viac zameriavať na ich špeciálne trénovanie. Verím, že nás v maskách bude čoraz viac.

Aké má Slovensko ambície na turnaji?
Každé mužstvo ho chce vyhrať. Bude to veľmi náročné. Nie je tu čas na nejaké zohrávanie, na to sme mali tri tréningové dni v Bratislave. V zápasoch chceme uspieť a zdvihnuť nad hlavu trofej pre víťaza Nemeckého pohára.

V akej nálade ste prišli na reprezentačný zraz?
V dobrej. S bratom sa nám v klube individuálne darí a pomaly sa rozbieha aj celý tím. Po slabšom úvode a troch prehrách sme sa zdvihli a začali vyhrávať.

Zmenilo sa niečo oproti zlému začiatku?
Z osobných dôvodov odstúpil tréner Kent Johannson. Myslím si, že nás táto zmena naštartovala. Na druhej strane, všetky zápasy – či sme ich vyhrali alebo nie – boli veľmi tesné. Posilnilo nás to. Sme odolnejší v záveroch stretnutí a dokážeme ich dotiahnuť do víťazného konca.

Aký je nový tréner?
Vedenie to urobilo tak, že po Johannsonovi prevzali mužstvo jeho asistenti Lars Ivarsson a Johan Tornberg. Uvidíme, či príde nový tréner. Začali sme hrať lepšie, takže zatiaľ je ohľadom nového kouča ticho.

Libor je najlepším strelcom tímu (7 gólov) a najproduktívnejším hráčom súťaže (16 bodov). Vy ste najvyťažovanejším brankárom švédskej SHL s priemerom 2,25 gólu na zápas pri úspešnosti zákrokov 92,48 %. Vyhovujú vám pozície lídrov tímu?
Myslím si, že na to sú legionári. Mali by mužstvo ťahať. Libor má 26, ja som o dva roky starší. Sme v ideálnom hokejovom veku. Snažíme sa naše roly napĺňať. Zatiaľ nám to ide veľmi dobre. Verím, že v tom budeme pokračovať aj naďalej.

Örebro je na 11. priečke, na tretí Färjestad stráca 9 bodov. Je liga vyrovnaná?
Áno, svedčia o tom aj naše výsledky. Drvivá väčšina zápasov sa skončila rozdielom jedného-dvoch gólov. Ligu vedie Karlskrona, čo je obrovské prekvapenie. Hrá defenzívny štýl hokeja so štyrmi brániacimi hráčmi v strednom pásme. Za zápas má 10–12 striel a aj tak nejako vyhrajú. Predpoklady odborníkov sú nateraz úplne naruby.

Aký je cieľ Örebra na túto sezónu?
Naša liga je krásna v tom, že každý môže zdolať každého. Nič nie je jasné dopredu. Chceli by sme postúpiť do play off. Už úvod ligy ukazuje, že to budeme mať nesmierne ťažké.

Kedy predvediete s Liborom spoločnú HudaShow?
Neviem. (smiech) Teraz vyhrávame najmä u súperov. No ak pred Vianocami doma zvíťazíme, niečo vymyslíme…

Čo napríklad?
Asi niečo s vianočnou tematikou. Vezmem ho do vreca a povozím po ľade…(smiech)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Július Hudáček