Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jánošík: Šampionát v Ostrave mi zdvihol sebavedomie

Vlani získal s Košicami majstrovský titul a vydarenú sezónu vyšperkoval účasťou na majstrovstvách sveta v Ostrave. V lete sa Adam Jánošík (23) vrátil do českej extraligy, no už nie do Liberca, kde pôsobil od mládežníckych kategórií, ale do Chomutova.

31.03.2016 11:00
Adam Jánošík Foto: ,
Adam Jánošík.
debata

„Mám za sebou solídnu sezónu. Bolo by príjemné opäť sa dostať aj na svetový šampionát,“ tvrdí odchovanec spišskonovoveského hokeja.

Dlhšie ste pauzovali. Zapojili ste sa do prípravy už stopercentne zdravotne v poriadku?
Mal som trieštivú zlomeninu palca na ľavej ruke. Nejaký čas som sa dával dokopy. Trénovať som však mohol stále, takže fyzicky som na tom dobre. Len som nehral zápasy. Nastúpil som až v posledných dvoch v sezóne – vo štvrťfinálovej sérii s Libercom. O to väčšiu chuť mám teraz do hokeja. Som v poriadku a plne pripravený zabojovať o nomináciu.

V dvoch súbojoch s Libercom ste strelili gól a na ďalší prihrali. Naznačuje to dobrú formu pred blížiacim sa šampionátom?
Aj počas zranenia som sa snažil udržať vo forme. Oba zápasy mi vyšli, čo ma potešilo. Strelil som posledný gól Chomutova v sezóne. Po vyradení som sa už tešil medzi chlapcov. Do šampionátu ostáva ešte veľa času. Takže máme priestor nabrať kondíciu na záverečnú fázu. Azda bude všetko, ako má.

Prišli ste oveľa skôr ako pred rokom. V čom je najväčší rozdiel?
Vlani som nezažil úvod prípravy ešte bez zápasov. Prišiel som necelé tri týždne pred šampionátom a na druhý deň rovno nastúpil na súboj v Lotyšsku. Bol som v zápasovom tempe. Teraz budem viac trénovať. No myslím, že to je v podstate jedno. Nebude mi to extrémne vadiť. Vtedy sa všetko zbehlo rýchlo. Ani som nemal veľmi čas nad tým premýšľať a už sme cestovali do Ostravy. Teraz je to iné.

Čo hovoríte na veľkú konkurenciu v obrane?
Naozaj je veľmi veľká. No to je len dobre. My hráči to berieme tak, ako to je. Ideme sa pobiť o miesto a uvidíme, ako to dopadne. Je to len na trénerovi. Samozrejme, som optimista. Bez sebadôvery by to nešlo. Urobím všetko pre to, aby som si účasť na šampionáte zopakoval.

Čo vám dala účasť na MS v Česku?
Nabral som sebavedomie. Mohol som hrať s množstvom skúsených hráčov proti výborným súperom. Preniesol som to aj do klubovej sezóny. Je to najmä o hlave. Hralo sa mi vďaka tomu ľahšie. Prial by som každému hráčovi, aby si to aspoň raz v kariére vyskúšal.

Po úspešnej sezóne na Slovensku ste sa vrátili do Čiech. Správny krok?
Tým, že som absolvoval šampionát, sa všetko trochu zmenilo. Všetci sa na vás po majstrovstvách sveta pozerajú trochu inak. Dostanete iné úlohy. V Chomutove som sa cítil výborne. Odohral som v každom zápase veľkú porciu času a dalo mi to veľa.

Aká bola vaša pozícia v tíme?
Celú sezónu som hral druhú alebo prvú obranu. Plus všetky presilovky a oslabenia. V najdôležitejších minútach som bol zväčša na ľade, a to je pre napredovanie hráča veľmi dôležité.

Zaznamenali ste tri góly. Nemáli sa vám?
Vždy sa dá streliť viac gólov. Jednu sezónu to padá viac, druhú menej. V Košiciach som hral v presilovkách pred bránkou a dostával sa častejšie do šancí. V Chomutove som bol na modrej čiare a strely odtiaľ v súčasnosti väčšina brankárov chytá. No máme za sebou solídnu sezónu – mužstvo i ja. Som celkom spokojný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Jánošík