Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci o triedu lepší ako v Košiciach. Rusom podľahli až po nájazdoch

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali aj v sobotnom druhom zápase v rámci Euro Hockey Tour s Ruskom, tentoraz v Poprade 1:2 po samostatných nájazdoch. Ruskí hokejisti sa už v prvej tretine ujali vedenia gólom Galuzina v presilovke.

16.04.2016 18:12
Slovensko, hokej Foto: ,
Slovenská radosť z gólu Michala Sersena do siete Ruska.
debata (1)

Na začiatku záverečnej časti hry vyrovnal Sersen. V riadnom hracom čase a ani v následnom päťminútovom predĺžení už gól nepadol. O víťazovi duelu tak rozhodovali až samostatné nájazdy.

Slováci nepremnili ani jeden, z ruských hokejistov bol úspešný Gusev. Pre oba tímy boli zápasy v Košiciach a Poprade súčasťou prípravy na nadchádzajúce majstrovstvá sveta v ruských mestách Petrohrad a Moskva (6. – 22. 5.).

Slovensko – Rusko 1:2 po samost. nájazdoch (0:1, 0:0, 1:0 – 0:0, 0:1)
Góly: 41. Sersen (Réway) – 9. Galuzin (Jakovlev), rozh. sam. nájazd Gusev
Vylúčení: 4:7 na 2 min., navyše Dravecký (SR) a Ľubuškin (Rus.) 5+DKZ. Presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Kubuš, D. Konc – M. Korba, Gajan (všetci SR), 4640 divákov (vypredané)
Slovensko: Konrád – Meszároš, Sersen, Graňák, Švarný, Čerešňák, A. Jánošík, M. Rosandič, L. Kozák – Dravecký, Réway, Bartánus – Lušňák, Viedenský, L. Hudáček – Hrnka, T. Marcinko, A. Šťastný – Handlovský, Michal Hlinka, Skalický
Rusko: Šesťorkin – Ľubuškin, Jakovlev, Belov, Vojnov, Jarulin, Dyblenko, Pajgin – Averin, Galuzin, Apalkov – Dadonov, Šipačov, Gusev – Sannikov, Šalunov, Šumakov – Karpov, Loktionov, Kartajev

Od úvodného vhadzovania sa na úzkom ľade popradského zimného štadióna hral svižný hokej. Domáci reprezentanti hnaní vypredaným hľadiskom sa pustili do súpera snažiac sa odčiniť štvrtkový debakel z Košíc 0:6.

Prvú vážnu šancu mali však v polovici 6. min hosťujúci hráči. Dyblenko skúšal pozornosť Konráda v slovenskej bránke, ten si však pripravil betóny a neprekvapil ho ani teč Galuzina. V 8. min si išiel sadnúť na trestnú lavicu Viedenský a Rusom stačilo 65 sekúnd na otvorenie skóre zápasu.

Jakovlev s Galuzinom si na modrej čiare rýchlo niekoľkokrát vymenili puk, druhý menovaný vypálil a Konrád, ktorému Averin clonil výhľad, zaregistroval puk až za svojím chrbtom. Hostia mali aj potom viac z hry, ale skóre sa do prvej sirény už nezmenilo.

V úvode druhej tretiny prišiel drvivý tlak hostí. Hviezdou týchto minút bol domáci gólman Konrád. Keď ho Šipačov prekonal, puk zastavila žŕdka. Slováci sa zo zovretia vymanili až pri vylúčení Šumakova a hoci zamkli súpera v jeho obrannej tretine, Šesťorkina v bránke prakticky ani neohrozili. Aj potom sa viac hralo na ruskej polovici, hostia dobre bránili a hrozili rýchlymi a nebezpečnými kontrami.

V poslednej minúte Jánošík rozvlnil iba bočnú sieť ruskej bránky. Bodku za prostrednou tretinou dala už po záverečnom gongu pästná výmena Draveckého s Ľubuškinom, po ktorej sa už jej aktéri z kabín na záverečnú časť súboja nevrátili – arbitri ich vystúpenie ocenili päťminútovým vylúčením a osobnými trestami do konca zápasu.

