Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švehla: Hráči, ktorých sme skúšali, nesklamali. Staviame na nich

Radosť mu urobil návrat Martina Réwaya na ľad a potešila ho aj výmena Marka Daňa do Winnipegu. Generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Róbert Švehla (47) v najbližších dňoch osloví hráčov, ktorým sa už skončila klubová sezóna a počíta sa s nimi do prípravy pred majstrovstvami sveta v Rusku (6. až 22. mája).

01.03.2016 07:00
Róbert Švehla Foto: ,
ňRóbert Švehla.
debata

„Väčšinu z nich sme už odskúšali. Chlapcov poznáme a už nás asi málokto prekvapí natoľko, aby sa mohol dostať do širšej nominácie,“ tvrdí bývalý výborný obranca.

Kedy odštartujete prípravu na svetový šampionát?
Prvé sústredenie sa malo začať 21. marca v Bratislave, ale možno ho posunieme o týždeň dopredu. Rozhodne, či budú slovanisti trénovať v klube až do marca, čo má byť známe na utorňajšom mítingu s hráčmi. Chceli sme, aby sa k nim pridali aj iní hráči, s ktorými počítame do prípravy.

Máte už predstavu o zložení tímu pre MS?
Máme okruh hráčov, ktorých by sme chceli na šampionáte – tvoria približne 75 až 80 % a ostatných doplníme. Budeme oslovovať chlapcov, ktorým sa končí sezóna a zisťovať, či prídu do kempu. Predpokladám, že s tým by nemal byť žiaden problém.

Slovanistom sa skončila sezóna, postupne sa k nim budú pridávať aj ďalší. Koľko môžu teraz pauzovať?
Nejaké voľno určite dostanú. Od hokeja si treba trošku oddýchnuť, aby potom prišli plní sily a elánu. Samozrejme, nemôžu pauzovať tri týždne. Dohodli sme sa s kondičným trénerom Róbertom Berešom, ktorý sa im začne venovať. Treba ostať v kontakte s ľadom aj posilňovňou.

Aj z dôvodu bojkotu ste nemohli vyskúšať všetkých hráčov z Európy. Zavoláte do prípravy aj takých, ktorí neboli ani na jednom turnaji?
Ťažko to teraz povedať. So Zdenom Cígerom chceme dať väčšiu príležitosť mladšej generácii. Z hráčov, ktorých sme skúšali, nás ani jeden nesklamal. Preto začneme s nimi a uvidíme.

Brankár Ján Laco avizoval, že si musí premyslieť, či bude reprezentovať. Poznáte už jeho odpoveď?
Dohodli sme sa, že sa mu ozvem zajtra a povie mi, ako na tom je.

Tomáš Záborský potvrdil, že reprezentovať nechce. Budete sa s ním ešte rozprávať?
Už nie. Potvrdil mi, že aj po skončení bojkotu platí, že reprezentačnú kariéru ukončil. Oceňujem, že to povie priamo. Taký hráč nám bude chýbať, lebo vie dať gól, prihrať naň a iste by patril do prvých dvoch formácií. Na druhej strane nás celkom potešila výmena Marka Daňa do Winnipegu, klubu, ktorý pravdepodobne nebude v play off. Ak bude zdravý a prijme ponuku, mohol by sa k tímu pripojiť čo najskôr.

Debatovali ste už s hráčmi z NHL?
Nie, kontaktovať ich budeme až po skončení klubovej sezóny. Poznám to z vlastnej skúsenosti, chalani zatiaľ majú úplne iné starosti.

Minulý týždeň sa vrátil na ľad Martin Réway. Viete, ako je na tom zdravotne?
Hovoril som s jeho agentom. Mal teploty, tak bolo na vážkach, či nastúpi. Nakoniec hral. Som rád, že sa vrátil na ľad, je to pre nás dobrá správa. Čaká ho play off a pre hráča po zranení je každý zápas len plus. No pamätáme si aj to, že keď odišiel zo Sparty a dlhší čas nehral, prišiel na zraz a na Nemeckom pohári hral veľmi dobre.

V príprave na MS odohráte tradičných osem stretnutí. Ste spokojný so súpermi a sledom zápasov?
Príliš nie. No je to dané a ťažko na tom niečo meniť. Štyri zápasy s Fínmi a Rusmi sú hneď na začiatku, my ani súper nebudeme ešte v plnej sile. To mi trochu vadí. Lepšie by bolo, keby tieto zápasy boli na záver prípravy. Potom nás zas čakajú Francúzi, ktorých máme aj v skupine, čo tiež nie je ideálne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Švehla