Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Handzuš: Dosiahli sme, čo sme žiadali. Je to začiatok dlhej cesty

Tréner slovenskej reprezentácie Zdeno Cíger môže skladať mužstvo zo všetkých hráčov, ktorí sú reálne k dispozícii. Aj túto myšlienku zdôraznil Michal Handzuš, líder bojkotujúcej skupiny hráčov, po včerajšom spoločnom podpísaní verejného záväzku. Igor Nemeček, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, súhlasil s požiadavkami hráčov, štrajk je minulosťou.

29.12.2015 07:00
Michal Handzuš Foto: ,
Michal Handzuš.
debata (17)

„Dosiahli sme, čo sme chceli: garanciu demokratických stanov a nových volieb na mimoriadnom kongrese hokejového zväzu v júni budúceho roka,“ uviedol spokojný Handzuš.

V čom nastal posun v porovnaní s nedávnou minulosťou?
Od začiatku sme mali jediný cieľ – demokratické stanovy a nové voľby. V septembri sme v návrhu pána prezidenta garanciu nových volieb nepostrehli, teraz ju máme – aj nových stanov a mimoriadneho kongresu. Ak to prezident zväzu nepresadí, verejne sa zaviazal, že odstúpi. To je to, čo sme žiadali a sme radi, že nám to vyšlo. Je to však len začiatok dlhého procesu. Vyvrcholí novou voľbou zväzových orgánov, ktorej bude predchádzať férová súťaž. V nej sa ukáže, kto je najlepší kandidát. Už teraz sa môžu potenciálni kandidáti pripravovať na to, aby predstavili najlepší projekt pre slovenský hokej.

Neláka vás kandidovať?
Nie. Od začiatku som hovoril, že nemám ambíciu byť prezidentom zväzu a ani pracovať na zväze.

Nemohlo prísť k dohode skôr? Teraz k nej prišlo necelých 24 hodín po zverejnení verejného záväzku a iniciatíve hráčov Chceme hrať…
Sformulovali sme jasnú ponuku, jednoduchú a zrozumiteľnú. Prezident Nemeček ju prijal, to je pre nás najdôležitejšie. Máme garanciu, že to, čo sme žiadali, príde. Zatiaľ sa nič nestalo, podpísali sme len papier. Oveľa dôležitejšie procesy budú nasledovať. Ak bude pán Nemeček opäť kandidovať, budeme to rešpektovať. Takisto budeme rešpektovať víťaza, ktorý vzíde z férovej predvolebnej súťaže.

Zmenili sa vaše vzťahy s pánom Nemečkom za polrok?
Neviem, komunikovali sme o týchto veciach. Z mojej strany môžem povedať, že šlo o vec, ktorej sme verili. Nebudem ďalej špekulovať, či sa vzťahy zmenili alebo nie. To ukáže blízka budúcnosť. Som hrdý na chlapcov, je tam 48 chalanov, ktorí boli pod veľkým tlakom verejnosti i médií, agentov. Verili správnej veci, držali sa toho. Som rád, že som bol toho súčasťou.

Je dohoda pre vás aj motívom vrátiť sa do slovenskej reprezentácie pred budúcoročnými majstrovstvami sveta?
(s úsmevom) Mojím motívom na celú sezónu je hrať stále lepšie a lepšie. Trošku sa to zlepšilo, ale stále to nie je také, ako by som chcel. Určite to nie je na reprezentáciu. Tá je vždy najvyšší cieľ. Ak budem mať na to a tréneri si to budú myslieť tiež, rád do reprezentácie prídem. Keď nie, tak to akceptujem takisto.

Súviselo zverejnenie verejného záväzku s výsledkami slovenskej reprezentácie na novembrovom Nemeckom pohári a decembrovom podujatí vo Švajčiarsku?
Vôbec nie, o to nejde. Je super, že chalani zahrali najmä vo Švajčiarsku, tréneri videli ďalších hráčov, ktorých majú v merku.