Z tretej časti hry neuplynula ani celá minúta a slovenskí reprezentanti sa konečne dočkali gólového zápisu – vôbec prvého v tomto dvojzápase. V presilovke, keď trestnú lavicu zohrieval Loktionov za vylúčeného ruského gólmana ešte zo záveru druhej tretiny, sa o to postaral Sersen, ktorý využil prihrávku Réwaya a strelou popri Šesťorkinovej vyrážačke rozjasal hľadisko zimného štadióna. Hra sa prelievala zo strany na stranu, Rusi mali územnú prevahu, ale do konca riadneho hracieho sa už stav nezmenil.

Ani päťminútové predĺženie rozhodnutie neprinieslo, víťaza určili až samostatné nájazdy. V nich boli úspešnejší hosťujúci hráči, keď v druhej sérii Konráda v slovenskej bránke prekonal Gusev.

Hlasy:

Zdeno Cíger (tréner SR): "Hodnotí sa mi to lepšie, ako vo štvrtok po zápase v Košiciach. Som rád, že sa chalani vrátili k svojej hre, do svojho modelu. Bola tam tímová práca, disciplína, nasadenie, tak by to malo vyzerať aj v ďalších zápasoch. V dôležitých momentoch nás podržal brankár Braňo Konrád, to je ďalší pozitívny moment. Všetkým hráčom musím poďakovať, že predviedli to, na čo majú a čo od nich vyžadujeme.“

Branislav Konrád (brankár SR): "Začali sme rovnako ako vo štvrtok, hneď z prvej presilovky sme inkasovali. Zahrali to naozaj skvele. Mužstvo sa však nevzdalo, skvalitnili sme defenzívu. Psychicky nám pomohlo aj to, že puky, ktoré išli cezo mňa, skončili na žŕdkach a to nás upevňovalo v tom, že sa ten zápas dá ešte uhrať. Bol to výborný zápas, hralo sa rýchlo, hore – dole, vyhrať mohol hocikto. Mal som veľa roboty, čo je pre brankára vždy dobré. Remíza s Ruskom nám určite zdvihne sebavedomie. Môžeme špekulovať o tom, že sme mohli aj vyhrať, ale myslím si, že pred zápasom by sme takýto výsledok brali všetkými desiatimi. Musím poďakovať skvelému popradskému publiku, celý čas nás hnali dopredu, bolo to nádherné.“

Vladimír Dravecký (obranca SR): "Po štvrtkovej prehre v Košiciach sme si so spoluhráčmi sadli a predebatovali niektoré veci a zdá, že to padlo na úrodnú pôdu. Dnes sme nastúpili oveľa odvážnejšie, súpera sme od začiatku aktívne napádali, Rusi mali s tým evidentne problémy. Strelili nám v presilovke prvý gól, za ktorý brankár vôbec nemohol, ale myslím si, že z našej strany to bol veľmi dobrý výkon. Dnes sme ukázali charakter, bol to diametrálne iný výkon ako v prvom zápase. Mrzí ma, že som zápas po vylúčení nedohral, ale zhodiť rukavice v danej situácii bolo jediným riešením. Zdá sa však, že to naše mužstvo ešte viac nakoplo k aktivite, ktorá vyústila do vyrovnania.“

Michal Sersen (strelec jediného gólu SR, kapitán mužstva): „Bol to z našej strany úplne iný výkon ako v Košiciach a prinieslo to dobrý výsledok. To nás môže len tešiť. Uvedomujeme si, že musíme zlepšiť všetky herné situácie. Teší nás prvý bod v príprave, mohlo to byť aj víťazstvo, ale rovnako blízko sme boli aj k prehre. Všetci si uvedomujeme, že dávame málo gólov, verím, že v tomto pôjdeme hore. Dnes veľká pochvala patrí Braňovi Konrádovi, ktorý nás podržal. Na to môžeme a musíme nadviazať a postupne zlepšiť aj efektivitu.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia