Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Meszároš: V reprezentácii i doma na Slovensku pookrejem

Do Žiliny to mal z Novosibirska na zraz pred Slovakia Cupom najďalej, no i tak sa na návrat do národného tímu veľmi tešil.

11.02.2016 09:00
Andrej Meszároš Foto: ,
Slovenský reprezentant Andrej Meszároš.
debata

Popri stretnutí so spoluhráčmi stihol navštíviť aj najbližších v neďalekej Považskej Bystrici, čo mu padlo vhod. Na domácom turnaji, v ktorom hokejisti Slovenska obhajujú prvenstvo z vlaňajška, bude skúsený obranca Andrej Meszároš (30) kapitánom tímu.

Stotožnili ste sa už s pozíciou kapitána reprezentácie?
Je to pre mňa pocta, naposledy som bol kapitán ešte pred jedenástimi rokmi na majstrovstvách sveta dvadsaťročných. Pokúsim sa pomôcť chalanom v tom, čo budú potrebovať. Zatiaľ sme tu len čosi viac ako deň, takže na nejaké príhovory nebol čas. Možno si niečo povieme vo štvrtok v deň prvého zápasu. Na zraz som vôbec nešiel s tým, že budem kapitánom. Mohol ním byť ktokoľvek iný. Sú tu hráči, ktorí odohrali viac zápasov za národný tím.

Počas pôsobenia v NHL ste nemali možnosť chodiť na reprezentačné akcie počas sezóny. Je to príjemné spestrenie ročníka?
Je to zmena. Pomôže mi to psychicky. Je fajn prísť domov, stráviť nejaký čas s rodinou a so spoluhráčmi sa môcť porozprávať aj po slovensky. Samozrejme, priorita je národný tím. Prišli sme preto, aby sme hrali dobrý hokej. Som rád, že som tu. Vždy som rád reprezentoval.

Nemali ste problém s uvoľnením z klubu?
Nič mi nehovorili, ale viem, že niektoré ruské kluby s tým problém majú. Počul som, že keby nemal Slovan istý postup, tak by jeho hráči možno neprišli. Každý klub to rieši inak, som rád, že v Novosibirsku s tým nemali problém.

Zvykli ste si už v Novosibirsku?
Pár zápasov mi to trvalo, ale zvykol som si. Treba sa prispôsobiť trochu inému hokeju, trénerovmu systému i širšiemu klzisku. Už som adaptovaný a cítim sa super. Postupne ma začal tréner nasadzovať v dvoch lajnách, takže som trávil veľa času na ľade, hral aj presilovky a odvtedy je to v pohode. Vonku je trošku zima, aj mínus tridsať, ale zvykol som si.

Strelili ste už šesť gólov. Spokojný?
Nejaké góly a asistencie v štatistikách mám, ale v prvom rade som tímový hráč a ide mi najmä o výsledky mužstva. Je mi jedno, či dám gól alebo nie, dôležité je vyhrávať. Len víťazstvá sa počítajú.

V tabuľke Východnej konferencie Kontinentálnej hokejovej ligy patrí Sibiru tretia priečka. S tým vládne v klube spokojnosť?
Samozrejme, ale stále to môže byť aj lepšie. Na prvý Omsk strácame štyri body, hrá sa ešte o šesť. Prvý zápas po prestávke hráme práve v Omsku. Bude to náročné, ale do konca základnej časti ešte zabojujeme o čo najlepšie umiestnenie. Je dobré, že play off začneme doma, na vlastnom ľade hráme veľmi dobre. Lepšie ako vonku. Mohlo by nám to pomôcť aspoň v prvom kole. Potom uvidíme, čo bude ďalej.

Kto je pre vás favoritom na titul?
Ťažko tipovať, kto môže získať Gagarinov pohár. V našej konferencii patria medzi ašpirantov na celkový triumf Omsk, Magnitogorsk či Kazaň. Na západe sa najlepšie javia CSKA, Jokerit a Jaroslavľ. Play off je však iná súťaž a nikdy neviete, ako to vypáli.

Vo vyraďovacích bojoch nechýba ani Slovan. Ako hodnotíte jeho výkony a výsledky?
Nedávno sme proti nemu hrali a dá sa povedať, že sme vyhrali so šťastím. Slovanisti odohrali výborný zápas a postup do play off si naozaj zaslúžili. Hrali presne tak, ako sa má o play off bojovať. Teraz idú na CSKA. Budú to mať ťažké, ale podľa mňa favorita potrápia.

Aký silný výber Bieloruska sa proti vám vo štvrtok postaví?
Priznám sa, že súpisku súpera som nevidel, takže neviem, koľko hráčov z KHL má. Ono je to však úplne jedno. Musíme sa sústreďovať na vlastný výkon a robiť, čo nám tréneri nakážu.

Z Považskej Bystrice je do Žiliny na skok. Prídu vás do hľadiska povzbudiť blízki aj kamaráti?
Asi áno. Len dúfam, že majú vstupenky (smiech). Zatiaľ sa ešte dali zohnať. Rodina príde určite a kamaráti, ktorí budú mať čas, hádam tiež.

Cíger o Meszárošovi

Pri voľbe kapitána sme vychádzali z toho, čo majú hráči za sebou, z ich kvality i skúseností. Staviame mužstvo aj na mladšej generácii, ale Andrejov prínos a skúsenosti je dobré využiť. V ťažkých momentoch určite bude mať čo mužstvu dať. Zažil toho dosť v NHL aj na medzinárodnej úrovni, teraz pôsobí v KHL. Stále však len hľadáme, kto by bol najvhodnejší typ pre majstrovstvá sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Andrej Meszároš #Slovakia Cup