Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skalický: Ak to mužstvu pomôže, zhodím rukavice

Len málokto urobil v bojkotom poznačenej sezóne taký progres ako on. Po neúspešnej skúške vo švédskom Örebre si na jej začiatku vybojoval zmluvu v Slovane Bratislava.

05.05.2016 08:00
MS do 20 rokov, Slovensko, Švédsko Foto: ,
Pavol Skalický a jeho veľká radosť po víťaznom góle na MS 20 ročných.
debata

Pavol Skalický (20) bol jedným z najpozitívnejších prekvapení slovenského zástupcu v KHL a niet divu, že sa objavil v záverečnej nominácii Zdena Cígera na majstrovstvá sveta v Rusku. „Dúfam, že som trénerov nesklamal. Verím, že ich dôveru splatím výkonmi na klubovej aj reprezentačnej úrovni,“ vraví bronzový medailista z MS do 20 rokov, ktorý patrí k siedmim nováčikom v seniorskom reprezentačnom dre­se.

Na začiatku sezóny ste to neúspešne skúšali vo Švédsku. Ako si na to spomínate?
V Örebre mi to síce nevyšlo, odohral som len jeden duel v najvyššej súťaži. Aj napriek tomu mi to dalo veľa. Švédska skúsenosť ma nakopla k tomu, aby som si zahral v kvalitnej súťaži. Vyšlo mi to napokon v Slovane.

Máte vďaka výkonom v jeho drese za sebou prelomovú sezónu?
Určite, bola veľmi dobrá. Hral som pravidelne KHL, po tvrdej príprave som si vybojoval miestenku na seniorský šampionát. Nesmiem sa s tým však uspokojiť. Chcem sa zlepšovať, čaká ma ešte veľa práce. Dúfam, že som trénerov nesklamal a verím, že ich dôveru splatím výkonmi na klubovej aj reprezentačnej úrovni.

Urobili ste obrovský progres. Čomu to pripisujete?
Sebadôvere. Hral som veľmi kvalitnú súťaž a vďaka tomu som si viac veril. Skúšal som veci, ktoré by som si predtým nedovolil. Stále je však čo zlepšovať, napríklad zakončenie a bodovú produktivitu.

Pomôžu vám skúsenosti zo Slovana na svetovom šampionáte?
Bude to iný hokej ako v KHL. Pribudne bojovnosť a prílišnú kombináciu nahradia tvrdšie súboje. Budem sa snažiť o svoju hru, ktorou by som mohol pomôcť mužstvu.

Počas roka ste nastupovali vo štvrtom útoku. Vyhovuje vám to?
Som mladý a musím sa prispôsobiť úlohám, ktoré mi tréneri zadajú. Som rád, keď hrám. Nezáleží na tom, či som v prvej alebo štvrtej formácii. V hociktorej odovzdám maximum. Časom sa možno prepracujem vyššie.

Spadol vám po dlhej príprave a definitíve účasti na MS kameň zo srdca?
A poriadny! (odfúkne si) Bol som tu od začiatku kempu. Veľmi sa teším, že som sa dostal do záverečnej nominácie.

Ste nováčikom v tíme. Aké úlohy, okrem hokejových, ste dostali?
Musím pomáhať masérom, zbierať puky po tréningu či počítať spoluhráčov v autobuse (smiech).

V play off KHL ste proti CSKA zhodili rukavice. Ste pripravený to zopakovať aj na MS?
Na šampionáte to bude trochu iné. Nesmiem sa nechať zbytočne vyprovokovať. Nemám s tým však problém. Ak to bude tím potrebovať a pomôže nám to, pôjdem do toho.

Čo môžu fanúšikovia od mladého mužstva očakávať?
Mali by sme hrať kolektívne a oduševnene. Piati vzadu aj vpredu. Sme vyvážený tím. Máme skúsených borcov aj dravých mladíkov. Musíme plniť trénerské pokyny čo najlepšie a odohrať celých 60 minút bez výpadkov. Vtedy prídu dobré výsledky a pekný hokej.

Práve výpadky vás v príprave sprevádzali. Ako sa im chcete vyhnúť?
Musíme hrať zodpovednejšie. Treba si na to dávať pozor, pretože môžeme prísť o dôležité body.

Na úvod šampionátu čakajú na Slovákov papierovo slabší súperi. Je to výhoda?
Začiatok turnaja veľa napovie. Najdôležitejší bude hneď prvý duel, ktorý musíme zvládnuť. Od neho sa odrazíme ďalej. Hokej sa vyrovnal, Maďari nás určite poriadne preveria. Hrajú zámorským štýlom, na ktorý sa teším. Bude dôležité, aby sme čo najskôr strelili úvodný gól a upokojili sa.

Nebolo by lepšie začať začať napríklad s Kanadou alebo USA?
To si nemyslím. Proti priamym konkurentom v boji o štvrťfinále budeme v plnej sile a môžeme nabrať sebavedomie pred súbojmi s favoritmi.

Na čo sa v Rusku tešíte mimo hokejového kolotoča?
Určite si pozriem Petrohrad. Bol som tam počas sezóny, no veľa času na jeho obhliadku som nemal. Mesto má bohatú históriu, je krásne. Rád si jeho pamiatky pozriem naživo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #KHL #HC Slovan Bratislava #Pavol Skalický