Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dostal som veľkú dôveru. Idem sa porovnať so špičkou

Čaká ho náročná úloha. Fanúšikovia dúfajú, že Adam Húska (18) nadviaže na majstrovstvách sveta hokejistov do 20 rokov (26. 12.- 5. 1. v Helsinkách) na vynikajúce výkony svojho predchodcu Denisa Godlu, ktorého zvolili za najužitočnejšieho hráča turnaja.

21.12.2015 09:00
Adam Húska Foto:
Adam Húska.
debata

„Som pripravený zhostiť sa úlohy jednotky najlepšie ako viem,“ tvrdí brankár tímu Green Bay v americkej juniorskej súťaži USHL. Rodák zo Zvolena reprezentoval Slovensko na ostatných dvoch šampionátoch osemnásťročných a v drafte zámorskej NHL si ho v lete v siedmom kole vybral New York Rangers.

Ako ste využili deň voľna pred nedeľňajším odchodom do Fínska?
S rodinou sme si doma urobili predčasnú štedrovečernú večeru a rozbalili si darčeky. Bude mi trochu ľúto, že budem počas Vianoc mimo domova, ale taký je hokejový život. Po účasti na juniorských majstrovstvách sveta som túžil, a preto som pripravený sviatky obetovať.

Ktorý z darčekov vám urobil najväčšiu radosť?
Predovšetkým som rád, že som mohol byť aspoň chvíľku s najbližšími. Pod stromček som dostal kozmetiku a väčšinou oblečenie – nejaké ribaná na hokej a ponožky. Potešil ma však aj tréner Bokroš tým, že ma berie na šampionát a vyhlásil, že budem jednotka.

Čo to pre vás znamená?
Tréner do mňa vkladá veľkú dôveru a ja ho, rovnako ako celý tím a fanúšikov, nechcem sklamať. Na pozíciu prvého brankára si trúfam a verím, že to zvládnem. Najdôležitejšie bude vyrovnať sa s tlakom. Keď však v kabíne utvoríme pohodu, bude všetko super.

Viete, čo vás v Helsinkách čaká?
S nikým som to príliš nerozoberal, ale mám vlastné skúsenosti z ostatného šampionátu hráčov do 18 rokov. Bude to podobné, i keď zároveň zase niečo nové.

Aký si dávate cieľ?
Chcem zachytať najlepšie ako viem a porovnať sa so svetovou brankárskou špičkou. Chceme odohrať v základnej skupine čo najlepšie zápasy a postúpiť do štvrťfinále.

Ako vidíte silu súperov v základnej skupine?
Vieme, že úvodný duel s Bielorusmi bude pravdepodobne najdôležitejší. Chceme však vyhrať čo najviac zápasov a trúfame si na každého súpera. Väčšiu šancu by sme mohli mať s Čechmi, možno i domácimi Fínmi.

Kedy ste sa dozvedeli, že budete prvou voľbou trénera Bokroša?
Ku koncu záverečného sústredenia mi povedal, že budem jednotka. Už pred tým, ako som prišiel z Ameriky, som však veril, že by som mohol byť prvý brankár. Pred sezónou som si určil účasť na šampionáte ako jeden z hlavných cieľov. Som rád, že to vyšlo.

Kto by mal byť lídrom tímu?
Dúfam, že sa ako správni lídri ukážu chalani, ktorí štartovali aj na predošlých MS. Ťahať sa však musíme navzájom.

Ako sa vám darí v Green Bay?
Udomácnil som sa, v kabíne sa zišla skvelá partia a darí sa nám. Sme druhí v našej konferencii. Vychádzam dobre s trénermi a som spokojný. Pomohlo mi, že som bol v klube aj druhú polovicu minulého ročníka. Nešiel som do nového prostredia, väčšinu vecí som poznal. V bránke sa s kolegom striedame, ale mám odchytaných viac zápasov ako on. Mám dobré čísla a chytá sa mi veľmi dobre.

V čom je najväčší rozdiel medzi troma najkvalitnejšími kanadskými juniorskými ligami a americkou USHL, kde pôsobíte?
Myslím si, že súťaže sú celkom vyrovnané, i keď niektorí hovoria, že kanadské juniorky sú o čosi lepšie. Skôr ide o to, kam sa chcú hráči následne uberať. USHL je pre tých, ktorí chcú ísť neskôr na univerzitu. Z kanadských junioriek mieria hráči zväčša do AHL či NHL.

Aj vy chcete pokračovať v štúdiu?
Európski brankári nemôžu ísť do kanadských junioriek, ale je pravda aj to, že chcem po skončení strednej školy – maturovať by som mal na konci aktuálneho školského roka – ísť na univerzitu. V NCAA sa hrá kvalitný hokej, môže mi to v kariére veľmi pomôcť. Je to akýsi medzistupeň k NHL a zároveň zadné vrátka, že budem mať nejaké vzdelanie. Teším sa aj na internátny spôsob študentského života.

Čo chcete študovať?
Pravdepodobne športový manažment.

Ste v kontakte s ľuďmi z Rangers, ktorí vás draftovali?
Povedali mi, že je dobré, ak ostanem v Green Bay. Som tu pod ich drobnohľadom. Sledujú, ako sa mi darí a komunikujeme spolu. Riešime ďalší vývoj mojej kariéry.

Krátko po drafte ste absolvovali rozvojový kemp klubu. Na nováčikovský vás nepozvali?
Nebol som tam. Išli hrať turnaj, na ktorom by som nemohol chytať, lebo by sa to bralo ako profesionálny štart a už by som nemohol chytať za univerzitu.

Ako máte postarané o ubytovanie v Green Bay?
Ostal som u rodiny, v ktorej som býval v závere minulej sezóny. Sú to veľmi fajn ľudia, pomáhajú mi. Chodia na každý zápas, keď sa dá. Celkovo chodí na naše stretnutia dosť ľudí a atmosféra je super.

Čomu sa okrem tréningov a zápasov venujete?
Individuálne sa pripravujem na maturity, aby som ich zvládol a mohol ísť na univerzitu.

Ste fanúšikom tímu amerického futbalu Green Bay Packers?
Áno, americký futbal som si celkom obľúbil. Zvyknem pozerať zápasy Packers v televízii, ale naživo som sa na nich ešte pozrieť nebol. Keď budem mať vhodnú príležitosť a viac času, rád by som šiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov #Adam Húska