Vzťah s Michalom Sersenom, ktorý sa pridal k reprezentácii zo štrajkujúcej skupiny, ostáva rovnaký ako predtým?
S Mišom som volal, ozval sa mi. Akceptoval som to. Hrávame proti sebe v kluboch. Chalani, ktorí sme v reprezentácii, sa vieme na seba naštvať, keď chceme vyhrať zápas za svoje kluby. Keď prídeme do reprezentácie, ide všetko bokom. Toto je taký istý prípad.

Ostávate naďalej lídrom skupiny, ktorá bude ešte na niečom pracovať?
Dostal som od zväzu pozvánku do pracovnej skupiny na návrh stanov. Prijal som ju, budem jeden z tých, ktorí budú tvoriť nové stanovy, môžem to ovplyvniť. Predložíme ich legislatívnej komisii na schválenie. Jedna z našich požiadaviek v septembri bola, že sa chceme podieľať na zmene stanov. Túto možnosť sme dostali, využijeme ju. Budem spolupracovať s jedným renomovaným právnikom, ktorý mi bude radiť a pomáhať.

Právnici sú dnes drahí. Máte na to rozpočet?
Nie je to lacná záležitosť, je to však niečo, čo radi spravíme pre slovenský hokej, aby sme ho posunuli ďalej.

Pociťujete uspokojenie, prípadne úľavu, že kríza je zažehnaná?
Sme radi. Nik nebol nadšený bojkotom, všetci chlapci, ktorí podpísali vyhlásenie, predtým ukázali, že radi reprezentujú. Vždy to bola pre nás najvyššia méta. Vyhlásiť bojkot bolo veľmi ťažké a bolestné – aj pre našich fanúšikov. Ale bolo to potrebné, aby sa začali diať zmeny v slovenskom hokeji. Upadá, treba ho naštartovať. Začiatok môže byť v tom, že sa zmenia pravidlá tak, aby všetko fungovalo férovo. Z tohto pohľadu uspokojenie je. Sme radi, že toto obdobie je už za nami.

Verejnosť vás vníma ako lídra istej zmeny, ktorú ste rozbehli. Máte v skupine hráčov alebo ich podporovateľov vyhliadnutého kandidáta na prezidenta zväzu?
V júni budú nové voľby, kde bude férová súťaž a najlepší kandidát vyhrá – podľa toho, akú ponuku predloží. Je to veľký posun k tomu, aby možno prišli aj noví zaujímaví ľudia do slovenského hokeja. Teraz vidia, že šanca, keď predložia veľmi dobrý projekt a presvedčia kluby, je veľká a môžu uspieť. Chceli sme nastaviť férové pravidlá na to, aby šikovní ľudia mohli predložiť svoje predstavy a nápady. Potom záleží na kluboch a združeniach, aby si zvolili cestu, akú chcú mať.

Zaskočilo vás niečo na júnovom kongrese? Vzali ste si nejaké poučenie, že sa na ďalší treba lepšie pripraviť?
Na kongrese som bol ako delegát klubu, nie skupiny, ktorá kandidovala. Rišo Lintner mal svoju skupinu, ktorá mu robila kampaň, nie ja. Videl som z pohľadu klubu, ako to na kongrese funguje, bolo to pre mňa zaujímavé i poučné. Nemôžem však povedať, čo bude na budúci rok, či budem zástupca klubu za Banskú Bystricu alebo nie. Aktuálne sme riešili verejný záväzok, nad iným som nerozmýšľal.

Naozaj nemáte kandidáta, ktorého by ste radi videli v prezidentskej funkcii? Meno nemusíte uviesť…
Viem, že radi by ste to vedeli, nebudem však špekulovať. Počul som o viacerých, nie je to z mojej hlavy. Nebudem to ďalej komentovať. Po prvé, je to príliš skoro, po druhé, nezaoberal som sa tým.

Čiže – máte.
Za seba môžem povedať, že nemám.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #Igor Nemeček