Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vopred sa nevzdávame, chceme ísť ďalej. Motivuje nás prehra z prípravy

V základnej skupine vyhrali len jeden zo štyroch zápasov, ale na postup do štvrťfinále to stačilo. Mladí slovenskí hokejisti si na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov dnes o 15.00 v prvom kole play off zmerajú sily s víťazom A-skupiny Švédskom.

02.01.2016 08:00
Filip Lešťan Foto:
Filip Lešťan v zápase proti Rusku.
debata (1)

„Prial som si, aby sme sa so Švédmi stretli vo štvrťfinále alebo v semifinále. Bude to ťažký zápas, ale chcem im ukázať, že sme lepší. Veľmi sa na stretnutie teším,“ vraví útočník Filip Lešťan (18), ktorý pôsobí už tretiu sezónu práve vo Švédsku. Po dvoch ročníkoch v mládežníckych tímoch Luley sa v lete presťahoval do HV 71, kde okúsil už aj atmosféru najvyššej seniorskej súťaže a Ligy majstrov.

Na čo si musíte dať vo štvrťfinále najväčší pozor?
Musíme hrať zo zabezpečenej obrany a dať si na Švédov pozor, lebo sú technicky zdatní, rýchli korčuliari a silní na puku. Je to pre nás najdôležitejší zápas turnaja, na ktorý sme sa celý čas pripravovali.

Čo by mohlo na súpera platiť?
Hlbší rozbor hry Švédov sme ešte nemali, ale základnom bude agresívna tvrdá hra a rýchly prístup k hráčom súpera. Ak budeme hrať jednoducho a rýchlo dopredu, môže sa nám to vyplatiť. Bolo by ideálne skombinovať úvod zápasu s Fínmi a druhú polovicu s Rusmi.

V zápase s Fínskom (3:8) mužstvo absolútne nezvládlo oslabenia, Fíni využili všetky štyri presilovky. Vyčítal vám tréner túto hernú situáciu?
S oslabeniami naozaj nebol spokojný. Bohužiaľ, robili sme v nich zbytočné chyby, ktoré vedeli Fíni dokonale potrestať.

Na Silvestra ste odohrali oveľa lepší zápas s Rusmi (1:2). Pomôže vám pred kľúčovým štvrťfinálovým súbojom?
Určite nám dodal kus sebavedomia. Videli sme, že môžeme aj so silným súperom odohrať dobrý zápas s tesným výsledkom. Hralo sa nám oveľa lepšie, než proti Fínom.

Vlani boli slovenskí mladíci pred štvrťfinále s Českom veľkí optimisti. Nesmierne verili vo vlastné schopnosti. Ste teraz v inej pozícii? Sú Švédi jednoznačný favorit zápasu?
Vôbec to tak neberieme. Do zápasu ideme s tým, že ho chceme vyhrať a ísť čo najďalej. (v pozadí sa ozve bojový krik slovenských reprezentantov) Všetci v kabíne sú tak naladení.

Napriek tomu musia doterajšie švédske výsledky, keď vyhrali s Kanadou aj USA, vzbudzovať rešpekt…
To áno, ale my berieme do úvahy aj prípravný zápas pred šampionátom, v ktorom sme prehrali 3:5. Dve tretiny sme nehrali dobre, v prvej vyložene slabo a takmer len v našom pásme, akoby sme sa súpera báli, no i tak sme dosiahli tesný výsledok. Motivuje nás to a dodáva nám nádej, že máme na nich a nemáme čo stratiť. Napriek tomu, že doteraz hrali na turnaji veľmi dobre.

Štvrťfinále odohráte v menšej helsinskej hale. Môže to mať nejaký vplyv na výsledok?
Nemal by to byť pre nás žiaden problém. Včera sme tam už trénovali. Pravda však je, že by sme sa radi vrátili do dvakrát takej veľkej Hartwall arény, kde vládla skvelá atmosféra.

Ako ste privítali príchod nového roka?
Večierku sme mali o desiatej večer, takže sme sa všetci stretli, podali si ruky a zaželali si všetko dobré do nového roka až v piatok na raňajkách. S rodičmi a kamarátmi som si však zavolal ešte v noci.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Lešťan