Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Marcinko: Ukázať sa doma je motivácia navyše

Zápasy s Fínmi nevyšli slovenským hokejistom podľa predstáv. Obzvlášť druhý v Turku (prehra 1:6). O to viac sa skúsený center Tomáš Marcinko (28) teší na domáce stretnutia s Ruskom.

14.04.2016 08:00
Tomáš Marcinko Foto: ,
Tomáš Marcinko.
debata

„Chceme potešiť fanúšikov a uhrať aj dobrý výsledok,“ tvrdí center Pardubíc, ktorý reprezentoval Slovensko na majstrovstvách sveta 2014 a jeden duel (nešťastne sa v ňom zranil) odohral aj na olympiáde v Soči.

Nájdete na súbojoch vo Fínsku nejaké pozitíva?
V prvom zápase sme od druhej tretiny zahrali slušne. Škoda, že nám vôbec nevyšla prvá. Fíni v nej hrali nátlakový hokej, na ktorý sme nedokázali správne zareagovať. V odvete sme chceli nadviazať na záver prvého duelu, ale dostali sme góly po brejkoch či v presilovkách a už sa to s nami viezlo. To rozhodne nesmieme zopakovať v stretnutiach s Ruskom.

V čom je najväčší rozdiel medzi Fínmi a Rusmi?
V korčuľovaní sú oba tímy na vysokej úrovni. Rusi sú ešte silnejší na puku, ale nehrajú tak priamočiaro ako Fíni. Sú technickejší. Dnešný hokej je najmä o korčuľovaní a pohybe. Ak nám nebude chýbať, budeme sa uvoľňovať a ponúkať spoluhráčom, tak by sme mali zvládnuť zápasy lepšie.

Na domáce zápasy sa vždy tešia fanúšikovia aj hráči. Sú aj pre vás výnimočné?
Samozrejme, možnosť ukázať sa doma, je vždy extra motiváciou. Navyše, v tíme je veľa východniarov – z Popradu, Spišskej Novej Vsi či Košíc. Je príjemné, ukázať sa pred blízkymi a kamarátmi. V Poprade aj Košiciach bola v minulosti na zápasoch reprezentácie vždy skvelá atmosféra a prišlo veľa ľudí. Bonusom je teraz aj atraktívny súper.

Výsledky nebývajú v príprave najdôležitejšie. Diváci si ich však žiadajú…
Jasné. Každý zápas chceme vyhrať. Pozeráme sa aj na kvalitu súpera, ale každý je zdolateľný. Nemôžeme sa sústreďovať, či hráme s Fínmi, Rusmi alebo Francúzmi. Vždy sa snažíme hrať rovnako – na víťazstvo. To platí aj teraz.

V úvode prípravy hráte so silnými Fínmi a Rusmi, potom nasledujú papierovo slabší Francúzi a Nóri. Záleží vám na poradí zápasov?
Nám hráčom je to viac-menej jedno. Súperi sú na rôznej výkonnostnej úrovni a každý produkuje iný štýl hokeja, čo je pre nás dobré. Najdôležitejšie je, aby sme zdokonalovali náš systém. Vyskúšali si presilové hry a oslabenia, ktoré sú veľmi dôležitou súčasťou zápasov.

Cítiť v kabíne boj o miestenky v nominácii?
Každý to už má v hlave. Vieme, že ešte prídu chlapci, ktorí sú už viac-menej istí a nejaká obmena v kádri nastane. Všetci, ktorí sme tu, bojujeme o fleky. Preto sa treba trénerovi ukázať v každom súboji čo najlepšie. Dôležité je správne načasovať športovú formu.

Od pondelka máte dvoch nových spoluhráčov v útoku. Ako ste si sadli Bartánusom a Hrnkom?
Zdá sa mi, že pred dvoma rokmi sme v spoločnej formácii odohrali nejaké zápasy za Košice. Verím, že si budeme rozumieť. Snažíme sa zlepšovať v súhre a pokúsime sa to pretaviť aj do stretnutí s Rusmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Marcinko